Αυξημένο αναμένεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που τρέχει και χρηματοδοτεί το μεγάλο έργο ύψους 1 δις. ευρώ της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Η «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection» συστήθηκε το 2018 από τον Έλληνα Διαχειριστή με μετοχικό κεφάλαιο 200 εκ. ευρώ και έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το έργο το 2024. Ο πήχης που βάζει η μητρική εταιρεία στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος φανερώνει πως πρόκειται για έναν διαγωνισμό για γερά πορτοφόλια.

Οι πληροφορίες θέλουν να είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των Κινέζων της State Grid, οι οποίοι το 2019 το είχαν εκδηλώσει και γραπτώς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αθήνα κυβερνητικής αντιπροσωπείας της μακρινής χώρας. Πέραν της State Grid που είναι μέτοχος του 24% του ΑΔΜΗΕ, παράγοντες της αγοράς μιλούν για ενδιαφέρον και από μεγάλα funds που τοποθετούνται σε έργα υποδομών καθώς και από ελληνικές ενεργειακές εταιρείες.

Ο πήχης

Ο διαγωνισμός με την πρώτη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος να λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου δεν έχει περιορισμούς ως προς τη δραστηριότητα που πρέπει να ασκεί ένας επενδυτής αλλά, όπως προαναφέρθηκε, βάζει ψηλά τον πήχη ως προς τα οικονομικά κριτήρια που πρέπει να πληροί. Γεγονός που δείχνει ότι ο ΑΔΜΗΕ αναζητά σοβαρό και αξιόπιστο επενδυτή, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής για τις νομικές οντότητες να διαθέτουν ετήσια ίδια κεφάλαια για τις τρεις τελευταίες ετήσιες χρήσεις τουλάχιστον 750 εκ. ευρώ. Αλλά κι αν μία εταιρεία δεν έχει συμπληρώσει τα τρία χρόνια της δραστηριότητας της ζητά το προαναφερόμενο μέγεθος να αντιστοιχεί στο μέσο μετοχικό κεφάλαιο της αλλά και πάλι να έχει συμπληρώσει τον ένα χρόνο λειτουργίας.

«Εάν πρόκειται για εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ή αμοιβαίο κεφάλαιο ή διαχειριστή κεφαλαίων», αναφέρεται στο κείμενο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, «το άθροισμα των ενεργών και μη επενδυμένων/μη δεσμευμένων κεφαλαίων για την τελευταία χρήση ισούται ή υπερβαίνει τα 750 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις (ή ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις ανάλογα με την περίπτωση) ή την έκθεση του ελεγκτή ή σχετική πιστοποίηση που επαληθεύεται από εκθέσεις ελεγκτών ή σχετική πιστοποίηση που επαληθεύεται από ελεγκτή που έχει εκδοθεί εντός 30 ημερών πριν από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος».

Η χρηματοδότηση του έργου

Σύμφωνα με το κείμενο του διαγωνισμού η «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection» έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Τα 200 εκ. ευρώ είναι τα ίδια κεφάλαια, τα 400 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020, τα 200 εκ. ευρώ από ομολογιακό δάνειο που έχει συνάψει με τη Eurobank και άλλα 200 εκ. ευρώ από την ΕΤΕπ.

Ο ΑΔΜΗΕ δεν αποκλείει να απαιτηθεί και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια