Σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένων οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, πληθωριστικών πιέσεων, ορατής ύφεσης των μεγάλων οικονομιών και περιοριστικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, κοινή συνισταμένη των διεθνών οίκων είναι ότι η τελευταία ανοδική κίνηση των μετοχών, δύσκολα θα έχει συνέχεια, υποθέτοντας πλέον αμυντική επενδυτική προσέγγιση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται για το ελληνικό χρηματιστήριο και η προσέγγιση της Eurobank Equities, προτείνοντας στους επενδυτές μετά και την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών  σε σχέση με τις διεθνείς αγορές  (+11% για τον Γενικό Δείκτη από τα μέσα Ιουνίου έναντι +8% για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600), να «μείνουν αμυντικοί, αφαιρώντας μερικές… μάρκες από το τραπέζι», την ώρα εξάλλου που έχει αυξηθεί και το πολιτικό ρίσκο μετά το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

Η εκτίμηση για το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών

Αυτό σημαίνει, πως το βασικό σενάριο της Eurobank Equities που υποστήριζε πως με βάση τη δυναμική των κομμάτων, κατά την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί μεταξύ φθινοπώρου του 2022 και Άνοιξης του 2023, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιζόταν μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών (καθώς ο πρώτος γύρος μέσω της απλής αναλογικής καθιστά τον σχηματισμό κυβέρνησης επισφαλή) θα οδηγούσε πιθανότατα σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ (ως μικρότερο μέλος του συνασπισμού), που θα συνέχιζε τις  μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, μετά το σκάνδαλο με τις υποκλοπές που έχει προκαλέσει ρήξη ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, το σενάριο αυτό έχει πλέον ρωγμές.

Τα μακροοικονομικά μεγέθη

Πέραν αυτού, τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας,  είναι πιθανό να επιδεινωθούν το 4ο τρίμηνο του 2022 και το 1ο τρίμηνο του 2023, δεδομένης και  της αβεβαιότητας γύρω από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις ροές του φυσικού αερίου. Εάν μάλιστα ο πληθωρισμός αποδειχτεί επίμονος, η αγορά θα παραμείνει επιρρεπής σε διακυμάνσεις στην αντίληψη του κινδύνου που προκύπτουν από τις κινήσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών της Fed και της ΕΚΤ. Έτσι, όπως εκτιμά, οι επενδυτές θα πρέπει να επωφεληθούν από το πρόσφατο ράλι περιορίζοντας την έκθεσή τους στις ελληνικές μετοχές.

Καθώς προτιμά μετοχές με υψηλές μερισματικές αποδόσεις (ΟΠΑΠ, Motor Oil) και μετοχές με θετική δυναμική κερδών (Μυτιληναίος, διυλιστήρια) ή με περιορισμένο κίνδυνο κερδών (ΟΠΑΠ), καταλήγει στους τίτλους των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο και  Motor Oil ως τα top picks της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών