Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας μοιάζουν διατεθειμένοι να αφήσουν κατά μέρος τις ιδεολογικές διαφορές και να προκρίνουν τα συμφέροντα των δύο χωρών, που βρίσκουν απέναντί τους τη Γερμανία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης ο οποίος συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με την Τζόρτζια Μελόνι, την περασμένη Κυριακή, προτού καν η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη βουλή και τη γερουσία.

Αναμφίβολα, η επιλογή και η σπουδή του προέδρου της Γαλλίας δείχνει την πρόθεσή του να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε με τον Μάριο Ντράγκι. Προτάσσοντας, έτσι, το εθνικό συμφέρον της Γαλλίας και όχι τις ιδεολογικές του διαφορές με την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας.

Στον δρόμο που χάραξε ο Ντράγκι

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι μετά και την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας ανάμεσα στους δύο ηγέτες, αρκετοί ισχυρίστηκαν ότι επιδίωξή τους ήταν να δώσουν στρατηγική διάσταση στη διμερή σχέση. Έκαναν λόγο, μάλιστα, για τη δημιουργία ενός «άξονα» Γαλλίας και Ιταλίας, ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργεί πότε συμπληρωματικά και πότε ανταγωνιστικά προς τον ήδη υπάρχοντα γαλλογερμανικό, διευρύνοντας τις επιλογές του Παρισιού.

Διαβάστε επίσης: Σολτς: Τι αναμένεται από την επίσκεψη στην Αθήνα – Την Πέμπτη η συνάντηση με Μητσοτάκη

Προφανώς, δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό τι συζητήθηκε στη διάρκεια του τετ-α-τετ Μακρόν και Μελόνι. Με βάση τα όσα ακολούθησαν, όμως, μπορούμε ευλόγως να υποθέσουμε ότι ανάμεσα σε όλα τα άλλα ήταν οι σχέσεις τους με τη Γερμανία, καθώς και η αμφισβήτηση της απόλυτης κυριαρχίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.

«Είναι οι Γερμανοί ευρωπαϊστές;»

Για του λόγου το αληθές, η Ιταλίδα πρωθυπουργός άφησε σαφείς αιχμές κατά της ευρωπαϊκής «υπερδύναμης» κατά τις προγραμματικές της δηλώσεις. «Αυτός τον οποίο επικαλείστε πάντα είναι ο Ορμπάν, έχετε αναρωτηθεί όμως εάν η στάση της Γερμανίας είναι αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ευρωπαϊσμό;», αναρωτήθηκε η Μελόνι, απευθυνόμενος τόσο στην εγχώρια αντιπολίτευση όσο και προς τους εταίρους της χώρας της στην ΕΕ.

Το ίδιο, άλλωστε, είχε κάνει και μετά την επικράτησή της στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, όταν είχε διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες και, κυρίως, το Βερολίνο ότι «το πάρτι τελείωσε». Ξεκαθαρίζοντάς τους, πρακτικά, ότι με την ίδια στο τιμόνι της τρίτης μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης, δεν θα μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν δεν κάνει καν προσπάθεια να κρύψει τη δυσφορία του με αρκετές από τις αποφάσεις που έχει λάβει εσχάτως η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο λόγος που αναβλήθηκε επ’ αόριστον η προγραμματισμένη για σήμερα σύνοδος των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, η οποία αποτελεί «θεσμό» εδώ και 20 περίπου χρόνια.

Το Φοντενεμπλό και το Εβιάν…

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι αντί της συνόδου αυτής, ο Γάλλος πρόεδρος θα υποδεχθεί τον Γερμανό καγκελάριο στο Φοντενεμπλό, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Κι εκεί, όμως, όπως προκύπτει από όλα σχεδόν τα σχετικά δημοσιεύματα, το κλίμα αναμένεται να είναι βαρύ – κάτι που έχει αναγκάσει το Μέγαρο των Ηλυσίων να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Handelsblatt, στο Παρίσι επικρατεί οργή και προβληματισμός για την πολιτική που μοιάζει να έχει επιλέξει ο ισχυρός εταίρος, η οποία συμπυκνώνεται στο γνωστό «Πρώτα η Γερμανία». Η γερμανική εφημερίδα τονίζει, μάλιστα, ότι τα σύννεφα πύκνωσαν απότομα μετά την σύνοδο του Εβιάν, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν τόσο οι επιχειρηματικές ελίτ Γερμανίας και Γαλλίας όσο και οι ηγέτες των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης: Μακρόν – Σολτς: Προσπάθεια για νέα ώθηση στον γαλλογερμανικό άξονα της Ε.Ε.

Μόνο που ο Σολτς, όπως σημειώνεται, στην ομιλία που εκφώνησε εκεί, «είπε πολλά για τη Γερμανία, σχεδόν τίποτα για τη Γαλλία και ακόμη λιγότερα για τη γαλλογερμανική συνεργασία». Μετά δε από μερικές εβδομάδες, το ποτήρι «ξεχείλισε» εξαιτίας της απόφασης που έλαβε η γερμανική κυβέρνηση να διαθέσει 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη και την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας, την ίδια στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο προβάλλει διαρκώς κωλύματα στην υιοθέτηση μιας ενιαίας πολιτικής και στη διάθεση επιπλέον κονδυλίων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Γερμανικό «σόλο» με ΗΠΑ και Κίνα

Με βάση το Politico, επίσης, οι Γάλλοι προσάπτουν στη Γερμανία και τον Σολτς δύο ακόμη κατηγορίες. Αφενός, ότι ναρκοθετούν την ανάπτυξη της κοινής πολεμικής βιομηχανίας της ΕΕ, καθώς πρόσφατα έσπευσαν να εξαγγείλουν αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων (όπως αεροσκαφών F-35) χωρίς να διαβουλευτούν με τους εταίρους τους.

Και αφετέρου, ότι προτάσσουν τα εθνικά τους συμφέροντα και στο μέτωπο των σχέσεων με την Κίνα. Ως απόδειξη, μάλιστα, γι’ αυτό φέρνουν το γεγονός ότι ο Σολτς αρνήθηκε την πρόταση του Μακρόν να τον συνοδεύσει στην επικείμενη επίσκεψή του στο Πεκίνο – ενώ αντιθέτως, την τελευταία φορά που ο Σι Τζινπίνγκ είχε βρεθεί στο Παρίσι, ο Μακρόν είχε προσκαλέσει στις συναντήσεις την τότε καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και τον τέως πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Φυσικά, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προεξοφλήσει κανείς τις σχέσεις που θα αναπτύξουν Μακρόν και Μελόνι, όπως και οι χώρες των οποίων ηγούνται. Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν αρκετά που τους ενώνουν – ανάμεσα στα οποία και η ανάγκη να αμφισβητηθεί το μοντέλο της «γερμανικής ΕΕ».

Εφόσον τα καταφέρουν να συνεννοηθούν σε αυτό, πάντως, τότε αναμφίβολα θα βρουν πολλούς συμμάχους – συμπεριλαμβανομένου το Ορμπάν. Η τελική φάση των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν Παρίσι και Ρώμη μπορούν και θέλουν να συντονιστούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Γερμανία: Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» – «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Επικαιρότητα |

Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»

Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία