Από τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, ξεχωρίζει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται σε ένα μικρό κλαμπ χωρών που δεν προβλέπεται να περάσουν ύφεση. Θα συρρικνωθεί η γερμανική οικονομία, η σουηδική και εκτός ΕΕ, μεγάλες οικονομίες όπως η βρετανική, αλλά η ελληνική θα αναπτύσσεται. Με την τέταρτη καλύτερη επίδοση για φέτος και με την πέμπτη καλύτερη το 2023. Στις χειμερινές της προβλέψεις η Κομισιόν λέει κάτι ακόμα πιο σημαντικό. Η συνήθως παγκόσμιος ουραγός στην προσέλκυση επενδύσεων ελληνική οικονομία, προβλέπεται να κλείσει τη χρονιά στην πρώτη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η μοναδική χώρα με διψήφιο ποσοστό (+11,5%). Προβλέπεται μάλιστα να συνεχιστεί η τάση και το 2023 (+6,3%), στέλνοντας μας στη δεύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη, μετά τη Σλοβακία. Πού βρίσκονται οι άλλες χώρες; Η Γερμανία στο -0,6%, η Δανία στο -2,1%, η Σουηδία στο -2% και ούτω καθεξής.

Στις χειμερινές της προβλέψεις, η Κομισιόν παρατηρεί ότι και η κατανάλωση θα αντέξει. Πέμπτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ φέτος, τέταρτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ το 2023. Πιο πάνω από εμάς μόνο η Ιρλανδία και δύο κρατίδια, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.

Στις χειμερινές της προβλέψεις, η Κομισιόν παρατηρεί ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της αυτές τις προοπτικές παρά το γεγονός ότι υφίσταται το μεγαλύτερο πρόβλημα από την ενεργειακή κρίση, από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο πληθωρισμός εισαγωγών φτάνει το 31%! Τα προϊόντα που εισάγουμε, δηλαδή φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αυτοκίνητα, εξαρτήματα κ.λπ., είναι αυξημένα σε σχέση με έναν χρόνο πριν κατά 31%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει το 21%.

Τι δείχνει το συγκεκριμένο στοιχείο; Πρώτα από όλα την τεράστια ζημιά που προκάλεσε ειδικά στη χώρα μας ο Πούτιν. Το δεύτερο είναι ότι προφανώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για μια τέτοιου είδους κρίση, εξαιτίας διαχρονικών αδυναμιών, όπως το μικρό μέγεθος χώρας, η απόσταση που μας χωρίζει από το ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο και βέβαια τις αδύναμες και ρηχές αγορές που σχετίζονται με την ενέργεια. Το θέμα είναι ότι ήταν τόσο μεγάλη η δυναμική της οικονομίας, που αυτές τις μεγάλες αδυναμίες κατάφερε όχι απλά να τις αντιμετωπίσει, αλλά επιδόθηκε και σε πρωταθλητισμό επιδόσεων. Πλέον η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα θα έχει πληθωρισμό μικρότερο από πολλές χώρες. Για φέτος 10%, αλλά με μια εξάδα χωρών πάνω από εμάς. Και για το 2023 6%, όταν η Γερμανία αναμένει πληθωρισμό 7,5%, η Τσεχία 9,5%, η Ουγγαρία 15,7% και η Πολωνία 13,8%.

Ολα αυτά δεν είναι μια ωραιοποιημένη εικόνα. Είναι τα επίσημα στοιχεία του οικονομικού σχηματισμού που ανήκουμε, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελούν τη βάση των υπολογισμών όσων εξετάζουν την ελληνική οικονομία. Αποδεικνύουν ότι πράγματι βρίσκεται – βρισκόταν – στην αρχή ενός έντονα ανοδικού κύκλου, διαθέτοντας «δεξαμενές» ανθεκτικότητας που σε άλλες χώρες, αυτή την περίοδο δεν τις βρίσκεις. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να συνεχίσουμε στην πορεία που έχει προβλέψει για εμάς η Κομισιόν ή θα επιλέξουμε από μόνοι μας να την τινάξουμε στον αέρα. Στο πιθανότατο σενάριο που επιλέξουμε και αυτή τη φορά το δεύτερο, δηλαδή να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, θα έχουμε τουλάχιστον να θυμόμαστε την Ελλάδα που θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αν απλά μέναμε πιστοί στην πορεία που οι ίδιοι είχαμε χαράξει…

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion