Όταν δεκάδες χρόνια είσαι ο εχθρός και ξαφνικά πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι μέρος της λύσης, δεν το λες εύκολο πρόβλημα.

Το 2017, η Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International (PMI), ανέτρεψε την ύπαρξή της… σβήνοντας το τσιγάρο.

Μετά από 86 χρόνια αδιάλειπτης παραγωγικής διαδικασίας, η ιστορική καπνοβιομηχανία ξανασυστήθηκε στους καταναλωτές, στην κοινωνία ακόμη και στους εργαζόμενούς της ως εταιρεία τεχνολογίας και επιστήμης, που παρακινεί την αλλαγή προς το καλύτερο, αλλάζοντας, κατ’ αρχάς, η ίδια, αλλάζοντας το ίδιο της το προϊόν, με στόχο έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο.

Παπαστράτος: Γίνεται hub για 12 χώρες με επικεφαλής τον Χρήστο Χαρπαντίδη

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε το ρίσκο και την ευθύνη ο επαναστατικός αυτός μετασχηματισμός να εξελιχθεί και να πετύχει. Και η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται συγκεκριμένες δεξιότητες και ικανότητες προκειμένου να το πετύχεις αυτό.

Επικεφαλής 12 χωρών

Από τις αρχές της νέας χρονιάς ο Χρήστος Χαρπαντίδης θα πρέπει να διαχειριστεί ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις, καθώς αναλαμβάνει επικεφαλής, ως Αντιπρόεδρος Ευρώπης, της αναβαθμισμένης Παπαστράτος, η οποία μετεξελίσσεται σε Διοικητικό Κέντρο των Λειτουργιών της Philip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στον τομέα ευθύνης του θα έχει τις 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και, συγκεκριμένα, των Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, με έδρα τη χώρα μας.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και δυναμικά αναπτυσσόμενες περιοχές δραστηριότητας της PMI, στην οποία λειτουργούν 2 από τα 3 εργοστάσια παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού στην Ευρώπη (σ.σ. σε Ρουμανία και Ελλάδα).

Πλέον, με τις νέες οργανωτικές αλλαγές, το επιχειρηματικό αποτύπωμα για τη νέα εποχή της Παπαστράτος μεταφράζεται σε κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 5 δισ. δολάρια, 3 εργοστάσια και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους.

Άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός πως νέος CEO της Παπαστράτος αναλαμβάνει, το 2023, ένας ακόμη Έλληνας, ο Γιώργος Μαργώνης, με χώρες ευθύνης τις Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Από το 2001 όπου εντάχθηκε στο δυναμικό της Παπαστράτος μέχρι σήμερα, έχει, μεταξύ άλλων, ηγηθεί των εμπορικών λειτουργιών της εταιρείας και έχει διατελέσει επικεφαλής του τμήματος Στρατηγικής Πωλήσεων στην Ελβετία και γενικός διευθυντής της Βουλγαρίας για την PMI.

Επενδύσεις 550 εκατ. ευρώ

Μέσα στα τελευταία 6 χρόνια, ο Χρήστος Χαρπαντίδης μαζί με την ομάδα του κατάφερε όχι απλά να πείσει τα κεντρικά της PMI να επενδύσει μέσω της Παπαστράτος στην Ελλάδα – μέχρι σήμερα τα ποσά που έχουν επενδυθεί στην εταιρεία ξεπερνούν τα 550 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου της κατά 50%, από 20 δισ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού σε 30 δισ., από τα οποία πλέον του 80% προς εξαγωγή – αλλά και «δείξει» παγκοσμίως τα δυνατά χαρακτηριστικά της χώρας.

Έτσι, η απόφαση ενός κολοσσού, όπως η PMI, να επιβεβαιώσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της στην Ελλάδα και στους Έλληνες managers μπορεί να πει κάποιος ότι δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην επιβράβευση του επιχειρηματικού μετασχηματισμού της Παπαστράτος, αλλά αποκτά ευρύτερες διαστάσεις για το πώς «εισπράττει» η παγκόσμια οικονομική κοινότητα την πολυεπίπεδη πρόοδο της χώρας.

Ανατρέποντας στερεότυπα

Βέρος θεσσαλονικιός, ο 52χρονος Χρήστος Χαρπαντίδης με πτυχίο φυσικού, πιστεύει ότι η Παπαστράτος μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα δημιουργικής ανατροπής στερεοτύπων και εμπεδωμένων νοοτροπιών.

Με σύμμαχο την κοινωνία άλλαξε τα πάντα, για πάντα, με στόχο το τέλος του τσιγάρου. «Ένα τεράστιο στοίχημα που το κερδίζουμε μέρα με τη μέρα», όπως λέει ο ίδιος.

Άλλωστε η διαρκής κίνηση είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει. Ξεκινώντας ως «μπουκαλάς» το 1997, στους τομείς Marketing και Πωλήσεις στην Coca-Cola Τρία Έψιλον, έγινε μέλος της οικογένειας της Παπαστράτος το 2003. Από το 2012 και για μια τριετία η βάση του ήταν στη PMI στη Λωζάννη της Ελβετίας, ώσπου επέστρεψε στα πάτρια ως επικεφαλής της Παπαστράτος τον Αύγουστο του 2015.

Γιος αξιωματικού καταδρομών, ο νέος επικεφαλής του Διοικητικού Κέντρου όλων των χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της PMI πιστεύει βαθιά πως η διά βίου μαθητεία στο καινούργιο εξελίσσει τους ηγέτες και τους κάνει να βλέπουν το μέλλον εκεί που οι άλλοι βλέπουν αδιέξοδα.

Με τεράστια αγάπη στον Άρη και στη μουσική, αν και κατά δήλωσή του εξαιρετικά παράφωνος, ο Χρήστος Χαρπαντίδης δεν πιστεύει καθόλου στον μονοδιάστατο χαρακτήρα της επιχειρηματικότητας, όπως οι μετρήσιμοι στόχοι της κερδοφορίας, του όγκου πωλήσεων κ.λπ., αλλά προσπαθεί και προτάσσει και ποιοτικούς στόχους, όπως οι δείκτες καλύτερης ζωής που δημιουργεί μια επιχείρηση με την δράση της. Η οικοδόμηση μιας ισχυρής σύνδεσης με την κοινωνία δημιουργεί αξία, κυρίως επειδή χτίζει ανθεκτικότητα στο επιχειρηματικό μοντέλο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του και μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως εμπιστεύεται και σέβεται τους συνεργάτες του και πολύ περισσότερο όταν κλήθηκε να τα αλλάξει όλα. Εξ άλλου, μια τόσο μεγάλη αλλαγή, όπως αυτή που βιώνει η Παπαστράτος, για να είναι βιώσιμη, δεν μπορεί ποτέ να είναι υπόθεση ενός.

Φύσει αισιόδοξος πιστεύει πως smοke-free οράµα της εταιρείας δεν είναι ουτοπικό και οι περισσότεροι από 400.000 ενήλικοι καπνιστές στην Ελλάδα που επέλεξαν το IQOS, διακόπτοντας το κάπνισμα (περίπου 13,5 εκατ. σε όλο τον κόσμο), φαίνεται να συμφωνούν.

Σημεία – σταθμοί

Πράξεις για μια Ελλάδα χωρίς τσιγάρο

  • 2016 – Λανσάρεται το IQOS στην Ελλάδα – Ξεκινάει ο μετασχηματισμός για ένα κόσμο χωρίς τσιγάρο
  • 2018 – Το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο σταματά να παράγει τσιγάρα μετά από 87 χρόνια
  • 2022 – Λανσάρεται το IQOS Iluma, η Ελλάδα η 4η χώρα παγκοσμίως που υποδέχεται τη νέα τεχνολογία
  • 2022 – 450.000 χρήστες IQOS στην Ελλάδα

 

Πράξεις για την οικονομία της χώρας

  • 2017 – επένδυση 300 εκατομμύρια ευρώ
  • 2021 – επένδυση 125 εκατομμύρια ευρώ
  • 2022 – επένδυση 125 εκατομμύρια ευρώ

Συνολική επένδυση που ξεπερνά τα 550 εκατομμύρια ευρώ στον εργοστάσιο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.

 

Πράξεις για ενίσχυσης της απασχόλησης στη χώρα

  • 2017 – 400 νέες θέσεις εργασίας
  • 2021 – 185νέες θέσεις εργασίας
  • 2022 – Πάνω από 300 νέες θέσεις εργασίας

 

Πράξεις για τους εργαζόμενους

  • 2014 – σήμερα Top Employer – Κορυφαίος Εργοδότης
  • 2019 – Η 1η εταιρεία στην Ελλάδα με Equal Salary Certification
  • 2020 – Υπογράφουμε τη Χάρτα Διαφορετικότητας
  • 2021 – + 9 εβδομάδες γονική άδεια για κύριο άτομο φροντίδας
  • 2022 – 41% γυναίκες σε θέσεις ευθύνης

 

Πράξεις για την κοινωνία

  • 2019 – Δωρεά 20 πυροσβεστικών οχημάτων
  • 2020 – Δωρεά 50 αναπνευστήρων για ΜΕΘ στο ξεκίνημα της πανδημίας COVID
  • 2021 – Αναδάσωση 70.000 δέντρων στην Ιπποκράτειο πολιτεία
  • 2021 – GR – Eco islands. Δωρεά πρώτου ηλεκτροκίνητου σκάφος στη Χάλκη
  • 2022 – Δωρεά 18 γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας σε αστυνομικά τμήματα της χώρας

 

Εργοστάσιο Παπαστράτος

  • Αύξηση δυναμικότητας εργοστασίου κατά 50%, από 20 δισεκ. τσιγάρα (2017) σε 30 δισεκ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού (2022)
  • Αύξηση αξίας εξαγωγών κατά 300% σε σχέση με 2017 και 30% σε σχέση με το 2021

 

Παπαστράτος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

  • 2015: Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα
  • 2016: Ρουμανία, Βουλγαρία
  • 2018: Κροατία, Σλοβενία
  • 2022: Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις