Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 31 φορές είχε συνταγογραφήσει ναρκωτικές ουσίες στο όνομα ασφαλισμένου ένας γιατρός.

Ο γιατρός, που υπηρετούσε ως επικουρικός ιατρός στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, είχε μάλιστα εκτελέσει την πλειοψηφία (96,4%) αυτών των συνταγών σε φαρμακεία κοντά στην διεύθυνση κατοικίας του.

Πως αποκαλύφθηκε η απάτη

Η υπόθεση ερευνήθηκε μετά από καταγγελία του ασφαλισμένου, ο οποίος αντιλήφθηκε ότι στο ΑΜΚΑ του είχαν συνταγογραφηθεί εν αγνοία του φάρμακα.

Άμεσα κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας πραγματοποίησε έρευνα στα συστήματα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Εξιχνιάστηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που μετέφερε ναρκωτικά με… ταξί και βανάκι μανάβικου

Ο έλεγχος εστιάστηκε:

α) στα στοιχεία καταχώρισης και εκτέλεσης των συνταγών όπως αυτά τηρούνται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

β) στην εξέταση προσώπων και συγκεκριμένα του καταγγέλλοντος και των φαρμακοποιών στα φαρμακεία των οποίων εκτελέστηκαν οι συνταγές.

Τι διαπιστώθηκε

Μετά τον έλεγχο των αρμόδιων Αρχών, διαπιστώθηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία (28 από τις 31) των συνταγών είχε εκτελεστεί εν αγνοία του ασφαλισμένου, ενώ οι συνταγογραφούμενες δραστικές ουσίες υπάγονταν στις διατάξεις του ν.3459/2006 (Α΄103) περί ναρκωτικών ουσιών.

Όπως υπογραμμίζει η ΕΑΔ, κατά την εκτέλεση των εν λόγω συνταγών από τα φαρμακεία, δεν εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα που αφορούσαν στην ταυτοποίηση του/της ασθενή για τον/την οποία έχει καταχωριστεί ηλεκτρονική συνταγή.

Μετά την έρευνα, η έκθεση ελέγχου διαβιβάστηκε τόσο στον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ για τις σχετικές ενέργειες, καθώς και στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για την ποινική αξιολόγηση των ευρημάτων.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής