Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB- των καλυμμένων ομολόγων της Alpha Bank και την αφαίρεσε από το Rating Watch Positive, όπου είχε τοποθετηθεί από τον Αύγουστο του 2022.

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της, το Outlook είναι θετικό, αντικατοπτρίζοντας αυτό της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης προεπιλογής εκδότη (IDR) της τράπεζας.

Η ενέργεια αξιολόγησης αντικατοπτρίζει την εφαρμογή των αναθεωρημένων κριτηρίων αξιολόγησης καλυμμένων ομολόγων της Fitch που δημοσιεύθηκαν στις 8 Αυγούστου 2022.

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Fitch – Τι βλέπει για κόκκινα δάνεια και καταθέσεις

Η βαθμολογία

Τα καλυμμένα ομόλογα βαθμολογούνται πέντε βαθμίδες πάνω από το Long-Term IDR της τράπεζας «Β», από μια μέγιστη εφικτή ανύψωση 10 βαθμίδων. Αυτό βασίζεται σε μια αμετάβλητη αύξηση ανάλυσης δύο βαθμίδων, μια αμετάβλητη αύξηση συνέχειας πληρωμών (PCU) έξι βαθμίδων και μια αύξηση ανάκτησης τριών βαθμίδων (η οποία θα περιοριστεί σε δύο βαθμίδες εάν το επίπεδο αξιολόγησης έγκαιρης πληρωμής είναι στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας).

Οι ενημερωμένες υποθέσεις για το επίπεδο περιθωρίου αναχρηματοδότησης (RSL) των αναθεωρημένων κριτηρίων για τα καλυμμένα ομόλογα έχουν, μεμονωμένα, θετικό αντίκτυπο.

Ωστόσο, αναφέρει ότι το δεσμευμένο AP δεν μπορεί να υποστηρίξει υψηλότερη βαθμολογία από το BBB-.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ποσοστό των δανείων σταθερού επιτοκίου έχει αυξηθεί σε 20% τον Σεπτέμβριο του 2022 από 12% τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτό μειώνει την καθαρή παρούσα αξία των περιουσιακών στοιχείων κάλυψης σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει επαναβαθμονομήσει και μείωσε τα ισχύοντα RSL για τα ελληνικά στεγαστικά δάνεια σε 300 bp σε σενάριο «Β» (από 400 bp προηγουμένως) διατηρώντας τα αμετάβλητα στο «BBB+» (η μέγιστη δυνατή αξιολόγηση για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα).

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες

Σημειώνεται ότι, ενώ συνολικά στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, οι οικονομικές συνθήκες, αυξάνουν τους φόβους για άνοδο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, η Fitch σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα εκτιμούσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια» στο 7% εφέτος και στο 5% το 2023.

Παράλληλα αναμένει πως στην Ελλάδα (και στον Ευρωπαϊκό Νότο γενικότερα) οι τράπεζες θα ωφεληθούν περισσότερο από τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, προβλέποντας ότι και το 2023 θα εμφανίζουν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας τους, με τις χορηγήσεις να ξεπερνάνε το ρυθμό αύξησης των καταθέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις