
Εικόνες αποκάλυψης έρχονται από Τουρκία και Συρία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, που έχει αφήσει ήδη πίσω του εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες εγκλωβισμένους κι εκατομμύρια άστεγους, μιας κι έχουν καταρρεύσει χιλιάδες κτίρια.
Ο απολογισμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται, με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, να κάνει μια ιδιαίτερα αποθαρρυντική εκτίμηση, λέγοντας ότι θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς, καθώς αναμένει πολλούς και μεγάλης έντασης μετασεισμούς με ολέθριες συνέπειες.
«Απίθανο να επηρεάσει ελληνικά ρήγματα»
Ειδικότερα ο καθηγητής σεισμολογίας, μιλώντας στο MEGA, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα, λέγοντας ο φονικός σεισμός στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει ελληνικά ρήγματα.
«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει σχέση με την Ελλάδα.
Δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο και θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα», είπε.
Μπορεί να έχουμε χιλιάδες θύματα
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ.
«Ακόμα και τα μοντέρνα σπίτια ήταν με πολύ άσχημο τρόπο κατασκευασμένα, γιατί ο αντισεισμικός κανονισμός της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό. Στην Τουρκία θα έχουμε πολλά περισσότερα θύματα, μπορεί και χιλιάδες, ισχυρούς μετασεισμούς της τάξης των 7 Ρίχτερ. Τα πράγματα δεν είναι καλά».
Όπως τόνισε ο ίδιος, τέτοιοι σεισμοί δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, καθώς σημειώνονται στα όρια των τεκτονικών πλακών και ονομάζονται μεγασεισμοί.
«Το ιστορικό της περιοχής δείχνει ότι η συγκεκριμένη ζώνη δίνει γεγονότα. Έχει πολλά ρήγματα και παράλληλα. Πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν παράλληλα ρήγματα εκεί, γι’ αυτό και θα κρατήσει για μήνες η σεισμική ακολουθία», κατέληξε.


Latest News

Λιτανείες και προσευχές στη Νότια Γαλλία για να βρέξει
Στο Περπινιάν το Σάββατο οργανώθηκε λιτανεία λαϊκών και κληρικών με δεήσεις για να βρέξει επί τέλους

Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η παρέμβαση για την Τουρκία και τα F-16
O Ρόμπερτ Μενέντεζ παρενέβη στην διαδικασία για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Οι σχέσεις της Δύσης με Ρωσία και Κίνα θα παραμείνουν τεταμένες
«Καμιά προοπτική αναθέρμανσης των σχέσεων της Μόσχας με δυτικές κυβερνήσεις στο εγγύς μέλλον»

Η Τουρκία, η Αίγυπτος και οι προσπάθειες εξομάλυνσης – Ο ρόλος Κύπρου και Ελλάδας
Συνομιλίες στη σκιά των ερειπίων των σεισμών

Λογαριασμοί νερού 1.000 ευρώ σε χωριά του Λαγκαδά
Δεν πίστευαν στα μάτια τους κάτοικοι στο Πολυδένδρι και στις Πέντε Βρύσες στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όταν είδαν τους λογαριασμούς του νερού

Στα πίσω βαγόνια οι επιβάτες των τρένων – «Και εμείς το ίδιο θα κάναμε» λέει σταθμάρχης
Η επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων έγινε με μειωμένα δρομολόγια και ταχύτητες, αλλά και φόβο από την πλευρά του κόσμου για την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Καιρός: Υποχωρούν τα σύννεφα – Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν βροχές
Ανοιξιάτικο θα γίνει σιγά σιγά το σκηνικό του καιρού, με τα σύννεφα να υποχωρούν

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Να μιλάμε «χωρίς στερεότυπα» και σε «επίπεδο ηγετών» για την οικονομία
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ συμμετέχει ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο - Γιατί επιδιώκει συντονισμό με τις χώρες του Νότου

Χωρίς ταξί σήμερα Πέμπτη - Απεργούν οι αυτοκινητιστές
Να αποδοθούν οι ευθύνες για τα Τέμπη, ζητά ο ΣΑΤΑ

Ο Ανδρουλάκης «σηκώνει το γάντι» – «Κλειδί» η πρώτη Κυριακή
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει τη στάση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας, εξαπολύοντας πυρά κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα