Εικόνες αποκάλυψης έρχονται από Τουρκία και  Συρία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, που έχει αφήσει ήδη πίσω του εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες εγκλωβισμένους κι εκατομμύρια άστεγους, μιας κι έχουν καταρρεύσει χιλιάδες κτίρια.

Ο απολογισμός των θυμάτων συνεχώς αυξάνεται, με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, να κάνει μια ιδιαίτερα αποθαρρυντική εκτίμηση, λέγοντας ότι θα έχουμε χιλιάδες νεκρούς, καθώς αναμένει πολλούς και μεγάλης έντασης μετασεισμούς με ολέθριες συνέπειες.

«Απίθανο να επηρεάσει ελληνικά ρήγματα»

Ειδικότερα ο καθηγητής σεισμολογίας, μιλώντας στο MEGA, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την Ελλάδα,  λέγοντας ο φονικός σεισμός στην Τουρκία δεν θα επηρεάσει ελληνικά ρήγματα.

«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας, το οποίο έχει σχέση με την Ελλάδα.

Δεν έχει καμία σχέση με τον ελλαδικό χώρο και θεωρώ απίθανο να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα», είπε.

Μπορεί να έχουμε χιλιάδες θύματα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ.

«Ακόμα και τα μοντέρνα σπίτια ήταν με πολύ άσχημο τρόπο κατασκευασμένα, γιατί ο αντισεισμικός κανονισμός της Τουρκίας δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό. Στην Τουρκία θα έχουμε πολλά περισσότερα θύματα, μπορεί και χιλιάδες, ισχυρούς μετασεισμούς της τάξης των 7 Ρίχτερ. Τα πράγματα δεν είναι καλά».

Όπως τόνισε ο ίδιος, τέτοιοι σεισμοί δεν έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, καθώς σημειώνονται στα όρια των τεκτονικών πλακών και ονομάζονται μεγασεισμοί.

«Το ιστορικό της περιοχής δείχνει ότι η συγκεκριμένη ζώνη δίνει γεγονότα. Έχει πολλά ρήγματα και παράλληλα. Πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν παράλληλα ρήγματα εκεί, γι’ αυτό και θα κρατήσει για μήνες η σεισμική ακολουθία», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα