Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Μοντεβιδέο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγινε δεκτός από την αντιπρόεδρο της Ουρουγουάης και πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και της Γερουσίας, Μπεατρίζ Αργκιμόν (Beatriz Argimón). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ουρουγουάης, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ν. Δένδιας.

Σημειώνεται πως η Ουρουγουάη ήταν, μετά τη Βραζιλία, ο δεύτερος σταθμός της πενθήμερης περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σε έξι χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Διπλωματία: Τι φέρνει η επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ

Κατά την έναρξη της πρώτης επίσκεψης Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ουρουγουάη, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το Πολιτιστικό ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» στο Μοντεβιδέο, παρουσία Ουρουγουανών καθηγητών ελληνικής γλώσσας.

Κατόπιν, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουρουγουάης, Φραντζίσκο Μπουστίγιο Μπονάσο, ο οποίος του επιφύλαξε θερμή υποδοχή. Κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση και τις διευρυμένες συνομιλίες, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών της Ουρουγουάης Νίκολας Αλμπερτόνι, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εστίασαν στην ενίσχυση των πολιτικών σχέσεων, στη διμερή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, του περιβάλλοντος, των επενδύσεων, της ναυτιλίας, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Επίσης, συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο χωρών εντός των διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των γυναικών, τη Διάσκεψη «Our Ocean Conference 2024» που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ουρουγουάης και τις διεθνείς εξελίξεις. Το καλό κλίμα της συνάντησης αποτυπώνεται στην υπογραφή δύο μνημονίων συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Ουρουγουάης από τους Νίκο Δένδια και Φραντζίσκο Μπουστίγιο Μπονάσο. Πρόκειται για το μνημόνιο Συναντίληψης για Συνεργασία σε τομέα Διπλωματικής Εκπαίδευσης και το μνημόνιο Κατανόησης για σύσταση Μηχανισμού Πολιτικών Διαβουλεύσεων.

Ακολούθως, συναντήθηκε με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ελληνικής κοινότητας της Ουρουγουάης και επιφανείς Έλληνες κατοίκους της χώρας.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Νίκου Δένδια θα είναι η Αργεντινή, όπου αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.

Στο Μπουένος Άιρες, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Έξαρχο Νοτίου Αμερικής Ιωσήφ και στη συνέχεια με εκπροσώπους της ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων και ομογενειακών φορέων.

Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από την πρόεδρο της Βουλής, Σεσίλια Μορό (Cecilia Moreau). Στην εν λόγω συνάντηση θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Εντουάρντο Φέλιξ Βαλντές (Eduardo Félix Valdés) και η πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Αργεντινής, Λιλιάνα Παπονέτ (Liliana Paponet). Έπειτα, θα λάβει χώρα συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του, Σαντιάγο Αντρές Καφιέρο (Santiago Andrés Cafiero). Ακόμα, αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες (Alberto Fernández).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα