Συνοριακή πύλη ανάμεσα στους μακροχρόνιους εχθρούς, την Τουρκία και την Αρμενία, άνοιξε για πρώτη φορά εδώ και 35 χρόνια ώστε να επιτραπεί η μεταφορά της βοήθειας προς τα θύματα του φονικού σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και επιβεβαίωσε διπλωματική πηγή.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Τουρκίας για την Αρμενία, Σερντάρ Κιλίτς, ανέβασε στο Twitter φωτογραφίες από φορτηγά που διασχίζουν το σημείο ελέγχου Αλικάν στην τουρκική πλευρά του ποταμού Αράς, ο οποίος χωρίζει τις δύο χώρες.

Εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας – Αρμενίας με «οδηγό» το εμπόριο

«Πάντα θα θυμάμαι την γενναιόδωρη βοήθεια που έστειλε ο λαός της Αρμενίας για να συμβάλλει ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία», είπε ο Κιλίτς ευχαριστώντας Αρμένιους αξιωματούχους.

New York Times: «Η Αντιόχεια δεν υπάρχει πια» – Μαζί της χάθηκε ένας πολιτισμός

Σύμφωνα με το Αnadolu, το πέρασμα χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά για την μεταφορά βοήθειας από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο στην πληγείσα από τον σεισμό Αρμενία το 1988.

Τον περασμένο χρόνο, Τούρκοι και Αρμένιοι ηγέτες είχαν ανεπίσημη συνάντηση σε ευρωπαϊκή σύνοδο έπειτα από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών τους σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεών τους.

Η Άγκυρα δεν έχει διπλωματικές ή εμπορικές σχέσεις με την Αρμενία από την δεκαετία του 90.

Οι δύο χώρες έχουν διχαστεί σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ από την Αρμενία και των γεγονότων του 1915 (Γενοκτονία των Αρμενίων) και τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι κλειστά από το 1993.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Reuters

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ουκρανία: Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου
Επικαιρότητα |

Πώς εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία – Οι στόχοι του Πούτιν και οι δυνατότητες του Κιέβου

Ιδιαίτερα κομβικοί αποδεικνύονται οι πρώτοι μήνες του 2024 σε ό,τι έχει να κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις δυνάμεις του Κιέβου να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη ρωσική επίθεση