Αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ νέες διευκολύνσεις θα προβλέπονται για οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κοζάνη, τονίζοντας ότι το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί την Τετάρτη από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Εργασίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός έχουν γίνει βήματα για την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους προσθέτοντας ότι μπορούν να γίνουν και άλλα.

Εφορία: Ποια σενάρια εξετάζονται για την επανένταξη στις ρυθμίσεις οφειλών

Οι 120 δόσεις

Ανακοίνωσε ότι αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη. «Καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να αναβιώσουν παλιές ρυθμίσεις» πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά του συνεπείς δανειολήπτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νέο σχήμα 36-72 δόσεων για όσους δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό τονίζοντας ότι οι ρυθμίσεις έχουν φτάσει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων ως «πέναλτι», όσοι έχασαν τη ρύθμιση των 72 ή των 120 δόσεων θα μπορούν να επανενταχθούν σε αυτές. Παράλληλα όμως προωθείται μια καινοτόμα ρύθμιση επιβράβευσης των συνεπών οφειλετών με ρυθμίσεις πριν την ενεργειακή κρίση, τις οποίες κατάφεραν να κρατήσουν ενεργές.

Για αυτούς θα ανακοινωθεί ένα νέο σχήμα διευθέτησης οφειλών των νέων τους χρεών σε 36-72 μηνιαίες δόσεις. Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι και το 2023 το κράτος θα καλύπτει τον ΕΦΚ που χρησιμοποιούν οι αγρότες. Το δημόσιο θα επιστρέφει τον ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία και το τρέχον έτος.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, οφειλές ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση (100 δόσεις, 120 δόσεις, χρεών πανδημίας σε έως 72 δόσεις και πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις).

Από το ρυθμισμένο υπόλοιπο το 53,5% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα ενώ το υπόλοιπο 46,5% από νομικά πρόσωπα. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax