Μια εντυπωσιακή προσφορά εξαγοράς ύψους 3,75 δισ. δολαρίων ετοιμάζεται να καταθέσει ο Ιρανο-αμερικανός δισεκατομμυριούχος Jahm Najafi για την απόκτηση της Tottenham Hotspur.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Najafi, πρόεδρος της MSP Sports Capital, συνεργάζεται με μια κοινοπραξία επενδυτών για να δομήσει την προσφορά και απέχει λίγες εβδομάδες από το να προσεγγίσει επίσημα τον ιδιοκτήτη των Σπερς – όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας – Joe Lewis και τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας Daniel Levy.

Premier League: Κατηγορίες στη Μάντσεστερ Σίτι για παραβίαση οικονομικών κανόνων

Η προσφορά

Η προσφορά υπό την ηγεσία του Najafi και της MSP θα αποτιμούσε το μετοχικό κεφάλαιο της ομάδας σε περίπου 3 δισ. δολάρια, πριν από την προσθήκη περίπου 750 εκατ. δολαρίων χρέους στα βιβλία της. Η προσφορά είναι δομημένη έτσι ώστε η MSP και οι συνεργάτες της να καλύψουν το 70% του τιμήματος αγοράς, ενώ οι χρηματοδότες από τον Κόλπο, κυρίως από το Άμπου Ντάμπι, θα συνεισφέρουν το υπόλοιπο 30%.

Η εξαγορά της Σπερς, του συλλόγου που εδρεύει στο Βόρειο Λονδίνο, θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελο μεγαλύτερων δαπανών για την κατάκτηση της Premier League και άλλων τροπαίων. Η ENIC, ένα όχημα που συνδέεται με τον δισεκατομμυριούχο Lewis και τον πρόεδρο Levy με έδρα τις Μπαχάμες, εξαγόρασε την Σπερς το 2000, αγοράζοντας το 26% των μετοχών από τον επιχειρηματία Lord Alan Sugar έναντι 21,9 εκατ. λιρών. Η ιδιοκτησία της έχει επαινεθεί για την έξυπνη οικονομική διαχείριση, την κατασκευή ενός νέου γηπέδου και την τακτική πρόκριση στο Champions League.

Απογοήτευση

Αλλά οι οπαδοί των Σπερς απογοητεύονται όλο και περισσότερο από την έλλειψη τροπαίων, οδηγώντας σε πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά της ιδιοκτησίας. Ο τελευταίος μεγάλος τίτλος του συλλόγου ήταν το Κύπελλο Πρωταθλήματος το 2008. Οι προπονητές, συμπεριλαμβανομένων του Ζοζέ Μουρίνιο και του νυν Αντόνιο Κόντε, δεν μπόρεσαν να προσθέσουν έναν τίτλο στην τροπαιοθήκη, παρά την υψηλή αξιολόγηση των παικτών, όπως ο Χάρι Κέιν και ο Χέουνγκ-Μιν Σον. Το ενδιαφέρον του ομίλου υπό την ηγεσία του Najafi- για την ποδοσφαιρική ομάδα επεκτείνεται σε ακίνητα και δικαιώματα ανάπτυξης που είναι διαθέσιμα μέσω της κατοχής της ομάδας, αφού το σύγχρονο γήπεδο που διαθέτει προσφέρεται μεταξύ άλλων και για εκδηλώσεις όπως αγώνες εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, αγώνες ράγκμπι και μουσικές εκδηλώσεις.

Ο Νατζαφί είναι ο τελευταίος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ που επιδιώκει να ενταχθεί στις τάξεις των ιδιοκτητών συλλόγων της αγγλικής Premier League. Τον περασμένο χρόνο, η Τσέλσι αποκτήθηκε έναντι 2,5 δισ. λιρών από κοινοπραξία με επικεφαλής τον Αμερικανό  επενδυτή Todd Boehly και τον όμιλο ιδιωτικών κεφαλαίων Clearlake Capital, ενώ μια ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον επιχειρηματία Bill Foley απέκτησε την Μπόρνμουθ έναντι 120 εκατ. λιρών.

Ανακατατάξεις

Όπως και η Τσέλσι, η Σπερς θεωρείται μέλος της λεγόμενης ομάδας των έξι μεγάλων συλλόγων – που περιλαμβάνει επίσης την Άρσεναλ, τη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – οι οποίοι ανταγωνίζονται τακτικά στην κορυφή του πίνακα στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Η Σπερς ανέφερε έσοδα 444 εκατ. λιρών το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2022, σημειώνοντας άλμα από 361 εκατ. λίρες την προηγούμενη σεζόν, καθώς οι οπαδοί επέστρεψαν στο γήπεδο του συλλόγου μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας. Ο σύλλογος ωστόσο σημείωσε καθαρή ζημία ύψους 50 εκατ. λιρών.

Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, καθώς το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Premier League έχει εκτοξευθεί, ορισμένοι παλαιοί ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει να εξετάζουν το ενδεχόμενο αποχώρησης. Η βαθύπλουτη αμερικανική οικογένεια Γκλέιζερ, στην οποία ανήκει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 2005, εξετάζει την πώληση του συλλόγου, ενώ οι αμερικανοί ιδιοκτήτες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λίβερπουλ, η Fenway Sports Group, δήλωσαν ότι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο πώλησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι