Η Lalaine Basa συνήθως αγόραζε ένα κιλό κρεμμύδια για να φτιάξει Spring rolls στην επιχείρηση catering που έχει βόρεια της Μανίλα. Τώρα άλλαξε τη συνταγή της και χρησιμοποιεί τη μισή ποσότητα λόγω των αυξανόμενων τιμών στις Φιλιππίνες. Στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ, η Φατίμα δεν αγοράζει πλέον κρεμμύδια και ντομάτες επειδή είναι πολύ ακριβά. Αντ’ αυτού παίρνει αγκινάρες για να μαγειρέψει ταγκίν.

Οι εμπειρίες των δύο γυναικών που απέχουν περισσότερο από 12.000 χιλιόμετρα μεταξύ τους δείχνουν πώς η παγκόσμια κρίση σχετικά με τις προμήθειες τροφίμων παίρνει μια ανησυχητική τροπή πλήττοντας συστατικά ζωτικής σημασίας για τη διατροφή του κόσμου.

Όπως γράφει το Bloombergr, σε εκτενές άρθρο του το κόστος του σιταριού και των σιτηρών μειώθηκε τους τελευταίους μήνες, αμβλύνοντας τις ανησυχίες σχετικά με την πρόσβαση σε ορισμένα βασικά προϊόντα. Αλλά ένας συνδυασμός παραγόντων ταρακουνά τώρα την αγορά λαχανικών, τη ραχοκοκαλιά μιας υγιεινής, βιώσιμης διατροφής. Και στην αιχμηρή άκρη αυτού είναι το ταπεινό κρεμμύδι.

Πώς τα ταπεινά κρεμμύδια έφτασαν να κοστίζουν «χρυσάφι»!

Καρτέλ και παράνομες εξαγωγές

Οι τιμές εκτινάσσονται στα ύψη, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και ωθώντας τις χώρες να αναλάβουν δράση για να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό. Το Μαρόκο και η Τουρκία έχουν σταματήσει ορισμένες εξαγωγές, όπως και το Καζακστάν. Οι Φιλιππίνες διέταξαν έρευνα για καρτέλ.

Οι περιορισμοί έχουν επίσης ξεπεράσει τα κρεμμύδια και περιλαμβάνουν καρότα, ντομάτες, πατάτες και μήλα, εμποδίζοντας τη διαθεσιμότητα παγκοσμίως, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Παγκόσμια Τράπεζα αυτόν τον μήνα.

«Το να έχεις απλώς αρκετές θερμίδες δεν είναι αρκετά καλό», είπε η Cindy Holleman , ανώτερη οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ στη Ρώμη. «Η ποιότητα της διατροφής είναι ένας κρίσιμος σύνδεσμος μεταξύ της διατροφικής ασφάλειας και της διατροφής. Η κακή ποιότητα διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφές υποσιτισμού».

Τα κρεμμύδια είναι το βασικό στοιχείο της κουζίνας σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι το λαχανικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μετά την ντομάτα (η οποία τεχνικά είναι φρούτο). Περίπου 106 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι παράγονται ετησίως – περίπου το ίδιο με τα καρότα, τα γογγύλια, τα τσίλι, τις πιπεριές και το σκόρδο μαζί. Χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από τη βασική γεύση κάρυ και σούπες μέχρι τηγανητά, γαρνιτούρα σε χοτ ντογκ στις ΗΠΑ, όπου η διαπραγμάτευση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχει απαγορευτεί από το 1958 μετά από μια απόπειρα να στριμώξουν την αγορά.

Πλήγμα στις αγορές

Το άλμα των τιμών είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, τους παγετούς που καταστρέφουν τα αποθέματα στην Κεντρική Ασία και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στη Βόρεια Αφρική, εν τω μεταξύ, οι αγρότες αντιμετωπίζουν τις σοβαρές ξηρασίες και την αύξηση του κόστους των σπόρων και των λιπασμάτων.

Ο κακός καιρός έχει πλήξει ιδιαίτερα τους Μαροκινούς καλλιεργητές. Σε μια αγορά στην περιοχή Ocean στο κεντρικό Ραμπάτ, η Fatima είπε ότι οι τιμές των λαχανικών παραμένουν «υπερβολικά υψηλές» ακόμη και με την απαγόρευση αποστολής κρεμμυδιών και ντοματών στη Δυτική Αφρική που εισήγαγε η κυβέρνηση αυτόν τον μήνα.

Στις Φιλιππίνες, η έλλειψη κρεμμυδιών έχει επιδεινώσει τις ελλείψεις σε οτιδήποτε, από αλάτι έως ζάχαρη τους τελευταίους μήνες. Οι τιμές έγιναν τόσο παράλογα υψηλές που κοστίζουν πλέον λίγο περισσότερο από το κρέας, ενώ αεροσυνοδοί πιάστηκαν να τα βγάζουν λαθραία από τη Μέση Ανατολή.

Στο Καζακστάν, η άνοδος των τιμών ώθησε τις αρχές να αξιοποιήσουν στρατηγικά αποθέματα, ενώ ο υπουργός Εμπορίου του προέτρεψε τους ανθρώπους να μην αγοράζουν κρεμμύδια μ,ε το τσουβάλι, εν μέσω πανικού για να εξασφαλίσουν προμήθειες στα τοπικά σούπερ μάρκετ.

Απαγόρευση εξαγωγών αποφασίστηκε στο Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν – τον ​​κορυφαίο κατά κεφαλήν καταναλωτή στον κόσμο χάρη στο εθνικό πιάτο qurutob με βαρύ κρεμμύδι. Κατά τα άλλα, το Αζερμπαϊτζάν βάζει «όριο» στις πωλήσεις και η Λευκορωσία θα αδειοδοτήσει τις εξαγωγές.

Καθώς το κόστος αγοράς λαχανικών και φρούτων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά αυξάνεται στα ύψη και τα εισοδήματα δυσκολεύονται να συμβαδίσουν, οι υγιεινές δίαιτες γίνονται απρόσιτες.

Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή, δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ.

Προς το παρόν, ενώ πολλές κυβερνήσεις θα επιδοτούν ευχαρίστως τις εισαγωγές σιταριού ή αλεύρου για να κρατήσουν τους ανθρώπους τους ευχαριστημένους, υπάρχει περιορισμένη υποστήριξη για τους καλλιεργητές λαχανικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης