Το «χαρτί» των μόνιμων μειώσεων φόρων και εισφορών την τετραετία 2023-2027 αλλά και της αύξησης των μισθών ετοιμάζεται να ρίξει στο προεκλογικό παιχνίδι η κυβέρνηση. Στη σκιά της ενεργειακής κρίσης η οποία πλήττει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας εξετάζοντας να εντάξει στο προεκλογικό της πρόγραμμα μια νέα μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που θα δίνει φορολογικές ανάσες σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιδιώκει να μη διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και η υποχρέωση παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 0,7% από φέτος και υψηλότερων τα επόμενα έτη. Στο πλαίσιο αυτό, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το πακέτο των μόνιμων φοροελαφρύνσεων και παροχών που θα ξεδιπλωθούν σταδιακά στην τετραετία 2023 -2027 προβλέπουν:

  1. Λίφτινγκ στη φορολογική κλίμακα: Με στόχο τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης η οποία λύγισε στα χρόνια των μνημονίων εξετάζονται αλλαγές στα κλιμάκια και μείωση των συντελεστών. Σήμερα, φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές από 9% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36% οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ).
  2. Νέα κλίμακα για εισοδήματα από ακίνητα:  Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπει επανασχεδιασμό της κλίμακας με καθιέρωση νέων και περισσότερων κλιμακίων και συντελεστών που θα καθιστούν προοδευτικότερη και δικαιότερη την κλίμακα και θα μειώνουν τα βάρη κυρίως για όσους αποκτούν μεσαία εισοδήματα. Σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 15%, ο οποίος αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει αλλαγή δομής με την ενσωμάτωση ενός πρόσθετου συντελεστή στην ισχύουσα κλίμακα, μεταξύ των εισοδημάτων από 12.001 έως 35.000 ευρώ, με στόχο τον επιμερισμό της επιβάρυνσης αφού όσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ φορολογούνται αυτομάτως με συντελεστή 35%. Σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον ένα ενδιάμεσο κλιμάκιο με συντελεστή 20% ή 22% όπως είναι σήμερα στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
  3. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος: Σήμερα τα ετήσια ποσά του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ξεκινούν από 400 ευρώ και φθάνουν έως 1.000 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει ανοίξει τη βεντάλια των εξαιρέσεων από το τέλος επιτηδεύματος, ενώ φέτος με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 θα δουν τον φορολογικό «λογαριασμό» τους να έχει ξεφουσκώσει από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  4. Μείωση έμμεσων φόρων: Προς μονιμοποίηση οδεύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, καφέ, ροφήματα, τουριστικό πακέτο, σχολές χορού, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια.
  5. Μείωση φορολογίας για τις επιχειρήσεις: Εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων από το 22% στο 20%, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του 2019.
  6. Νέο καθεστώτος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών: Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει από το ΙΟΒΕ προτάσεις για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές.
  7. Μείωση της προκαταβολής φόρου: Η προκαταβολή κυμαίνεται από 55% έως 100%. Για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%, για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%. Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο μισό, όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά.
  8. Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης: Τα τεκμήρια θα καταργηθούν με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Φορολογία Eιδήσεις