Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τους επενδυτές να επηρέαζονται και αυτοί από την σύσταση του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι θα υπάρξουν και μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,8%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,17% στις 7.916 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,60% στις 15.559 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,50% στις 7.336 μονάδες.

Oμόλογα: Σκαρφαλώνουν οι αποδόσεις

Η κατάθεση Πάουελ

Tα επιτόκια είναι πιθανόν να αυξηθούν περισσότερο και με πιο γοργό ρυθμό απ΄ότι ανέμεναν μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Federal Reserve, είπε ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ στην καθιερωμένη κάταθεση στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων  στη Γερουσία, προκαλώντας αναταράξεις στη Wall Street.

Επικαλούμενος προηγούμενα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει αντιστρέψει την επιβράδυνση που παρουσίασε στα τέλη του 2022 προειδοποίησε πως «τα τελευταία οικονομικά στοιχεία έχουν έρθει ισχυρότερα από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων είναι πιθανό να είναι υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως» και συπμπλήρωσε  ότι «εάν το σύνολο των δεδομένων υποδείξει ότι δικαιολογείται ταχύτερη σύσφιγξη, θα είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων».

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός αποδείχθηκε επίσης πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως στην Ευρώπη, γεγονός που ώθησε τον επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann, γνωστό “γεράκι”, να ζητήσει τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της.

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, μετά την αύξηση κατά 3,4% που αναθεωρήθηκε τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ισπανική βιομηχανική παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον ίδιο μήνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άφησε στη… μέση την αντίδραση

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και προσπάθησε δεν κατάφερε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να απορροφήσει τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,32% στις 1.078,69 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 133 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές