Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε τη Δευτέρα κάτω από τα 40 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 20 μήνες, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών και των υψηλών επιπέδων αποθήκευσης.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης αναφοράς TTF υποχώρησε σχεδόν 8% στα 39,65 ευρώ/MWh, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που οι τιμές του φυσικού αερίου στη Γηραιά Ηπειρο πέφτουν κάτω από τα 40 ευρώ από τον Ιούλιο του 2021.

Προχωρούν τα σχέδια για παγκόσμιο hub φυσικού αερίου στην Τουρκία

Το σημερινό χαμηλό είναι σχεδόν εννέα φορές μικρότερο από το ρεκόρ που σημειώθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, οι λογαριασμοί ενέργειας παραμένουν υψηλοί για πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το κόστος χονδρικής να χρειάζεται χρόνο για να περάσει η πτώση των τιμών μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Στο φουλ τα αποθέματα

«Βρισκόμαστε πλέον στο μέσο του τελευταίου χειμερινού μήνα και πλησιάζουμε την άνοιξη με πολύ πιο αδύναμη ζήτηση φυσικού αερίου. Τα αποθέματα φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι κοντά σε  επίπεδα ρεκόρ για την εποχή και τουλάχιστον 20% πάνω από τα κανονικά επίπεδα», σημείωσαν αναλυτές της DNB Bank.

Υπενθυμίζεται πως μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, τα δυτικά έθνη αναγκάστηκαν να διακόψουν την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία που πλήττεται από εξωτερικές κυρώσεις, με τη Νορβηγία να γίνεται ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης.

Παράλληλα, η σύγκρουση στην Ουκρανία τροφοδότησε τους αυξανόμενους εγχώριους λογαριασμούς ενέργειας και τον ευρύτερο πληθωρισμό, πυροδοτώντας παγκόσμια οικονομική αναταραχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια