Ένας κύκλος προβληματικού χρέους, κατά την διάρκεια του οποίου αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών με υψηλό δανειακό βάρος ή αντιμετωπίζουν προβλήματα αναχρηματοδότησης, είναι εδώ και είναι πιθανό να παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα, δήλωσε στο Reuters ο ιδρυτής της Strategic Value Partners, Βίκτορ Κόσλα. Το προβληματικό χρέος αποτελεί μέρος της αγοράς δανείων με μόχλευση και υψηλών αποδόσεων και αξιολογείται κάτω από το χρέος επενδυτικής βαθμίδας. Οι πιο συνηθισμένοι τίτλοι προβληματικού χρέους είναι τραπεζικά χρέη, ομόλογα, εμπορικές απαιτήσεις, κοινές και προνομιούχες μετοχές.

«Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, βλέπουμε έναν κύκλο όπου οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι φίλοι σας, με υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα … ο κύκλος των προβληματικών επιχειρήσεων δεν είναι απλώς προ των πυλών, είναι ήδη εν μέρει εδώ», δήλωσε ο ιδρυτής της SVP, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο παγκόσμιος λογαριασμός τόκων στα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια

Ο Κόσλα, που είναι και επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας που επικεντρώνεται στην ευκαιριακή πίστωση και τα ιδιωτικά κεφάλαια, εξήγησε ότι η απότομη άνοδος των επιτοκίων έχει αλλάξει ριζικά το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Η εταιρική δυσπραγία

Ένας κοινός δείκτης που αντανακλά την εταιρική δυσπραγία είναι η μειωμένη τιμή στην οποία διαπραγματεύονται τα ομόλογα. Ο Kόσλα τονίζει ότι περίπου το 23% των ομολόγων με διαβάθμιση junk σε παγκόσμιο επίπεδο διαπραγματεύονται κάτω από 80 σεντς, ποσοστό που πλησιάζει το 25%-30% που παρατηρήθηκε σε προηγούμενους κύκλους δυσπραγίας, όπως κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Τα επίπεδα εταιρικής δυσπραγίας στη Βρετανία έχουν επιταχυνθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, όπως έδειξε τον περασμένο μήνα δείκτης που καταρτίζει η δικηγορική εταιρεία Weil Gotshal & Manges.

Οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι που επιβάλλουν οι τράπεζες σημαίνει ότι οι εταιρείες με υψηλό χρέος και μειωμένα κέρδη πιθανότατα θα δυσκολευτούν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις του βιομηχανικού τομέα, οι οποίες αγωνίζονται να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών και της εργασίας, και οι ευαίσθητες στα επιτόκια επιχειρήσεις, όπως οι κτηματομεσιτικές, θα βρεθούν υπό πίεση, εξηγεί ο Κόσλα.

«Κατά κάποιο τρόπο, ήμασταν σε μια μικρή ζαχαρένια περίοδο με όσα έκαναν οι κεντρικές τράπεζες σε σχέση με τη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε αναφερόμενος στην εποχή του εύκολου χρήματος. «Τώρα, υπάρχει μια περίοδος δυσπεψίας καθώς επιστρέφουμε περισσότερο στον κανόνα».

Η πρόσφατη αναταραχή που προήλθε από τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχει περιορίσει τους όρους χρηματοδότησης και έχει αυξήσει τους κινδύνους ύφεσης. Και παρόλο που οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν φανεί πιο επιφυλακτικές περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων παραμένουν πιθανές, δεδομένου του επίμονου πληθωρισμού.

«Η προσέγγιση σε αυτό το στάδιο του κύκλου είναι  δύο χρόνια κάτω και δύο χρόνια πάνω. Δεν υπάρχει ένας μήνας κάτω και ένας πάνω όπως συνέβαινε στην πανδημία», καταλήγει ο Κόσλα αναφερόμενος στις πθανότητες να υπάρξουν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα του προβληματικού χρέους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή