Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνεται στους «υπέροχους ανθρώπους» μίας «υπέροχης χώρας», δηλαδή στους συμπατριώτες του, για τις πασχαλινές ευχές, αλλά και για να τους εμψυχώσει στον πόλεμο επιβίωσης απέναντι στους Ρώσους εισβολείς. Ο Ζελένσκι αναφέρεται στο «φως» της Αναστάσεως κυριολεκτικά, αλλά κυρίως μεταφορικά, θέλοντας να χαράξει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις «δυνάμεις του φωτός», τους Ουκρανούς, και τις «δυνάμεις του σκότους», δηλαδή προφανώς τους Ρώσους.

«Εκατομμύρια φώτα στα μάτια εκατομμυρίων Ουκρανών έχουν ενωθεί σε μία ισχυρή αχτίδα φωτός» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Μία αχτίδα που μας βοηθάει να μην βυθιστούμε στο σκοτάδι, να μην χάσουμε τον δρόμο μας. Φωτίζει το μονοπάτι για τον ιερό σκοπό. Γι αυτό που οι περασμένες γενιές πολέμησαν στους περασμένους αιώνες. Γι αυτό που οι πολεμιστές του φωτός, οι υπερασπιστές της Ουκρανίας, δίνουν τη ζωή τους τα τελευταία εννέα χρόνια και 417 ημέρες».

Πάπας Φραγκίσκος: Καλό Πάσχα στους Ορθόδοξους

Οι «Μικροί Ρώσοι»

Στη Ρωσία ο πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έδωσε το παρών στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στη Μόσχα, στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος, μαζί με τον δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν. Τα μεσάνυχτα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είπε το «Χριστός Ανέστη». Σε μήνυμά του, ο Πούτιν πλέκει το εγκώμιο της ορθόδοξης ρωσικής εκκλησίας και αναφέρει ότι η γιορτή του Πάσχα ενδυναμώνει «τις ηθικές αξίες της κοινωνίας μας». Στο δικό του μήνυμα ο Πατριάρχης Κύριλλος λέει ότι προσεύχεται για την ειρήνη και για «αδελφικές σχέσεις» ανάμεσα στους εμπόλεμους, τους οποίους όμως αντιλαμβάνεται ως «Ρώσους», όπως όλα δείχνουν.

«Ας ευλογεί ο Θεός τη γη της Ρωσίας. Και όταν λέω ‘Ρωσία’ εννοώ τη χώρα από την οποία προέρχονται τόσο οι Μεγάλοι Ρώσοι, όσο και οι Ουκρανοί, οι ‘Μικροί Ρώσοι’ και άλλοι λαοί. Είναι η Ρωσία, στην οποία ανήκουμε όλοι μας ιστορικά, πνευματικά και πολιτιστικά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Μία από τις παλαιότερες ορθόδοξες κοινότητες

Με κατάνυξη, αλλά και με ζωηρούς, χαρούμενους θρησκευτικούς ύμνους γιόρτασαν το Πάσχα οι Κόπτες της Αιγύπτου, μετά από 55 ημέρες νηστείας. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες ορθόδοξες κοινότητες στον κόσμο, η οποία όμως τα τελευταία χρόνια αποτελεί στόχο επιθέσεων από φανατικούς ισλαμιστές. Τα προβλήματα ξεχάστηκαν για λίγο στην Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, στον Ναό του Αγίου Αντωνίου στο Κάιρο.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ένας πιστός «ελπίζω να μας προστατεύσει ο Θεός από την πανδημία, από την ακρίβεια, αλλά και από τους εχθρούς μας. Ελπίζουμε όλοι μας αυτή η χρονιά να είναι γεμάτη ευλογία, ειρήνη και αγάπη για όλους, να απολαμβάνουν τις γιορτές τους οι Κόπτες και οι μουσουλμάνοι. Να μας ευλογεί ο Θεός όλους».

Deutsche Welle

Γιάννης Παπαδημητρίου (AP, DPA)

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν