Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η UNICEF ολοκληρώνουν το πιλοτικό τριετές πρόγραμμα «Εγγύηση Για το Παιδί». Τα επιτεύγματα που επιτεύχθηκαν μέσω της Φάσης ΙΙΙ του προγράμματος που υλοποιήθηκε πιλοτικά σε επτά χώρες σε επτά κράτη μέλη (Βουλγαρία, Κροατία , Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία και Ισπανία), κοινοποιήθηκαν και συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε υψηλό επίπεδο στη Σόφια της Βουλγαρίας, η οποία συνδιοργανώθηκε από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την UNICEF με τη συμμετοχή κυβερνήσεων από όλη την Ευρώπη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης παιδιά που συμμετείχαν με τις απόψεις τους και τις οπτικές τους για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί.

Ο στόχος του προγράμματος

Το πιλοτικό πρόγραμμα δοκίμασε στην πράξη την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί, η οποία στοχεύει στη διασφάλιση δωρεάν και ίσης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες για τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε μέσω της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Περιφερειακού Γραφείου της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Στερήσεις, αλλά με ισχυρή υποστήριξη από την οικογένεια παιδιά και έφηβοι στην Ελλάδα

Μέσω του πιλοτικού προγράμματος, αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν ολοκληρωμένες και συντονισμένες πολιτικές και πρακτικές που στοχεύουν στην στήριξη και ευημερία των πλέον ευάλωτων παιδιών. Το πρόγραμμα περιλάμβανε την ανάλυση πολιτικών, την συλλογή στοιχείων και την διαβούλευση μεταξύ των βασικών φορέων και αρχών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών – οι οποίοι βοήθησαν στην ανάπτυξη των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί στις αντίστοιχες χώρες.

Στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία και την Ιταλία, το πιλοτικό πρόγραμμα βοήθησε περισσότερα από 30.000 παιδιά και νέους ενήλικες και 16.000 φροντιστές που ασχολούνται με ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά με αναπηρίες, παιδιά που ζουν σε επισφαλείς οικογενειακές καταστάσεις, παιδιά που διαμένουν σε ιδρύματα και παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες. Οι επωφελούμενες ομάδες παιδιών και νέων απέκτησαν πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, συμπεριληπτική εκπαίδευση και σχολικές δραστηριότητες και υπηρεσίες διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσίες οικογενειακής υποστήριξης, φροντίδας και προστασίας. Παράλληλα, σχεδόν 3.000 επαγγελματίες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικών έλαβαν εκπαίδευση για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και παρεμβάσεων για τα παιδιά.

Οι δηλώσεις για το πρόγραμμα

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Nicolas Schmit δήλωσε: «Παρέχοντας στα παιδιά που έχουν ανάγκη δωρεάν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες όπως η παιδική φροντίδα, τα σχολικά γεύματα και η υγειονομική περίθαλψη, μπορούμε να τους προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον. Επομένως, η Εγγύηση για το Παιδί είναι μια επένδυση στο μέλλον τους και στο μέλλον της κοινωνίας μας. Θέλω να πω ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ σε όλους τους εξαιρετικούς συναδέλφους της UNICEF που χρησιμοποίησαν την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό τους στο πεδίο για να καταστήσουν την Προπαρασκευαστική Δράση τόσο επιτυχημένη».

«Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία της COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν οξύνει τη φτώχεια των παιδιών και των οικογενειών σε όλη την Ευρώπη. Συνεργασίες όπως η δική μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κρίσιμες για τη δημιουργία οικονομικά αποδοτικών, βιώσιμων λύσεων που φθάνουν τα πιο μειονεκτούντα παιδιά, αντιμετωπίζουν την παιδική φτώχεια στον πυρήνα της και αποτρέπουν δια βίου κύκλους στέρησης και αποκλεισμού», δήλωσε η Afshan Khan, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Luciano Calestini, δήλωσε: «Είμαστε σε ιδιαίτερα ευχάριστη θέση να συμμετάσχουμε μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στον εορτασμό της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του πιλοτικού προγράμματος της ΕΕ ”Εγγύηση για το Παιδί”, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα αποτελέσματα που επιτευχθήκαν κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης δείχνουν την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης και όλων των ενδιαφερομένων φορέων να κάνουν την Ελλάδα (και την Ευρώπη) ασφαλή και δίκαιη για όλα τα παιδιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τα αρμόδια Υπουργεία για την προώθηση της ατζέντας της μεταρρύθμισης της παιδικής μέριμνας στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας πρόσβαση σε δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες που επιτρέπουν σε κάθε παιδί και νέο στη χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του στη ζωή».

Ένα στα τέσσερα παιδιά σε κίνδυνο φτώχειας

Μέσω της ανταλλαγής διδαγμάτων, η εκδήλωση είχε ως στόχο να εμπνεύσει τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν το έργο τους για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, να προκρίνουν την ευρύτερη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτή και να χρησιμοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί ως όχημα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που περιέχονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΣΔΠ).

Σε ολόκληρη την ΕΕ, περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά (24.4%) βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, καθιστώντας την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας μία από τις προτεραιότητες της ΕΕ. Το Σχέδιο Δράσης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στοχεύει να μειώσει, έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, τον αριθμό των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό κατά τουλάχιστον 15 εκατομμύρια, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 5 εκατομμύρια θα πρέπει να είναι παιδιά.

Παράλληλα, η Σύσταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση της Ευρωπαϊκής Εγγύησης για το Παιδί, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη της ΕΕ στις 14 Ιουνίου 2021, στοχεύει να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της φτώχειας στα παιδιά καλώντας τα κράτη-μέλη να παρέχουν στα παιδιά που έχουν ανάγκη αποτελεσματική πρόσβαση σε ένα σύνολο βασικών υπηρεσιών: δωρεάν προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, δωρεάν εκπαίδευση (συμπεριλαμβανομένων των σχολικών δραστηριοτήτων και τουλάχιστον ένα υγιεινό γεύμα κάθε σχολική ημέρα), δωρεάν υγειονομική περίθαλψη, υγιεινή διατροφή και επαρκή στέγαση. Η Σύσταση ορίζει ότι τα κράτη μέλη θα αναπτύξουν Εθνικά Σχέδια Δράσης μέχρι το 2030, θα προσδιορίσουν συγκεκριμένες ομάδες παιδιών που θα επωφεληθούν από την Εγγύηση, θα θέσουν στόχους προς επίτευξη, θα σκιαγραφήσουν τα αντίστοιχα μέτρα, θα υποδείξουν τις πηγές της απαραίτητης χρηματοδότησης και θα περιγράψουν μηχανισμούς παρακολούθησης και αξιολόγησης.

Σχετικά με την UNICEF

Η UNICEF μέσα από τα προγράμματά της προωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τα δικαιώματα και την ευημερία κάθε παιδιού. Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε σε 191 χώρες και περιοχές ώστε να μετατρέψουμε αυτή τη δέσμευση σε πράξη, εστιάζοντας τις προσπάθειές μας προς όφελος των πλέον ευάλωτων και αποκλεισμένων παιδιών αλλά και όλων των παιδιών του κόσμου. Μάθετε περισσότερα για το έργο της UNICEF στην Ελλάδα και τον κόσμο στο www.unicef.org/greece.

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Επιτροπή βοηθά στη διαμόρφωση της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ, προτείνει νέους νόμους και πολιτικές της ΕΕ, παρακολουθεί την εφαρμογή τους και διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Επιτροπής είναι υπεύθυνη για την πολιτική της ΕΕ για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες, την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και τα σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ. Στον τομέα της κοινωνικής ένταξης, η Επιτροπή υποστηρίζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η Επιτροπή πρότεινε την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί τον Μάρτιο του 2021, μετά από διαβουλεύσεις με κυρίως ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των παιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα