Ξεκίνησε, όπως τόσες πολλές διαμάχες μεταξύ γειτόνων, για έναν κοινό δρόμο.

Για να φτάσουν στην ιδιοκτησία δεκατεσσάρων στρεμμάτων του Πίτερ Νάιγκαρντ στις Μπαχάμες, με τα ηφαίστεια που καπνίζουν, τον ναό των Μάγια και τις πισίνες όπου ένα γυάλινο φράγμα χώριζε κάποτε τους κολυμβητές από τους καρχαρίες, οι επισκέπτες αναγκάζονταν να χρησιμοποιήσουν έναν δρόμο που ανήκε στον γείτονα της διπλανής πόρτας, τον δισεκατομμυριούχο διαχειριστή hedge fund, Λούις Μπέικον.

Ήρθαν για θορυβώδεις εκδηλώσεις που ο Νάιγκαρντ τις ονόμαζε «πάρτι προσωπικής ευεξίας»: νύχτες «καραόκε, χορού και μασάζ», σύμφωνα με τα λόγια του Φινλανδο-Καναδού μεγιστάνα ενδμάτων, όπου το μέτρημα των ντεσιμπέλ και οι σειρές των παρκαρισμένων αυτοκινήτων θα αποδιοργάνωναν τον Μπέικον.

Η διαμάχη της αποκλειτικής κοινότητας ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία με τον Νάιγκαρντ  να ισχυρίζεται ότι η αποκατάσταση του δρόμου από τον Μπέικον είχε δημιουργήσει δύσοσμες λακκούβες στην ιδιοκτησία του στο Lyford Cay. Κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα με επιβράβευση αποζημίωσης 203 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του Νάιγκαρντ  που ήταν εντυπωσιακό τόσο για τις λεπτομέρειες όσο και για το μέγεθός του.

Ο Λέιν Φίλιπς, ο δικαστής που διορίστηκε να διαιτητεύσει την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης του Μπέικον κατά του Νάιγκαρντ , κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία εναντίον του 81χρονου από εμπρηστικά μηνύματα, κασέτες, πληροφοριοδότες και «γνωρίζοντες το σχέδιο [του]» ήταν «εκπληκτικά».

Ο Νάιγκαρντ  είχε ξοδέψει 15 εκατομμύρια δολάρια σε μια αδυσώπητη καμπάνια συκοφαντίας για να καταστρέψει προσωπικά και επαγγελματικά τον ιδρυτή της Moore Capital Management, αποφάσισε ο Φίλιπς, καθώς απένειμε το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης που έχει δει ποτέ σε δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι έδωσε «παγκόσμια και από πολλά μέσα διανομή» σε μπαράζ δυσφημιστικών δηλώσεων δεν έκανε κανένα σχόλιο μετά την απόφαση. Ο Νάιγκαρντ  βρίσκεται σε ένα κελί φυλακής στο Τορόντο, όπου αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και βίαιο περιορισμό που επαναλαμβάνονται και σε άλλη υπόθεση στο Κεμπέκ.

Πρόκειται να δικαστεί στο Τορόντο τον Σεπτέμβριο και αναμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου έχει κατηγορηθεί για εκβιασμό, σεξουαλική διακίνηση και συναφή εγκλήματα που αφορούν «τουλάχιστον δεκάδες» γυναίκες και ανήλικα κορίτσια.

Στα πάρτι του στις Μπαχάμες και σε διάφορα σεξ κλαμπ από το Μαϊάμι έως το Γουίνιπεγκ, ο Νάιγκαρντ πίεζε τα θύματα να εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα στην οποία δεν είχαν συναινέσει, ισχυρίστηκε το Υπουργείο Δικαιοσύνης το 2020.

Υποστηρίζει την αθωότητά του σε αυτές τις υποθέσεις και στη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση. Αλλά η συσσώρευση καταγγελιών έχει ήδη βάλει ένα τέλος στην αυτοκρατορία των προσιτών ρούχων, της οποίας η ναυαρχίδα της Times Square κάποτε έφερε το όνομά του με γράμματα επτά ορόφων.

Με τις επιχειρήσεις του Νάιγκαρντ  σε πτώχευση και την πιθανότητα προσφυγής, είναι αβέβαιο εάν ο Μπείκον θα δει ένα δολάριο από την αποζημίωση που κέρδισε.

Το δικαστήριο της Νέας Υόρκης δεν έθιξε τις αξιώσεις στις υποθέσεις του Καναδά και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ούτε επανεξέτασε τον παλιότερο καυγά των δύο ανδρών για τον ισχυρισμό ότι ο Νάιγκαρντ  είχε διπλασιάσει παράνομα την έκταση της ιδιοκτησίας του αντλώντας άμμο από τον γύρω βυθό.

Αντίθετα, επικεντρώθηκε σε «κακόβουλα ψέματα» που υπερέβαιναν κατά πολύ τα τοπικά ζητήματα, όπως οι ισχυρισμοί του Νάιγκαρντ για μεγάφωνα με τα οποία ο Μπέικον υποτίθεται ότι είχε σημαδέψει την επιφάνειας 14 στρεμάτων έπαυλή του. (Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του Μπέικον αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηχεία δεν αποτελούσαν «υπερηχητικό όπλο».)

Ορισμένες από τις συκοφαντικές δηλώσεις κατέδειχναν τον Μπέικον ως υπέρμαχο της λευκής υπεροχής, είπε το δικαστήριο, τονίζοντας τις συγκεντρώσεις στο Νασάου στις οποίες ο Νάιγκαρντ φέρεται να πλήρωσε εκατοντάδες διαδηλωτές για να φορέσουν μπλουζάκια και να φέρουν ταμπέλες που έγραφαν ότι ο Μπέικον ήταν μέλος της Κου Κλουξ Κλαν.

Ο Νάιγκαρντ  διέδωσε επίσης ψευδείς φήμες για την επιχειρηματική ηθική του Μπέικον, διαπίστωσε το δικαστήριο. Οι δικηγόροι του Μπέικον ισχυρίστηκαν ότι ο Νάιγκαρντ είχε παροτρύνει τον εκδότη ενός εντύπου στις Μπαχάμες να δημοσιεύσει μια παραχαραγμένη εκδοχή τίτλου των Financial Times που τον συνέδεε με συναλλαγές εμπιστευτικών πληροφοριών.

Άλλες συκοφαντίες ενέπλεξαν τον διαχειριστή hedge fund σε εμπρησμό, μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά το 2009 στην ιδιοκτησία του Νάιγκαρντ , ακόμη και σε δολοφονία, μετά τον θάνατο του διαχειριστή του σπιτιού του Μπέικον το 2010. Οι δικηγόροι του Μπέικον είπαν στο δικαστήριο ότι μια έρευνα είχε αποδώσει τη φωτιά σε «ελαττωματικά ηλεκτρικά» και μια νεκροψία απέδωσε τον θάνατο του διευθυντή του σπιτιού σε στεφανιαία νόσο.

Η υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης του Μπέικον, που κατατέθηκε το 2015, ήταν μόνο μία από τις αγωγές που προέκυψαν από τη μάχη μεταξύ των δύο γειτόνων, συμπεριλαμβανομένης μιας με περίεργους ισχυρισμούς για βομβιστική επίθεση με πυρκαγιά και ένα κατασκευασμένο σχέδιο δολοφονίας επί πληρωμή.

Μόνο ο Μπέικον άσκησε 11 μηνύσεις για να εντοπίσει άτομα πίσω από τις συκοφαντίες πριν από την υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης, είπε η Τζένη Αφία, συνεργάτης της Schillings στο Λονδίνο που τον εκπροσωπεί από το 2010. Το κόστος σε νομικές και άλλες αμοιβές ήταν αστρονομικό. Δικηγόροι του Μπέικον, που τώρα κατοικεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε στο δικαστήριο ότι είχε ξοδέψει περισσότερα από 53 εκατομμύρια δολάρια σε νομικές και ερευνητικές εργασίες για να αντιμετωπίσει την εκστρατεία του Νάιγκαρντ.

Ο Νάιγκαρντ πλήρωσε πάνω από δύο δωδεκάδες άτομα για να συνεχίσει την εκστρατεία του εναντίον του γείτονά του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Μπέικον, αλλά λίγοι ήρθαν στην υπεράσπισή του μετά τη δικαστική απόφαση.

«Είχα φύγει πολύ πριν πάει στη φυλακή», είπε ένας πρώην δημοσιογράφος που πρόσθεσε ότι δεν θα είχε εγκρίνει ποτέ τις τακτικές δυσφήμισης που αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο. Ένας άλλος πρώην εκπρόσωπος και ένας πρώην δικηγόρος ήταν επίσης πρόθυμοι να τονίσουν ότι δεν είχαν εργαστεί μαζί του εδώ και χρόνια.

Στη σύνταξη αποζημιώσεων, η νομική ομάδα του Μπέικον έγραψε ότι «σήμερα θα έπρεπε να απολαμβάνει ήρεμες μέρες ως πρεσβύτερος του επενδυτικού κλάδου. Αντίθετα, είναι τώρα πιθανότατα περισσότερο γνωστός ως ένας από τους υποτιθέμενους αντίδικους στη «Μάχη των Δισεκατομμυριούχων» του Vanity Fair».

Ο Bacon εξακολουθεί να διευθύνει τη Moore Capital Management, αλλά απέκλεισε έξωθεν χρήματα από τα κεφάλαιά της ναυαρχίδας του το 2019. «Νομίζω ότι αισθάνεται ότι ήταν μια δοκιμασία και νομίζω ότι αισθάνεται μεγάλη ανακούφιση που αυτό το κεφάλαιο έχει πλέον κλείσει», είπε η Αφία .

Ο Νάιγκαρντ θα μπορούσε ακόμη να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά ο δικαστής σημείωσε ότι δεν είχε υποβάλει ένσταση στις τελικές ακροάσεις της υπόθεσης.

Προς το παρόν, η ιστορία του Νάιγκαρντ φαίνεται πολύ διαφορετική από την ιστορία τύπου «απ’ τα αλώνια στα σαλόνια» που αφηγήθηκε κάποτε λέγοντας ότι μεγάλωσε σε ένα ανακαινισμένη καρβουναποθήκη πριν συνάψει σχέσεις με κουνελάκι του Playboy και φωτογραφηθεί με τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, την Όπρα Γουίνφρι και τον πρίγκιπα Άντριου.

Ο άντρας που είπε κάποτε ότι «αντέστρεφε τη γήρανση του» χρησιμοποιώντας θεραπεία με βλαστοκύτταρα είπε σε δικαστήριο της Μανιτόμπα το 2021 ότι τώρα ήταν αδύναμος και άρρωστος από τη διατροφή του στη φυλακή που ήταν πλούσια σε υδατάνθρακες.

Οι εμφανίσεις του με βίντεο στο δικαστήριο έχουν κάνει μια έντονη αντίθεση με την εμπιστοσύνη που κάποτε απέπνεε. Σε μια συνέντευξη του 2016 σε πάρτι με θέμα «νύχτα 100 αστέρων» που ήταν χορηγός, ο Νάιγκαρντ ρωτήθηκε το μυστικό της επιχειρηματικής του επιτυχίας. «Είναι πραγματικά απλώς επιμονή, ξέρεις», είπε: «Είχα αυτό που ονομάζετε μόνιμη επιτυχία».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Financial Times