Έντονη νευρικότητα και αρκετές αλλαγές προσήμων και κατεύθυνσης εμφάνισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τους επενδυτές να αφομοιώσουν τα τελευταία στοιχεία στο μέτωπο του πληθωρισμού, αλλά και την απόφαση της Bank of England να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,06%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να χάνει 2,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,14% στις 7.730 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,39% στις 15.834 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,28% στις 7.381 μονάδες.

Βρετανία: Αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. από την Τράπεζα της Αγγλίας

Σε επίπεδο τίτλων, η γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, με τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 7,2%. Η εταιρεία δήλωσε στην ενημέρωση για το πρώτο τρίμηνο ότι αναμένει τα ετήσια αποτελέσματά της να διαμορφωθούν στο χαμηλότερο σημείο των προβλέψεών της.

Επίσης, το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι ITV υποχώρησε κατά 5,3% μετά την ανακοίνωση της πτώσης των συνολικών εσόδων, ενώ η Volkswagen υποχώρησε κατά 5,1% μετά από μια ταραχώδη συνάντηση με επενδυτές που διακόπηκε από ακτιβιστές που ζητούσαν έρευνα για το εργοστάσιο στην περιοχή Xinjiang της Κίνας.

Από την άλλη, οι μετοχές της Philips αυξήθηκαν κατά 4%. Την Τρίτη, οι μέτοχοι της Philips ψήφισαν κατά της απαλλαγής του διοικητικού συμβουλίου από τις ευθύνες του για το 2022, ανέφερε το Reuters, ένα έτος κατά το οποίο η τιμή της μετοχής της σημείωσε βουτιά εν μέσω ανάκλησης αναπνευστικών συσκευών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδρίασε σήμερα για τον καθορισμό της πολιτικής της, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εγκρίνουν τη 12η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σε διψήφιο ποσοστό, τον υψηλότερο από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία. Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αύξησε κατά 25 μονάδες βάσης το επιτόκιο, από το 4,25% στο 4,5%.

Στα μάκρο της ημέρας, μετά από μια δραματική αύξηση των τιμών των εισαγωγών στη βιομηχανία, που ξεκίνησε το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2022, ακολούθησε μια απότομη πτωτική τάση τους τελευταίους επτά μήνες. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, και στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat.

Τον Μάρτιο του 2023 σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023 οι τιμές των εισαγωγών στη βιομηχανία στη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατά 1,0% μετά από μειώσεις 1,7% τον Φεβρουάριο και 1,2% τον Ιανουάριο του 2023. Οι τιμές εισαγωγών είναι τώρα κατά 2,7% χαμηλότερες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, αλλά εξακολουθούν να είναι 26,5% πάνω από το επίπεδο του Μαρτίου 2021.

Η δυναμική εξέλιξη των τιμών στην ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες επηρεάστηκε κυρίως από εισαγωγές εκτός των χωρών – μελών της ζώνης (-4,4% συγκρίνοντας τον Μάρτιο 2023 με τον Μάρτιο 2022 και +29,6% μεταξύ Μαρτίου 2023 και Μαρτίου 2021).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές