Τι κοινό έχουν ο Ruben Alvarado Vigar, ο Richard Adkerson και ο Mike Henry; Είναι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών ομίλων ορυχείων με την μεγαλύτερη παραγωγή χαλκού στον κόσμο, των Corp Nacional Del Cobre Chile (Codelco), Freeport McMoran Inc και BHP αντίστοιχα, εταιρειών που βρίσκονται πλέον για τα καλά υπό το φως της δημοσιότητας για δύο βασικούς λόγους: Το ράλι των τιμών του χαλκού στα 10.000 δολάρια ο μετρικός τόνος και τις προοπτικές για ντιλ στον κλάδο.

Οι κινήσεις που γίνονται στον κλάδο για συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι οποίες ξεκίνησαν μετά την προσέγγιση της ΒΗΡ στην Anglo American της οποίας ηγείται ο Duncan Wanblad. Μαζί με τον Larrea Mota-Velasco της Grupo Mexico, τον Gary Nagle της Glencore και τον Chen Jinghe της Zijin Mining, είναι τα επτά πρόσωπα κλειδιά που κρατούν στα χέρια τις εξελίξεις στον κλάδο του πολύ βασικού αυτού μετάλλου για την τεχνολογική παραγωγή.

Είναι ενδεικτικό ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις χαλκού πλησίασαν για το 2023 τα 310 δις δολάρια και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με ετήσιο ποσοστό άνω του 5% για κάθε έτος από το 2023 μέχρι και το 20233, φτάνοντας τη χρονικά εκείνη τα 505 δις δολάρια. Πρόκειται για ποσό που συγκρίνεται με το ΑΕΠ της Σιγκαπούρης ή της Νορβηγίας, χωρών με πολύ προηγμένες οικονομίες.

BHP: Εξετάζει βελτιωμένη προσφορά για την Anglo American

Τα πρόσωπα αυτά είναι κλειδιά για τις εξελίξεις αφού οι εταιρείες μετάλλων κα ορυχείων αυτό το διάστημα αναζητούν τρόπους να αυξήσουν την παραγωγή. Η εθνική εταιρεία μεταλλείων της Χιλής Corporation Nacional Del Cobre Chile (Codelco), η Freeport McMoran με έδρα τις ΗΠΑ, BHΡ με έδρα την Αυστραλία, Anglo American (Βρετανία), Grupo Mexico από το Μεξικό, Glencore με έδρα την Ελβετία και Zijin Mining από την Κίνα είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες στην εξόρυξη χαλκού σήμερα και επιδιώκουν από την αυξανόμενη ζήτηση για χρήση του μετάλλου σε ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές δικτύου και κέντρα δεδομένων. Βασικός λόγος που η BHP έκανε της πρόταση ύψους 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει την Anglo American ήταν το ότι η μεγαλύτερη εταιρεία μεταλλευμάτων στον κόσμο θέλει μεγαλύτερο μερίδιο ακριβώς σε αυτές τις πωλήσεις χαλκού.

Η ανάγκη για επενδύσεις

Μέχρι τώρα στην αγορά αυτή δεν είναι γίνει επενδύσεις τόσο μεγάλης κλίμακας όσο αυτές που απαιτούνται για την ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων και συναφών υποδομών. Εάν δεν αλλάξει κάτι, η παραγωγή από τα υπάρχοντα ορυχεία πρόκειται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια και οι μεταλλευτικές εταιρείες θα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2025 και 2032 προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες εφοδιασμού του κλάδου σύμφωνα με στοιχεία της CRU Group που επικαλείται το Bloomberg.

Οι λόγοι πίσω από τις χαμηλότερες αυτές από τις απαραίτητες επενδύσεις επηρεάζουν τον κλάδο εδώ και χρόνια. Τα κοιτάσματα υψηλής ποιότητας γίνονται όλο και πιο δύσκολο να βρεθούν, όπως και η χρηματοδότηση για μικρότερες εταιρείες εξερευνητές. Η κοινωνική και περιβαλλοντική αντίσταση στην εξόρυξη αυξάνεται όπως και το κόστος της εργασίας, του εξοπλισμού και των πρώτων υλών. Την ίδια στιγμή η ζήτηση αυξάνεται. Για παράδειγμα η τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αυξήσει δραματικά τις προοπτικές ζήτησης για χαλκό που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι ο χαλκός που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός μέσου οχήματος εκτιμάται ότι ζυγίζει σχεδόν 30 κιλά. Όμως η εξέλιξη των ηλεκτρικών οχημάτων σημαίνει ότι η απαραίτητη ποσότητα χαλκού ανά όχημα είναι περίπου διπλάσια από αυτή ενός συμβατικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities