Το να ξέρετε πώς και πότε να αρχίσετε να διδάσκετε στα παιδιά για τα χρήματα και να προσδιορίσετε τις δεξιότητες που χρειάζονται μπορεί να είναι δύσκολο, σύμφωνα με το CNBC.

Οι γονείς συχνά δεν θέλουν να ανησυχούν τα παιδιά τους και θέλουν να είναι ανέμελα – αλλά η οικονομική αυτοπεποίθηση και ο οικονομικός αλφαβητισμός μπορεί να είναι το κλειδί για την εξασφάλιση ενός ευτυχισμένου, άνετου μέλλοντος. Τελικά, η ενίσχυση της οικονομικής αυτοπεποίθησης του παιδιού σας είναι ζωτικής σημασίας, λένε οι ειδικοί.

“Η ύπαρξη σωστής οικονομικής υπευθυνότητας είναι απαραίτητη για την επιτυχία στη ζωή, επειδή οι χρηματικές δεξιότητες επηρεάζουν σημαντικά ορόσημα, όπως ο γάμος, η εύρεση εργασίας ή η αγορά σπιτιού”, δήλωσε στο CNBC Make It η Susan Hirshman, διευθύντρια διαχείρισης πλούτου στην Schwab Wealth Advisory.

Οι εργοδότες μπορεί να διενεργούν πιστωτικούς ελέγχους για να ελέγξουν τους υπαλλήλους για παράδειγμα, εξηγεί η ίδια, και η πραγματοποίηση σημαντικών αγορών, όπως ένα σπίτι, μπορεί επίσης να επηρεαστεί από το ιστορικό σας σε σχέση με τα χρήματα. Η καθιέρωση καλών συνηθειών από νωρίς μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων, δήλωσε η Hirshman.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα χρήματά μας

Κίνδυνοι

Άλλοι κίνδυνοι στους οποίους μπορεί να πέσουν θύματα τα παιδιά αν δεν έχουν οικονομική εκπαίδευση περιλαμβάνουν πιθανές παγίδες χρέους όπως το “αγοράζω τώρα πληρώνω αργότερα”, λέει ο Seth Wunder, επικεφαλής επενδύσεων στο Acorns.

Ο Eric Landolt, επικεφαλής του τμήματος οικογενειακών συμβουλών και τέχνης και συλλογών στην UBS Global Wealth Management, το πήγε ένα βήμα παραπέρα. Οι αποφάσεις για τα χρήματα μπορούν επίσης να έχουν ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία, ανάλογα με το πώς ξοδεύονται και επενδύονται, πρόσθεσε.

Πότε να διδάξετε τα παιδιά

Είναι σαφές πόσο σημαντική είναι πραγματικά η συζήτηση για τα χρήματα. Αλλά πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να την κάνετε; Οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά μπορεί να είναι πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζετε.

Ο Wunder δήλωσε ότι τα έξι έτη είναι η ηλικία όπου τα παιδιά αρχίζουν να είναι σε θέση να κατανοήσουν κάποιες έννοιες για τα χρήματα.

Αυτή είναι η ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να κατανοούν τα μαθηματικά στο σχολείο και είναι σε θέση να κατανοήσουν τις συνέπειες της απώλειας χρημάτων και να βάζουν στην άκρη χρήματα για πράγματα που πραγματικά θέλουν.

Οι συνήθειες

Όταν τα παιδιά είναι επτά ετών, πολλές από τις οικονομικές τους συνήθειες έχουν ήδη διαμορφωθεί, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τα παιδιά γνωρίζουν και είναι περίεργα για τα χρήματα πολύ νωρίτερα από ό,τι πολλοί γονείς θα περίμεναν.

Η Hirshman προτείνει να ξεκινήσουν ακόμη νωρίτερα, μεταξύ τριών και πέντε ετών. “Τότε είναι που έχουν την ικανότητα να κάνουν επιλογές και να σκεφτούν”, είπε, προσθέτοντας ότι το ιδανικό είναι να αρχίσουν με απλά λόγια και να προχωρήσουν στη μετάδοση των χρηματικών αξιών των γονέων.

Ο Landolt βρίσκεται μεταξύ των δύο, λέγοντας ότι ήδη από την ηλικία των πέντε ετών είναι μια καλή στιγμή για να ξεκινήσετε, καθώς τα παιδιά είναι πιο δεκτικά στα μηνύματα για τις οικογενειακές αξίες που μεταδίδονται από τους γονείς ή τους παππούδες και τις γιαγιάδες τότε. Συνιστά να διδάσκονται στα παιδιά ηλικίας πέντε έως οκτώ ετών “πολύ, πολύ βασικά πράγματα”, όπως ότι τα χρήματα έχουν αξία και πώς οι επιλογές που γίνονται με αυτά έχουν αντίκτυπο.

Σύνθετα θέματα

Για τα παιδιά ηλικίας οκτώ έως 12 ετών τα θέματα μπορεί να είναι πιο σύνθετα, πιστεύει ο Landolt. “Μπορείτε να μιλήσετε για τους διάφορους τύπους ή χρήσεις των χρημάτων. Έτσι, θα μπορούσε να είναι η αποταμίευση ή η δαπάνη, κάποιες από αυτές τις έννοιες, η οικοδόμηση έναντι της επένδυσης”.

Καθώς τα παιδιά γίνονται έφηβοι, δηλαδή μεταξύ 12 και 15 ετών, μπορεί να τους ανατεθεί μεγαλύτερη ευθύνη, όπως η διαχείριση ενός μικρού προϋπολογισμού, εξήγησε ο Landolt. Αυτό περιλαμβάνει έννοιες όπως οι δαπάνες, η αποταμίευση και η κατανόηση του πώς οι αποφάσεις για την δαπάνη των χρημάτων μπορούν να επηρεάσουν το πόσα χρήματα απομένουν αργότερα, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος, είπε. Θα μπορούσατε επίσης να αρχίσετε να συζητάτε για οικονομικές αποφάσεις σε όλη την οικογένεια, όπως η υποστήριξη φιλανθρωπικών έργων ή φιλανθρωπικών οργανώσεων σε αυτή την ηλικία και να λαμβάνετε τις απόψεις των παιδιών σχετικά με αυτές, δήλωσε ο Landolt.

Τέλος, τα παιδιά ηλικίας 16 έως 18 ετών θα μπορούσαν να μάθουν για το πώς λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι τράπεζες, ένα θέμα που, σύμφωνα με τον Landolt, συχνά θα διδάσκεται και στο σχολείο.

Σκεφτείτε πριν μιλήσετε

Κάθε φορά που αποφασίζετε να αρχίσετε να κάνετε συζητήσεις για τα χρήματα με τα παιδιά σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που οι ειδικοί συνιστούν να έχετε κατά νου.

Τρία από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε είναι να είστε συνεπείς, να εστιάζετε σε δράσεις και να κάνετε συνεχείς συζητήσεις, πιστεύει ο Hirschman.

“Μπορείτε να τα αφήσετε να κάνουν μικρά και διδακτικά λάθη, ώστε να είναι σε θέση να μάθουν από αυτά”, είπε.

Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τους δίνετε χαρτζιλίκι, επισήμανε. Η Wunder συμφωνεί με αυτή την πρόταση, εξηγώντας ότι μπορεί να διδάξει στα παιδιά υπεύθυνο προϋπολογισμό, δαπάνες και αποταμίευση.

Η διασφάλιση ότι οι συζητήσεις είναι κατάλληλες για την ηλικία είναι επίσης βασικό στοιχείο, είπε.

“Ο τρόπος που θα θίξετε το θέμα με ένα εξάχρονο παιδί θα είναι διαφορετικός από έναν έφηβο, αλλά όλοι έχουν το κοινό θέμα να διδάξουν στα παιδιά τη διαφορά μεταξύ ανάγκης και επιθυμίας”, εξήγησε ο Wunder.

Τέλος, και όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα, το παράδειγμα των γονέων μπορεί επίσης να έχει τεράστιο αντίκτυπο, πιστεύει η Hirshman. “Είναι σημαντικό οι γονείς να κάνουν πράξη αυτό που κηρύττουν και να προσπαθούν να μην δίνουν μπερδεμένα μηνύματα”, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή