Μπορεί η παγκόσμια αγορά ομολόγων να δέχεται σημαντικό πλήγμα σήμερα, με τις αποδόσεις να κινούνται ανοδικά, ωστόσο ο ελληνικός 10ετής τίτλος καταγράφει ηπιότερες πιέσεις.

Μία ημέρα πριν από την «ετυμηγορία» της Fitch Ratings για το αξιόχρεο της χώρας, το spread των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί κάτω από τις 125 μονάδες.

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας διαμορφώνεται σήμερα στο 3,74%,

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιανουαρίου η  Fitch Ratings αναβάθμισε την ελληνική οικονομία BB+ από BB, με σταθερό το outlook,  ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Επίσης, πριν από έναν μήνα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του ανέφερε ότι το το πρόγραμμα σταθερότητας, αναδεικνύει την ισχυρή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, καθώς προδιαγράφει μία σημαντική περαιτέρω μείωση του χρέους της. Μάλιστα, «έβλεπε» την Ελλάδα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Οι προβλέψεις του προγράμματος, ακόμη και αν κάποιες από αυτές αποδειχθούν αισιόδοξες, ενισχύουν την άποψή μας ότι το ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται μεσοπρόθεσμα», σημείωνε χαρακτηριστικά.

Ο Fitch σημείωσε επίσης, ότι η αναβάθμιση που προχώρησε στο αξιόχρεο της Ελλάδας τον Ιανουάριο, στη βαθμίδα ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αντανακλούσε την προσδοκία του για καλύτερα αποτελέσματα και προβλέψεις όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος την περίοδο 2022-2024, χάρη στην ισχυρότερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, την «υποεκτέλεση» του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή διάρθρωση της εξυπηρέτησης του χρέους.

Τριγμοί στην αγορά ομολόγων

Πάντως, το γενικότερο κλίμα στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων παραμένει αρνητικό, μετά τις δύο σοκαριστικές αυξήσεις των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, οι οποίες έδειξαν στους επενδυτές ότι οι κεντρικές τράπεζες απέχουν πολύ από το να τελειώσουν με την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βραχύτερης διάρκειας βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτι.

Η σύσφιγξη πείθει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τα «πονταρίσματα» τους για μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα φέτος, υπογραμμίζοντας την απειλή ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού μπορεί να μην έχει τελειώσει ακόμα.

Νέα ανησυχία

Η νέα ανησυχία για έναν παρατεταμένο κύκλο αύξησης των επιτοκίων κινδυνεύει να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα αύξηση της μεταβλητότητας σε όλα τα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο. Αλλά όπως ακριβώς και κατά τη διάρκεια των περσινών αυξήσεων, οι ανησυχίες έφεραν τα παραδοσιακά καταφύγια στη γραμμή πυρός – ένας δείκτης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε περισσότερο από 1% τον Μάιο, καθώς τα κεφάλαια επανατοποθετήθηκαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές