Συναντήσεις με τις διοικήσεις ενημερωτικών οργανισμών έχουν τους τελευταίους μήνες στελέχη των OpenAI, Google, Microsoft και Adobe, για να συζητήσουν θέματα πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους. Στις συζητήσεις εμπλέκονται στελέχη των News Corp, Axel Springer, The New York Times και The Guardian.

Τεχνητή νοημοσύνη: Δεν είναι ακόμη τόσο έξυπνη όσο ο σκύλος σας

Όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι πληροφορίες από τους εμπλεκόμενους στις συζητήσεις, οι συμφωνίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την καταβολή σε οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης μιας συνδρομητικής αμοιβής για το περιεχόμενό τους, προκειμένου να αναπτυχθεί η τεχνολογία που υποστηρίζει chatbots όπως το ChatGPT της OpenAI και το Bard της Google.

Η ανησυχία

Οι συνομιλίες έρχονται καθώς οι όμιλοι μέσων ενημέρωσης εκφράζουν ανησυχία σχετικά με την απειλή που συνιστά για τον κλάδο η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και φόβους σχετικά με τη χρήση του περιεχομένου τους από την OpenAI και τη Google χωρίς να υπάρχουν συμφωνίες. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Stability AI και η OpenAI, αντιμετωπίζουν νομικές αγωγές από καλλιτέχνες, φωτογραφικά πρακτορεία και προγραμματιστές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι παραβιάζουν συμβατικά και πνευματικά δικαιώματα.

Μιλώντας τον Μάιο στο INMA, ένα συνέδριο για τα μέσα ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της News Corp, Ρόμπερτ Τόμσον, συνόψισε την οργή του κλάδου, λέγοντας ότι «[η] συλλογική πνευματική ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης απειλείται» και «θα πρέπει να υποστηρίξουμε δυναμικά αποζημίωση».

Πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «σχεδιάστηκε έτσι ώστε ο αναγνώστης να μην επισκεφθεί ποτέ έναν δημοσιογραφικό ιστότοπο, υπονομεύοντας έτσι θανάσιμα τη δημοσιογραφία».

Ζητούμενο, μια συμφωνία-πιλότος

Μια συμφωνία θα αποτελούσε το πρότυπο για τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς στις συναλλαγές τους με τις εταιρείες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης παγκοσμίως.

Τα στελέχη της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης θέλουν να αποφύγουν τα λάθη της πρώιμης εποχής του διαδικτύου, όταν πολλοί προσέφεραν άρθρα στο διαδίκτυο δωρεάν, γεγονός που τελικά υπονόμευσε τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Μεγάλοι τεχνολογικοί όμιλοι όπως η Google και το Facebook, έχοντας στη συνέχεια πρόσβαση σε αυτά τα άρθα δωρεάν, δημιούργησαν εύκολα επιχειρήσεις διαδικτυακής διαφήμισης αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Καθώς η δημοτικότητα της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης αυξήθηκε, αυξήθηκαν και οι ανησυχίες της ειδησεογραφικής βιομηχανίας, δεδομένης της ικανότητας της τεχνολογίας να παράγει πειστικά τμήματα κειμένου που μοιάζουν με ανθρώπινα.

Το μοντέλο τιμολόγησης

Ορισμένες συζητήσεις αφορούν σήμερα την προσπάθεια εξεύρεσης ενός μοντέλου τιμολόγησης του ειδησεογραφικού περιεχομένου που χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικά δεδομένα για μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Ένα ποσό που συζητήθηκε από τους εκδότες είναι 5-20 εκατ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με στέλεχος του κλάδου που επικαλούνται οι Financial Times.

Ο Mathias Döpfner, διευθύνων σύμβουλος της Politico δήλωσε ότι η πρώτη του επιλογή θα ήταν η δημιουργία ενός «ποσοτικού» μοντέλου παρόμοιου με αυτό που έχει αναπτυχθεί από τη μουσική βιομηχανία, σύμφωνα με το οποίο οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, τα νυχτερινά κέντρα και οι υπηρεσίες streaming πληρώνουν τις δισκογραφικές εταιρείες κάθε φορά που παίζεται ένα κομμάτι. Αυτό θα απαιτούσε πρώτα από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να αποκαλύπτουν τη χρήση του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης – κάτι που δεν κάνουν επί του παρόντος.

Ο Döpfner, του οποίου η εταιρεία μέσων ενημέρωσης με έδρα το Βερολίνο κατέχει επίσης τη γερμανική Bild και τη Die Welt, δήλωσε ότι μια ετήσια συμφωνία για απεριόριστη χρήση του περιεχομένου μιας εταιρείας μέσων ενημέρωσης θα ήταν μια «δεύτερη καλύτερη επιλογή», επειδή αυτό το μοντέλο θα ήταν πιο δύσκολο για τα μικρά περιφερειακά ή τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να επωφεληθούν.

Η πλευρά των τεχνολογικών κολοσσών

Η Google ηγείται των διαπραγματεύσεων με τα βρετανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, συναντώντας τον Guardian και το NewsUK. Η εταιρεία που ανήκει στην Alphabet έχει μακροχρόνιες συνεργασίες με πολλούς οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη χρήση δεδομένων από περιεχόμενο, όπως άρθρα, ώστε να διασφαλίζεται ότι είναι βελτιστοποιημένο για να εμφανίζεται στη μηχανή αναζήτησης της. Η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για να εκπαιδεύσει τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία.

Από την έναρξη του ChatGPT τον Νοέμβριο, ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Άλτμαν έχει συναντηθεί με τη News Corp και τους New York Times, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η εταιρεία αναγνώρισε ότι είχε συνομιλίες με εκδότες και εκδοτικές ενώσεις σε όλο τον κόσμο για το πώς θα μπορούσαν να συνεργαστούν.

Μια περίπλοκη διαδικασία

Η ανάπτυξη ενός οικονομικού μοντέλου για τη χρήση ειδησεογραφικού περιεχομένου για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η αναλύτρια των μέσων ενημέρωσης Claire Enders δήλωσε ότι οι συνομιλίες είναι «πολύ περίπλοκες επί του παρόντος», προσθέτοντας ότι, καθώς κάθε οργανισμός ακολουθεί τη δική του προσέγγιση, μια ενιαία εμπορική συμφωνία για τους ομίλους μέσων ενημέρωσης ήταν απίθανη και θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική.

«Τα chatbots δεν θα είναι αξιόπιστα εργαλεία εάν εκπαιδεύονται κυρίως στους υπονόμους του μισογυνισμού και του ρατσισμού που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ανοιχτού, προσβάσιμου κειμένου», πρόσθεσε.

Οι τεχνολογικές εταιρείες που κατασκευάζουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δηλώνουν ότι επιθυμούν να επικεντρωθούν στη χρησιμότητά της για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στις αίθουσες σύνταξης και τη βελτίωση της δημοσιογραφίας και είναι πρόθυμες να πληρώσουν εκατομμύρια για να διατηρήσουν τις μακροχρόνιες σχέσεις με τον κλάδο, δήλωσαν άνθρωποι που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Πιτσάι (Google): Επιτέλους επιβραδύνεται η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google

Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Tεχνητή νοημοσύνη |

Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»

Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου