Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα, καθώς ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης ολοκληρώνει τη διήμερη επίσκεψή του στο Πεκίνο, εν μέσω εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Μιλώντας καθώς απευθυνόταν στον Μπλίνκεν, ο Σι είπε ότι οι δύο υπερδυνάμεις «είχαν ειλικρινείς και σε βάθος συζητήσεις» και τόνισε ότι οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των δύο κρατών θα πρέπει «πάντα να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ειλικρίνεια».

«Ελπίζω ότι, μέσω αυτής της επίσκεψης, κύριε υπουργέ, θα συνεισφέρετε πιο θετικά στη σταθεροποίηση των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος ηγέτης.

«Οι δύο πλευρές σημείωσαν επίσης πρόοδο και κατέληξαν σε συμφωνία σε ορισμένα συγκεκριμένα θέματα. Αυτό είναι πολύ καλό», πρόσθεσε, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τι σημαίνει ο ροζ λωτός

Η συνάντηση διήρκησε 35 λεπτά και οι δύο άνδρες κάθισαν σε ένα μακρύ τραπέζι συνεδριάσεων στολισμένο με ροζ άνθη λωτού, με τον Σι στην κεφαλή και τον Μπλίνκεν ακριβώς στα δεξιά του.

Ο ροζ λωτός είναι σύμβολο ελπίδας, υπενθύμιση ότι όσο σκοτεινή κι αν φαίνεται η ζωή, πάντα θα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Είχαν επίσης συναντηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον Νοέμβριο, υποσχόμενοι πιο συχνή επικοινωνία, αν και οι δεσμοί έκτοτε έχουν επιδεινωθεί λόγω ζητημάτων που κυμαίνονται από την Ταϊβάν έως τις ανησυχίες για κατασκοπεία.

Η συνάντηση, την τελευταία ημέρα της διήμερης επίσκεψης του Μπλίνκεν στο Πεκίνο, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μία σύνοδο κορυφής μεταξύ του Σι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα μέσα στο έτος.

Ο Μπλίνκεν είπε μάλιστα ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν του ζήτησε να ταξιδέψει στην Κίνα επειδή «πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα έχουν υποχρέωση να διαχειρίζονται υπεύθυνα τη σχέση μας». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να το κάνουν αυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι είναι «προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών προς το συμφέρον της Κίνας και προς το συμφέρον του κόσμου».

«Εκτιμώ αυτή την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί σας έναν δρόμο προς τα εμπρός», τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΚ απευθυνόμενος στον Σι.

«Ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας»

Ο Μπλίνκεν είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη Wang Yi, μετά από «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Qin Gang την Κυριακή.

Ο Wang Yi τόνισε ότι η επίσκεψη Μπλίνκεν ήρθε σε μια κρίσιμη καμπή  για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών και μεταφράστηκα από την Google. Είπε ότι και τα δύο μέρη πρέπει να επιλέξουν μεταξύ συνεργασίας και σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι οι δυσκολίες στους δεσμούς των χωρών έχουν τις ρίζες τους στη «λανθασμένη αντίληψη των ΗΠΑ για την Κίνα, η οποία οδηγεί σε λάθος πολιτικές έναντι της Κίνας».

Επίσης, προέτρεψε περαιτέρω την Ουάσιγκτον να εγκαταλείψει τη λεγόμενη «θεωρία της κινεζικής απειλής», να άρει τις κυρώσεις κατά του Πεκίνου και να μην καταστείλει πλέον την τεχνολογική ανάπτυξη της Κίνας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η συνάντηση με τον κινέζο ομόλογό του

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας δέχθηκε να μεταβεί στην Ουάσιγκτον, μετά τις «εποικοδομητικές» και «ειλικρινείς» συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Άντονι Μπλίνκεν προσκάλεσε τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να «προγραμματίσουν μια τέτοια επίσκεψη σε ημερομηνία που θα είναι αμοιβαία βολική», η οποία θα καθοριστεί αργότερα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ.

Κρίσιμες συναντήσεις Μπλίνκεν με Κινέζους αξιωματούχους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Κινέζος ομόλογός του εξέφρασαν αμφότεροι κατά τη συνάντησή τους την επιθυμία να σταθεροποιηθεί η σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων και να αποτραπεί ένας ανταγωνισμός που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σύγκρουση, δήλωσαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν κατέστησε «πολύ σαφές» κατά τη συνάντηση στο Πεκίνο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις με την Κίνα και υπήρξε συμφωνία από τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συνομιλίες ώστε να σημειωθεί πρόοδος σε διάφορα μέτωπα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Τσιν Γκανγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ότι η Κίνα είναι προσηλωμένη στην οικοδόμηση μιας «σταθερής, προβλέψιμης και εποικοδομητικής» σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Βασικό πρόβλημα η Ταϊβάν

Ο Τσιν κατέστησε σαφείς επίσης τις ανησυχίες της Κίνας σε σχέση με τα βασικά της συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της Ταϊβάν, το οποίο περιέγραψε ως τον “πιο σημαντικό κίνδυνο” για τις σινοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Το ζήτημα της Ταϊβάν συνιστά το θεμελιώδες θέμα των πρωταρχικών συμφερόντων της Κίνας, το πιο σημαντικό θέμα στις σχέσεις της Κίνας και των ΗΠΑ και ο μεγαλύτερος κίνδυνος» γι’ αυτές, δήλωσε ο Τσιν Γκανγκ στον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με δηλώσεις τους που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.