Την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Φινλανδίας στις ερχόμενες εκλογές ανακοίνωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Όλι Ρεν.

Ο Όλι Ρεν δήλωσε πως σχεδιάζει να είναι υποψήφιος για την προεδρία την ερχόμενη χρονιά που η Φινλανδία πρόκειται να εκλέξει νέο αρχηγό του κράτους, και θα ζητήσει για το σκοπό αυτό άδεια από τη δουλειά του.

Φινλανδία: Εδώ ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Ο 61χρονος Ρεν, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως θα ζητήσει την ετήσια άδειά του πριν από τις εκλογές και δεν θα ασκεί επίσημα καθήκοντα κατά την προετοιμασία του για να είναι υποψήφιος.

Ο ίδιος πρέπει να συγκεντρώσει 20.000 υπογραφές πριν μπορέσει να μπει επισήμως στην κούρσα.

«Θα υποβάλω αίτηση για άδεια όταν, όπως ελπίζω, επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά μου για την προεδρία», δήλωσε ο Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.

Ο αντίπαλος του Ρεν στην κούρσα για την προεδρία

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία, η οποία είναι η τρίτη του προσπάθεια, αφού είχε επίσης θέσει υποψηφιότητα το 2012 και το 2018. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου έτους με την πρώτη ψηφοφορία να αναμένεται τον Ιανουάριο.

Σε δημοσκόπηση τον περασμένο μήνα του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα YLΕ το 28% των ερωτηθέντων υποστήριξε τον Χααβίστο, ενώ το 15% υποστήριξε τον Ρεν και το 13% τον επικεφαλής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής, Μίκα Αλτόλα για το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Η εξωτερική πολιτική και η πολιτική της ασφάλειας είναι μεταξύ των σημαντικότερων συνταγματικών αρμοδιοτήτων των προέδρων της Φινλανδίας.

Τον Απρίλιο η Φινλανδία εντάχθηκε στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, σε μια ιστορική πολιτική στροφή που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και προκάλεσε απειλή της Μόσχας για «αντίμετρα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή