Το «θυελλώδες» Σαββατοκύριακο στα τέλη Απριλίου που είδε την JPMorgan να εξαγοράζει την SVB σηματοδότησε το τέλος ενός κύκλου προβλημάτων – και την αρχή ενός άλλου.

Αλλά ακόμη και καθώς η «σκόνη» κατακάθεται, οι κίνδυνοι που πυροδότησαν την περιφερειακή τραπεζική κρίση τον Μάρτιο, εξακολουθούν να υπάρχουν, σύμφωνα με το CNBC.

ΗΠΑ: Απώλεια 5 δισ. από κόκκινα δάνεια το β’ τρίμηνο

Οι κίνδυνοι

Οι οικονομικές ανησυχίες και ο υψηλός πληθωρισμός παρακινούν τους καταθέτες να αποσύρουν μετρητά από τους λογαριασμούς τους, συμπιέζοντας τον βασικότερο εργαλείο κέρδους των τραπεζών.

Οι ζημιές από εμπορικά ακίνητα και άλλα δάνεια μόλις άρχισαν να καταγράφονται για τις τράπεζες, συρρικνώνοντας περαιτέρω τα κέρδη τους. Επιπλέον, οι ρυθμιστικές αρχές θα στρέψουν το βλέμμα τους στα μεσαία πιστωτικά ιδρύματα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Αυτό που έρχεται θα είναι πιθανότατα η πιο σημαντική αλλαγή στο αμερικανικό τραπεζικό τοπίο μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Πολλές απο τις 4.672 τράπεζες της χώρας θα αναγκαστούν να «πέσουν στην αγκαλιά» ισχυρότερων τραπεζών τα επόμενα χρόνια, είτε από ανάγκη είτε λόγω των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με δώδεκα στελέχη, συμβούλους και επενδυτικούς τραπεζίτες που μίλησαν στο CNBC.

«Θα έχουμε ένα μαζικό κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ των μικρότερων τραπεζών, επειδή πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες», δήλωσε ο συμπρόεδρος μιας τράπεζας του top-six των ΗΠΑ. «Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει τόσες πολλές τράπεζες», πρόσθεσε.

Οι «ρίζες» του κακού

Για να γίνουν αντιληπτές οι «ρίζες» της κρίσης των περιφερειακών τραπεζών, πρέπει να ανατρέξουμε στην αναταραχή του 2008, που προκλήθηκε από τον υπερβολικό δανεισμό που τροφοδότησε μια φούσκα ακινήτων, η κατάρρευση της οποίας παραλίγο να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία.

Τα επακόλουθα εκείνης της προηγούμενης κρίσης, έφεραν τον αυστηρό έλεγχο στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, οι οποίες χρειάστηκαν τεράστια πακέτα διάσωσης για να αποφύγουν την καταστροφή.

Οι μικρότερες τράπεζες, εν τω μεταξύ, θεωρήθηκαν ασφαλέστερες και απέφυγαν την σκληρή εποπτεία. Στα χρόνια μετά το 2008, οι περιφερειακές και μικρές τράπεζες συχνά διαπραγματεύονταν υψηλά σε σχέση με τις μεγαλύτερες ομοειδείς τους και οι τράπεζες που παρουσίαζαν σταθερή ανάπτυξη εξυπηρετώντας πλούσιους ιδιοκτήτες κατοικιών ή επενδυτές νεοσύστατων επιχειρήσεων, όπως η First Republic και η SVB, είδαν απότομη αύξηση των τιμών των μετοχών τους.

Η ξαφνική κατάρρευση της SVB τον Μάρτιο, έδειξε πόσο γρήγορα μια τράπεζα μπορούσε να διαλυθεί. Τα χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα αγοράς ομολόγων που ακολούθησαν την κρίση του 2008 πλημμύρισαν τις τράπεζες με μια φθηνή πηγή χρηματοδότησης και παρέσυραν τους καταθέτες να αφήνουν μετρητά «παρκαρισμένα» σε λογαριασμούς που πλήρωναν αμελητέα επιτόκια.

Τα χαμηλά επιτόκια

«Για τουλάχιστον 15 χρόνια, οι τράπεζες κατακλύζονταν από καταθέσεις και με τα χαμηλά επιτόκια, αυτό δεν τους κόστιζε τίποτα»,  δήλωσε ο Brian Graham, βετεράνος του τραπεζικού κλάδου και συνιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Klaros Group. «Αυτό έχει σαφώς αλλάξει πλέον», πρόσθεσε.

Μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων οι καταθέτες μετακίνησαν κεφάλαια σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων. Τώρα είναι οι πολύ μεγάλες τράπεζες, με την έμμεση κυβερνητική υποστήριξη, που θεωρούνται ως τα ασφαλέστερα μέρη για να σταθμεύσουν χρήματα οι καταθέτες. Οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις περιφερειακές φέτος. Οι μετοχές της JPMorgan έχουν αυξηθεί κατά 7,6%, ενώ ο περιφερειακός τραπεζικός δείκτης KBW έχει υποχωρήσει περισσότερο από 20%.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση του κλάδου είναι πιο ακριβή, ιδίως για τις μικρότερες τράπεζες με υψηλότερο ποσοστό ανασφάλιστων καταθέσεων. Αλλά ακόμη και οι megabanks έχουν αναγκαστεί να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για να διατηρήσουν τις καταθέσεις.
Ορισμένες από αυτές τις πιέσεις θα είναι ορατές στο άμεσο μέλλον, καθώς οι περιφερειακές τράπεζες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου αυτό το μήνα.

Οι μισές τράπεζες θα συγχωνευθούν ή εξαγοραστούν

«Το θεμελιώδες ζήτημα με το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα είναι ότι το υποκείμενο επιχειρηματικό μοντέλο βρίσκεται υπό πίεση», δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Lazard, Peter Orszag. «Ορισμένες από αυτές τις τράπεζες θα επιβιώσουν όντας ο αγοραστής και όχι ο στόχος. Θα μπορούσαμε να δούμε με την πάροδο του χρόνου λιγότερες, μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες»,τόνισε.

Οι προσδοκίες του κλάδου επιδεινώνονται καθώς οι ρυθμιστικές αρχές θα αυστηροποιήσουν την εποπτεία των τραπεζών, ιδίως εκείνων που ανήκουν στο εύρος των περιουσιακών στοιχείων 100 έως 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Θα υπάρξουν πολλά περισσότερα κόστη που θα πιέσουν τις αποδόσεις και τα κέρδη», δήλωσε ο Chris Wolfe, τραπεζικός αναλυτής της Fitch.

Οι μισές από τις τράπεζες της χώρας πιθανότατα θα συγχωνευτούν ή εξαγοραστούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, δήλωσε ο Wolfe.

Θα χρειαστεί ίσως ένας χρόνος ή και περισσότερο για να ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις. Τα διευθυντικά στελέχη αναμένουν το σήμα «όλα εντάξει» από τις ρυθμιστικές αρχές, αφού αρκετές συμφωνίες έχουν ναυαγήσει τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή