«Στο τέλος της αρχής» της μάχης κατά του πληθωρισμού βρίσκονται οι κεντρικές τράπεζες, εκτιμά ο κορυφαίος οικονομολόγος της Societe Generale Kokou Agbo-Bloua.

Χρησιμοποιώντας τη φράση που εκφώνησε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ σε ομιλία του το 1942: «Τώρα αυτό δεν είναι το τέλος. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Αλλά είναι, ίσως, το τέλος της αρχής» περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις,  μιλώντας στο CNBC.

Κίνα: Στο χείλος του αποπληθωρισμού – Ανησυχία για την πορεία της οικονομίας

Το προπατορικό αμάρτημα και ο πληθωρισμός της απληστίας

«Το νούμερο ένα «προπατορικό αμάρτημα», ας πούμε, είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων για να διατηρήσουν την οικονομία που τέθηκε σε χειμερία νάρκη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, οπότε μιλάμε για περίπου 10-15% του ΑΕΠ»

Συνεχίζοντας την ανάλυση του αναφέρθηκε στο πόλεμο στην Ουκρανία, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα  και την μαζική συσσώρευση πλεονάζουσας αποταμίευσης, το έδαφος στο οποίο άνθισε ο «πληθωρισμό της απληστίας». Το πλαίσιο δηλαδή στο οποίο οι εταιρείες μπόρεσαν να αυξήσουν τις τιμές  περισσότερο από ό,τι δικαιολογείται και «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε τα περιθώρια κέρδους σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία 10 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Οι εταιρείες έχουν αναπτύξει μια «φυσική ανοσία» στην άνοδο των επιτοκίων, υποστήριξε ο Agbo-Bloua, καθώς μπόρεσαν να αναχρηματοδοτήσουν τους ισολογισμούς τους και να μετακυλήσουν τις υψηλότερες τιμές  στους καταναλωτές, οι οποίοι αναμένουν τώρα υψηλότερες τιμές για αγαθά και υπηρεσίες.

«Τέλος, η αγορά εργασίας είναι εξαιρετικά σφιχτή. Η αύξηση της παραγωγικότητας υποχωρεί και ωθεί προς τα πάνω το κόστος εργασίας σχηματίζοντας το αρνητικό σπιράλ των μισθών», είπε.

Ως εκ τούτου εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να προκαλέσουν μια ύφεση για να αναγκάσουν την ανεργία να αυξηθεί και να συρρικνώσουν τη ζήτηση. «Δεν βρισμόμαστε όμως σε αυτό το σημείο» λέει χαρακτηριστικά.

Ο αντίκτυπος της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής συχνά καθυστερεί κατά 9 -15 μήνες να αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία, εξηγεί. Ωστόσο όι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δημιούργησαν ένα πρόσθετο μαξιλάρι για τους καταναλωτές και τα νοικοκυριά, ενώ οι εταιρείες μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους. Υποστήριξε ότι αυτό συνέβαλε στο να διατηρηθεί ανθεκτική η αγορά εργασίας, γεγονός που πιθανότατα θα παρατείνει αυτόν τον χρόνο που θα διαχυθεί η αύξηση των επιτοκίων στην πραγματική οικονομία.

Πρόκληση ύφεσης

Για να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους οι κεντρικές τράπεζες και ιδίως η Federal Reserve θα συνεχίσουν την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής μέχρι να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

«Εκτιμούμε ότι η ύφεση ή η επιβράδυνση θα εμφανιστεί στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, επειδή πιστεύουμε ότι η σωρευτική σύσφιγξη θα έχει αποτελέσματα, δεν εξαφανίζεται», είπε χαρακτηριστικά. Θα «χτυπήσει« πρώτα τα περιθώρια των εταιρικών κερδών, τα οποία βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Και αυτό θα γίνει με την αύξηση των μισθών, που επιφέρουν συρρίκνωση των κερδών. Στη συνέχεια θα επιβραδυνθούν οι καταναλωτικές δαπάνες και ο συνδυασμός των παραπάνω θα οδηγήσουν σε ύφεση.

Όσον αφορά τη Γηραία Ήπειρο δεν προβλέπει ύφεση για την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά κατά 2 έως 3% και επομένως βλέπουμε περισσότερο επιβράδυνση, αλλά όχι ύφεση».

Η ύφεση αναβλήθηκε αλλά δεν ακυρώθηκε

Ο Kokou Agbo-Bloua  δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Ο συν-επικεφαλής του τμήματος της παγκόσμιας κατανομής περιουσιακών στοιχείων στη Manulife Asset Management, Nathan Thooft, εκτιμά ότι οι οικονομίες έχουν μέχρι στιγμής αποφύγει ως επί το πλείστον μια τεχνική ύφεση, πρόκειται όμως περισσότερο για την περίπτωση της ύφεσης που «αναβάλλεται παρά της ύφεσης που ακυρώνεται».

«Η σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών και η επιβράδυνση του δανεισμού υποδηλώνουν ότι μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να καθυστερήσουμε την επικείμενη ύφεση σε αντίθεση με την αποτροπή της εντελώς» είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του για τις ετήσιες προοπτικές της εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή