Η Tata Group, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος της Ινδίας, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά εργοστασίου ενός προμηθευτή της Apple. Εάν η συμφωνία όντως ολοκληρωθεί θα είναι η πρώτη φορά που μία ινδική εταιρεία θα προχωρήσει στη συναρμολόγηση iPhone.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, η εξαγορά αφορά εργοστάσιο της ταϊβανέζικης Wistron στη νότια πολιτεία Καρνατάκα, που αποτιμάται σε πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια. Οι πηγές του δημοσιεύματος αναφέρουν ότι για το συγκεκριμένο εργοστάσιο διεξάγονται διαπραγματεύσεις τον τελευταίο χρόνο.
Ποια εταιρεία «κολοσσός» στήνει εργοστάσιο μπαταριών για ηλεκτρικά ΙΧ στην Ευρώπη
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμφωνία ενδέχεται να κλείσει μέχρι τον Αύγουστο. Μάλιστα, τοπικά μέσα αναφέρουν ότι η Tata Group κάνει εδώ και λίγο καιρό λεπτομερή επιθεώρηση των εγκαταστάσεων της Wistron καθώς υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που εκκρεμούν και βρίσκονται στη διαδικασία επίλυσης.
Σημειώνεται ότι στις εν λόγω εγκαταστάσεις απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι, ενώ εκεί γίνεται η συναρμολόγηση του τελευταίου μοντέλου iPhone 14 της Apple.
Η Wistron είχε δεσμευτεί στην παραγωγή συσκευών iPhone αξίας τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι την λήξη του οικονομικού έτους, τον Μάρτιο του 2024, κερδίζοντας οικονομικά κίνητρα από το ινδικό κράτος. Μάλιστα, αναφέρεται ότι στα σχέδιά της ήταν να τριπλασιάσει το εργατικό δυναμικό του εργοστασίου μέχρι το επόμενο έτος.
Η Tata, στο πλαίσιο της συμφωνίας, πρόκειται να τηρήσει όλες τις παραπάνω δεσμεύσεις καθώς η Wistron πρόκειται να αποχωρήσει από την επιχείρηση παραγωγής iPhone στην Ινδία.
Καμία από τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές (Tata, Wistron και Apple) δεν σχολίασαν το δημοσίευμα.
Όλοι βλέπουν… Ινδία
Είναι γνωστό ότι η Apple προσπαθεί εδώ και αρκετούς μήνες να διαφοροποιήσει την προϊοντική της βάση πέρα από την Κίνα και να αναπτύξει την τεχνολογική παραγωγή στην Ινδία, κυρίως μετά τα λοκντάουν λόγω κορωνοϊού και την αυστηρή κινεζική πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων καθώς και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Η Wistron από την πλευρά της παρήγαγε iPhone αξίας σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν παραχθεί στις εγκαταστάσεις της στην Ινδία, κατά το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου.
Σε ανάλογη αύξηση της παραγωγής τους στις ινδικές εγκαταστάσεις προχώρησαν και άλλοι ταϊβανέζοι κατασκευαστές, προμηθευτές της Apple, όπως η Foxconn και η Pegatron.
Η Ινδία από την άλλη πλευρά έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εγχώρια μεταποίηση από τότε που ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θέσπισε κυβερνητικά προγράμματα με προσοδοφόρα οικονομικά κίνητρα για την επέκταση της παραγωγής και της απασχόλησης.
Μια ινδική εταιρεία που κατασκευάζει iPhone θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στις προσπάθειες του Μόντι να αμφισβητήσει το καθεστώς της Κίνας ως «το εργοστάσιο του κόσμου». Μπορεί να βοηθήσει να πειστούν και άλλες παγκόσμιες μάρκες ηλεκτρονικών ειδών να εξετάσουν το ενδεχόμενο παραγωγής στην Ινδία για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα.
Το Tata Group
Ο όμιλος Tata μετρά 155 χρόνια ιστορίας και πωλεί πρακτικά τα πάντα: από αλάτι μέχρι υπηρεσίες τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος προσπάθησε να εισχωρήσει στην παραγωγή ηλεκτρονικών ειδών και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δύο σχετικά νέα εδάφη για την οικογένεια Tata.
Σημειώνεται ότι η ινδική εταιρεία κατασκευάζει ήδη σασί iPhone στο εργοστάσιό της που εκτείνεται σε εκατοντάδες στρέμματα γης στην πολιτεία Ταμίλ Ναντού. Οι Tata καλλιεργούν επίσης φιλοδοξίες για την παραγωγή μικροτσιπ, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο πρόεδρος του ομίλου.
Latest News
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία
Άνοιξε ξανά η συριακή Κεντρική Τράπεζα – Για πρώτη φορά μετά την ανατροπή Άσαντ
Η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις τράπεζες στη Συρία είναι ασφαλείς
Lazard: Το 2025 «σημείο καμπής» για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της
Οι εκτιμήσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Lazard, Peter Orszag
Ο χορός των τραπεζικών συγχωνεύσεων καλά κρατεί στην Σκανδιναβία - Το νέο deal Nykredit - Spar Nord
Οι τράπεζες συγχωνεύονται και γίνονται πιο ισχυρές στη Δανία - Πώς η Nykredit αποκτά την Spar Nord και γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα