Αυξάνει εκ νέου την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Goldman Sachs. Ειδικότερα, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος θέτει τον πήχη στις 1.375 μονάδες, έναντι των 1.200 μονάδων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του και 1.278 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως η τρέχουσα αποτίμησή του και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι λιγότερο από 7% στους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προσδοκώμενη απόδοση του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ είναι 15% σε τιμές δολαρίου έναντι 13% που ισχύει στις αναδυόμενες αγορές.

Το παραπάνω τοποθετεί την εγχώρια αγορά μετοχών στις κορυφαίες από πλευράς ανοδικού περιθωρίου και η αποτίμηση του εγχώριου δείκτη σε σχέση με τις αναδυόμενες τονίζει αυτή την θετική εικόνα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εκ του ασφαλούς οι κινήσεις

Η αποτίμηση

Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 8,8 φορές και σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) σε 1,1 φορές, στοιχεία που κατατάσσουν την εγχώρια αγορά στις πλέον ελκυστικά αποτιμημένες. Οι αντίστοιχοι δείκτες των αναδυόμενων αγορών είναι 12,2 φορές σε όρους Ρ/Ε και 1,6 φορές σε όρους λογιστικής αξίας, με το discount να προσεγγίζει το 30% σε όρους Ρ/Ε και να ξεπερνά το 30% σε όρους P/BV.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ελκυστική αποτίμηση ενισχύεται αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS). Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως θα ενισχυθούν κατά 8% τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η εκτίμηση των αναλυτών για το 2024 τοποθετεί την αντίστοιχη άνοδο σε μόλις 2%. Για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, η μέση μεταβολή των κερδών ανά μετοχή θα είναι 10% φέτος περίπου και στο 8% για τον δείκτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). To περιθώριο ανόδου της εγχώριας αγοράς είναι υψηλότερο από τις αγορές CEEMEA για το 2024.

Η εκτίμηση που είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των αγορών για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η μερισματική απόδοση στο 4%, καθώς η μέση μερισματική απόδοση για τις αναδυόμενες αγορές είναι στο 3%. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος μειώνει την τιμή-στόχο για τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών στις 1.100 μονάδες από τις 1.150 μονάδες προηγουμένως και περιθώριο ανόδου 7%, ενώ αναμένει 9% περιθώριο ανόδου για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 στις 500 μονάδες και 6% περιθώρια ανόδου πλέον για τον δείκτη S&P 500 στις 4.700 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών