Σε πρωτοφανή επίπεδα θα εκτιναχθεί αύριο πρώτη ημέρα του καύσωνα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την εξέλιξη της ζήτησης (φορτία) στη διάρκεια του καυτού 24ωρου για 11 ώρες η ζήτηση θα είναι πάνω από το φράγμα των 9.000 MW.

Λογαριασμοί ρεύματος: Παράταση δύο μηνών στο ισχύον πλαίσιο τιμολόγησης ζητούν οι πάροχοι

Ρεκόρ

Για τις 13.00 η αιχμή των φορτίων αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και να φλερτάρει με εκείνα του 2021, του εφιαλτικού καλοκαιριού με τις επίσης υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές πέριξ του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Για την ακρίβεια την προαναφερόμενη ώρα η ζήτηση θα εκτιναχθεί στα 9.956 MW, φλερτάροντας ανοιχτά με τα επίπεδα των 10.000 MW. Μισή ώρα μετά στις 13.30 θα κατέβει μόλις στα 9.911 MW.

Ο πήχης των 9.000 MW θεωρείται το όριο από το οποίο κι έπειτα το σύστημα ηλεκτρισμού – γραμμές μεταφοράς και ΚΥΤ υψηλής και υπερυψηλής τάσης αλλά και το δίκτυο διανομής (μέση και χαμηλή τάση) – δοκιμάζει τα όρια του. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας καταπονούν τον εξοπλισμό (καλώδια, μετασχηματιστές κλπ.).

Αν η χρονική διάρκεια του καύσωνα και της υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο πιο πιθανές είναι οι βλάβες και οι ενδεχόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης.

Παραγωγή

Πάντως και για την αυριανή ημέρα όλες οι θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι διάθεσιμες. Τόσο εκείνες με καύσιμο το φυσικό αέριο όσο κι εκείνες που παράγουν ρεύμα με λιγνίτη.

Εκτός μάχης μένουν τα αιολικά πάρκα λόγω των ασθενών ανέμων.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ότι στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες ρεύματος που θα απαιτηθούν θα συμμετέχουν με μεγάλο μερίδιο οι μονάδες φυσικού αερίου (42,51%), οι ΑΠΕ (18,94%), οι εισαγωγές θα αντιστοιχούν στο 16,73%, ο λιγνίτης στο 10,79%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 6,5% και η ηλεκτρική διασύνδεση και οι ΑΠΕ της Κρήτης με περίπου 4,5%.

Τιμές

Η μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την υψηλή συμμετοχή των ακριβών μονάδων φυσικού αερίου και λιγνίτη στην παραγωγή για να καλυφθούν οι ανάγκες κατανάλωσης εκτοξεύουν τις τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για αύριο η μέση τιμή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας εκτινάσσεται στα 135,58 ευρώ ανά MWh.

Η τιμή αυτή είναι η υψηλότερη διμήνου. Στις 8 Μαίου η μέση τιμή ήταν στα 146,37 ευρώ ανά MWh κι εκτοτε ακολουθούσε πτωτική τροχιά.

Η αυριανή τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι σε σχέση με την περασμένη Κυριακή 16 Ιουλίου (101, 72 ευρώ ανά MWh) θα είναι αυξημένη πάνω από 33%.

Αν η ζήτηση συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες του καύσωνα σε υψηλά επίπεδα και απαιτούνται ποσότητες ρεύματος από θερμικές μονάδες δεν αποκλείεται το κόστος του ηλεκτρισμού να κινείται στα επίπεδα των 135 ευρώ ανά MWh και ίσως και πιο πάνω, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Το κόστος αυτό ανάλογα με τη διάρκεια του θα μετακυλιστεί στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια