
Ο ινδικός όμιλος Tata Group θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα στη Βρετανία για να προμηθεύει τα εργοστάσιά της Jaguar Land Rover, δίνοντας σημαντική ώθηση στη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία που έχει ανάγκη από εγχώρια παραγωγή μπαταριών για να εξασφαλίσει το μέλλον της.
Πρόκειται, όπως σημειώνει το Reuters, για το σημαντικότερο βήμα της Βρετανίας στον χώρο των γιγαντιαίων εργοστασίων αυτοκινήτων, στην προσπάθειά της να συμβαδίσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στον αγώνα για την ανάπτυξη πράσινων βιομηχανιών.
Η Tata δήλωσε την Τετάρτη ότι θα κατασκευάσει το πρώτο της γιγαντιαίο εργοστάσιο εκτός Ινδίας στη Βρετανία, σε μια επένδυση 4 δισεκατομμυρίων λιρών (5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων), δημιουργώντας έως και 4.000 θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την οικονομική στήριξη που είχε υποσχεθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει την Ισπανία, η οποία είχε επίσης ασκήσει πιέσεις για να κερδίσει το έργο. Το BBC ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει επιδοτήσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών στην Tata.
Είσοδος της Βρετανίας στον ανταγωνισμό
Η Βρετανία έχει μείνει πίσω από τους Ευρωπαίους αντιπάλους της στην κατασκευή γιγαντιαίων εργοστασίων μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα (EV), με περισσότερα από 30 να σχεδιάζονται ή να κατασκευάζονται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η Βρετανία διαθέτει επί του παρόντος ένα μικρό εργοστάσιο της Nissan και άλλο ένα στα σκαριά.
Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να κατασκευαστεί στο Somerset, στη νοτιοδυτική Αγγλία, ενώ τα εργοστάσια της Jaguar Land Rover στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται κοντά στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία.
Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026 για τον εφοδιασμό των μελλοντικών ηλεκτρικών μοντέλων της JLR με μπαταρίες.
Με αρχική παραγωγή 40 γιγαβατώρες, η Βρετανία δήλωσε ότι το εργοστάσιο θα εξασφαλίσει σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής που απαιτείται, στον τομέα των μπαταριών, μέχρι το 2030. Το ίδρυμα Faraday προβλέπει ότι η Βρετανία θα χρειάζεται περισσότερες από 100 GWh ετησίως μέχρι τότε.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία