Ο καύσωνας συνεχίζει να πλήττει την Ιταλία. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η Ρώμη είχε ζήσει ανάλογες, θερμότατες ημέρες μόνο το 1905. Παρά την άπνοια και το τεράστιο ποσοστό υγρασίας όμως, οι τουρίστες συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές μπροστά από μνημεία και αξιοθέατα της Αιώνιας Πόλης.

Ιταλία: Πυρκαγιές και νεκροί λόγω καύσωνα

Στο Κολοσσαίο κατά την τελευταία εβδομάδα ένιωσαν έντονη δύσπνοια και ζαλάδα περίπου ογδόντα επισκέπτες την ημέρα. Αιτία είναι η σχεδόν ατέλειωτη αναμονή και φυσικά η ζέστη. Επιπλέον υπάρχουν και κάποιοι ασυνείδητοι πωλητές, οι οποίοι ζητούν τέσσερα ευρώ για ένα μικρό μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό. Παρά την ασύλληπτη τιμή, αρκετοί τουρίστες δεν αντέχουν την δίψα και τελικά τα αγοράζουν. Μόνη παρηγοριά οι τρεις μεγάλοι ανεμιστήρες που έχουν τοποθετηθεί έξω από τις πύλες εισόδου του ρωμαϊκού, πασίγνωστου αμφιθεάτρου Φλάβιο.

Βροχές και χαλάζι

Στο μεταξύ θερμοκρασίες-ρεκόρ αναμένεται να καταγραφούν και το σαββατοκύριακο σε όλη την κεντρική και νότια Ιταλία, ενώ στις βόρειες περιφέρειες σύμφωνα με τις προβλέψεις η αφόρητη ζέστη πρόκειται κάπως να υποχωρήσει λόγω των αναμενόμενων βροχοπτώσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, πρόκειται σε κάθε περίπτωση για τροπικού είδους φαινόμενα, μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής: σε περίοδο καύσωνα, για παράδειγμα, περνά περισσότερος χρόνος από ό,τι συμβαίνει συνήθως πριν οι χαλαζόκοκκοι πέσουν στο έδαφος. Και εκείνοι στο μεταξύ αποκτούν τεράστιες διαστάσεις. Όπως συνέβη στην περιφέρεια Βένετο: Με κόκκους χαλαζιού που ξεπέρασαν σε διάμετρο τα δέκα εκατοστά και τραυμάτισαν πάνω από 110 ανθρώπους. Πολλά χωριά και πόλεις του Βένετο κηρύχθηκαν από τον περιφερειάρχη Λούκα Τζάια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Καταστράφηκαν θερμοκήπια, φρούτα, αλλά και εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών.

Τώρα πεπειραμένοι αλπινιστές σημαίνουν συναγερμό για τις ορεινές περιοχές της βόρειας Ιταλίας. Με τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών αυξάνεται και ο κίνδυνος κατολισθήσεων, καθώς και αποκόλλησης βουνοπλαγιών. Έτσι, χρειάζεται και εκεί τεράστια προσοχή και αίσθηση του μέτρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα