Οι καύσωνες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακό επεισόδιο, ειδικά όταν συνδυάζονται με υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, διαπιστώνει μεγάλη κινεζική μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.
Καύσωνες: Υπό απειλή η επισιτιστική ασφάλεια – Η προειδοποίηση των επιστημόνων
«Τα επεισόδια ακραίας θερμοκρασίας είναι όλο και πιο συχνά, πιο παρατεταμένα και πιο έντονα και οι επιπτώσεις τους στην υγεία είναι πηγή εντεινόμενης ανησυχίας» λέει σε δελτίο Τύπου ο Γιουγουέι Λιου του Πανεπιστημίου του Γκουανγκτζόου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Ένα άλλο περιβαλλοντικό πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η παρουσία σωματιδιακής ύλης στον αέρα, η οποία μπορεί να λειτουργεί συνεργιστικά με τις ακραίες θερμοκρασίες για να επηρεάσει αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία».
Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Circulation, επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας, εξετάζει δεδομένα για 203.000 θανάτους από καρδιακό επεισόδιο που καταγράφηκαν το διάστημα 2015-2020 στο Τσιανγκσού, επαρχία με τέσσερις διακριτές εποχές και ένα εύρος επιπέδων ρύπανσης.
Οι ερευνητές αντιστοίχισαν τα πιστοποιητικά θανάτου με μετρήσεις του δείκτη θερμότητας, ο οποίος χρησιμοποιείται ως μέτρο της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την υγρασία, η οποία αυξάνει το αίσθημα ζέστης.
Βασικά ευρήματα:
- Ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακό επεισόδιο είναι 18% υψηλότερος όταν ο δείκτης θερμότητας παραμένει για τουλάχιστον δύο ημέρες πάνω από το 90ό εκατοστημόριο, το οποίο για τη συγκεκριμένη περιοχή αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες 28-37 βαθμών Κελσίου.
- Ο κίνδυνος είναι 74% υψηλότερος σε καύσωνες που διαρκούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες με θερμοκρασίες στο 97ο εκατοστημόριο, από 35 έως 43 βαθμούς Κελσίου.
- Ο κίνδυνος είναι διπλάσιος στη διάρκεια καυσώνων διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων ημερών οι οποίοι συνδυάζονται με υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5, πάνω από τα 37,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Λόγω του μικρού μεγέθους τους, τα σωματίδια αυτά είναι γνωστό ότι εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και επηρεάζουν τη λειτουργία του αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος.
- Έως και το 2,8% των θανάτων από καρδιακό επεισόδιο μπορούν να αποδοθούν στον συνδυασμό της ζέστης με την ατμοσφαιρική ρύπανση.
«Τα ευρήματά μας προσφέρουν ενδείξεις ότι η μείωση της ταυτόχρονης έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες και σωματιδιακή ρύπανση μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόληψη πρόωρων θανάτων από καρδιακό επεισόδιο, ειδικά για τις γυναίκες και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» είπε ο Λιου.
Για τη μείωση της έκθεσης οι ερευνητές προτείνουν χρήση καθαριστών αέρα στο σπίτι, ιατρική μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και αποφυγή του περπατήματος κοντά σε αυτοκινητόδρομους, όπου η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων είναι μεγαλύτερη.
Πηγή: in.gr
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος