Ο δρόμος προς τις δώδεκα σειρές κατοικιών είναι κλειστός. Ένας φράχτης εμποδίζει τα αυτοκίνητα να μπουν στο αδιέξοδο. Τα σπίτια είναι άδεια εδώ και χρόνια. Κανείς δεν ζει σε αυτόν τον οικισμό στα νότια της ιρλανδικής πόλης Κορκ. Κανείς δεν έζησε ποτέ εδώ, μια και πρόκειται για πόλη-φάντασμα.

Ο Φρανκ Ο’ Κόνορ γνωρίζει καλά τους άδειους οικισμούς της περιοχής. Προσπαθεί να ανακαλύψει γιατί είναι άδειοι, αν και όπως λέει, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σπίτια:

Ιρλανδία: Πληρώνει μέχρι 84.000 ευρώ για να «ζωντανέψει» τα νησιά της

«Οι οικισμοί είναι σε καλές τοποθεσίες, κάποιοι κοντά στο κέντρο, κάποιοι έξω από αυτό. Βρισκόμαστε εν μέσω στεγαστικής κρίσης και πρέπει να τελειώσουμε με αυτά τα οικοδομικά συγκροτήματα».

Η γραφειοκρατία εμποδίζει τις διαδικασίες

Ο Φρανκ Ο’ Κόνορ και η Τζουντ Τσέρι ίδρυσαν το γραφείο πολεοδομικού σχεδιασμού ANOIS. Καταγράφουν τις κενές κατοικίες στην ιρλανδική πόλη Κορκ, προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση για τη μείωσή τους. Μετά την οικονομική κρίση του 2008, οι επενδυτές εγκατέλειψαν πολλά οικοδομικά έργα. Η αγορά παρουσίαζε τότε μεγάλη άνθιση, οι τιμές είχαν ανέβει στα ύψη. Ήταν όμως μια φούσκα. 3.000 οικισμοί και οικοδομές σταμάτησαν στην Ιρλανδία. 15 χρόνια μετά την οικονομική κρίση, υπάρχουν ακόμη 75 συνοικίες-φαντάσματα και οι λόγοι είναι πολλοί. Οι αρχές δεν μπόρεσαν να βρουν επενδυτές, υπάρχουν νομικές διαμάχες, οι εταιρείες δεν μπορούν να συνδέσουν τους οικισμούς με το δίκτυο ύδρευσης ή ηλεκτροδότησης.

«Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν υποχρεωτικές πωλήσεις, υποχρεωτικές ενοικιάσεις, εισαγωγή του φόρου κενών χώρων», λέει ο Φρανκ Ο’ Κόνορ.

Το Κορκ είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ιρλανδίας και υπάρχει έλλειψη κατοικιών.

«Έχουμε καταγράψει περίπου 700 κτίρια στο Κορκ που είναι άδεια, αλλά το δημοτικό συμβούλιο έχει καταγράψει μόνο 95», λέει η Τζουντ Τσέρι.

Αριθμός ρεκόρ αστέγων

Οι δύο συνεταίροι θέλουν να πείσουν τις αρχές να πάρουν μέτρα κατά των κενών κτιρίων. Στο twitter ανεβάζουν φωτογραφίες από άδεια κτίρια και συνοικίες-φαντάσματα, την ίδια ώρα που σε ολόκληρη την Ιρλανδία, ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι περίπου 12.500 άνθρωποι είναι άστεγοι. Αριθμός ρεκόρ. Υπάρχουν όμως πολύ περισσότεροι. Πολλοί που δεν μπορούν να πληρώσουν ένα διαμέρισμα βρίσκουν στέγη σε φίλους ή συγγενείς, όπως η Αλίνα Μαρινέσκου. Η νεαρή μητέρα ήρθε στην Ιρλανδία πριν από πέντε χρόνια, εργάζεται και έχει τρία παιδιά. Δεν μπορεί να βρει σπίτι. Έμενε σε μια κοινωνική κατοικία αλλά το πάνω διαμέρισμα πλημμύρισε και το ταβάνι του μπάνιου της κατέρρευσε από την υγρασία. Αν χαλάρωνε λίγο η πολιτική με τα μισοτελειωμένα σπίτια θα ήταν, όπως λέει, μια μεγάλη βοήθεια για εκείνη.

Deutsche Welle

Κρίστοφ Πρέσλ, ARD

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα