Με σαρωτικούς ελέγχους που θα γίνουν σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή όχι μόνο στη λιανική, αλλά και στις παραγωγικές επιχειρήσεις και στην μεταποίηση, φιλοδοξεί το υπουργείο Ανάπτυξης να αναχαιτίσει την ακρίβεια που συνεχίζει να ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, βγάζοντας στον… τάκο όσους αισχροκερδούν.
Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε 4 κλάδους βασικών ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων: συσκευασμένα και επί ζυγίω τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας και υγιεινής, προϊόντα φροντίδας σπιτιού (απορρυπαντικά, καθαριστικά κ.λπ.) και είδη και τροφές για κατοικίδια, ενώ η «λίστα» συμπεριλαμβάνει τα σχολικά είδη εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και τα καύσιμα.
Εκπτώσεις: Τι βρήκε η ΔΙΜΕΑ στις 3 αλυσίδες ηλεκτρικών – Έρχονται πρόστιμα στην ένδυση
Το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί εάν τηρείται το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους, που με τη νέα ρύθμιση δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε καταγραφεί στις 31 Δεκεμβρίου 2021. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση τις πραγματικές τιμές πώλησης, όπου θα περιλαμβάνονται και οι εκπτώσεις και προσφορές.
«Τώρα όμως, που πέφτουν οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας, τώρα είναι που πρέπει αυτοί οι έλεγχοι να είναι ακόμα πιο επισταμένοι για να μην αυξηθεί το περιθώριο κέρδους», δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Κώστας Σκρέκας. Όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι CGTN, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μειώσουν τα περιθώρια κέρδους, που έχουν διευρυνθεί σημαντικά, «δείχνοντας» τις τιμές των τροφίμων ως βασική αιτία αύξησης του πληθωρισμού.
Εκτιμάται ότι η έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης με την υπογραφή του Κώστα Σκρέκα, όπου θα αναλύονται με λεπτομέρεια το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι, ποιες επιχειρήσεις αφορούν, καθώς και τα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων, πρόκειται να γίνει μέχρι την προσεχή Παρασκευή, 4 Αυγούστου. Ήδη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με εκπροσώπους της αγοράς, ώστε να υπάρχει μια σχετική σύμπνοια όσον αφορά το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης.
Την ίδια ώρα, υπουργός πρόκειται να καλέσει τις πολυεθνικές για να συζητήσουν για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν στην Ελλάδα και τις διαφορές που φαίνεται να υπάρχουν στις τιμές ραφιού στη χώρα μας συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι έλεγχοι στις θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων, που ενδεχομένως τα προϊόντα τους μπορούν να τιμολογούνται στο εξωτερικό, και δύσκολη είναι και χρονοβόρα. Ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου αναφέρει στον ΟΤ ότι τρόποι υπάρχουν και οι έλεγχοι θα γίνουν.
Το «νέο» καλάθι του νοικοκυριού
Στην ίδια υπουργική απόφαση θα περιγράφεται και η «σύσταση» του καλαθιού του νοικοκυριού, η ισχύς του οποίου πήρε παράταση μέχρι το τέλος του 2023.
Όπως είχε αναφέρει ο ΟΤ, η παράταση του πολυσυζητημένου μέτρου θα συνοδευτεί με κινήσεις «επικαιροποίησης» της λίστας των προϊόντων, με στόχο να ικανοποιηθούν οι υφιστάμενες ανάγκες των καταναλωτών αλλά και να περιοριστεί το έντονο γραφειοκρατικό κόστος που «συνοδεύει» την εφαρμογή του για τις αλυσίδες.
Αναλυτικά, από τη λίστα θα βγουν προϊόντα, τα οποία πλέον δεν έχουν μεγάλη ζήτηση, όπως είναι για παράδειγμα τα αντισηπτικά, καθώς και προϊόντα που στη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου κινήθηκαν υποτονικά, φερ’ ειπείν το κακάο σε σκόνη.
Στη θέση τους θα μπουν άλλα είδη σημαντικά για διαβίωση των οικογενειών για τα οποία η καταναλωτική ζήτηση αυξάνεται.
Επιπλέον από Σεπτέμβρη, δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί και το «καλάθι των σχολικών» σε ακολουθία με τα αντίστοιχα «εποχικά» καλάθια που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, όπως το καλάθι του Άι Βασίλη, της Σαρακοστής και του Πάσχα.
Πώς μοιράζεται ο τζίρος των σούπερ μάρκετ
Με βάση τα στοιχεία της NielsenIQ , στα οποία πλέον συμπεριλαμβάνονται και τα πραγματικά δεδομένα από το discount κανάλι, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στους τζίρους των σούπερ μάρκετ έχουν τα τρόφιμα. Εξ ου και επικέντρωση των ελέγχων από τη ΔΙΜΕΑ.
Συγκεκριμένα, η συμβολή των τροφίμων στον συνολικό τζίρο των ταχυκίνητων αγαθών είναι 78,2%. Εξ αυτού του ποσοστού, τα φρέσκα προϊόντα και τα τρόφιμα επί ζυγίω συμμετέχουν στον τζίρο με 24,2%, ενώ τα τρόφιμα και τα ποτά σταθερού κωδικού (συσκευασμένα) συμμετέχουν με ποσοστό 54%.
Οι άλλες δύο βασικές κατηγορίες αφορούν τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού (απορρυπαντικά, καθαριστικά) με συμμετοχή 9,4% στον τζίρο και τα προϊόντα ατομικής υγιεινής και περιποίησης (καλλυντικά, οδοντόβουρτσες κ.λπ.) με ποσοστό 6,5%.
Τέλος υπάρχει η κατηγορία bazaar (είδη ένδυσης, προϊόντα κήπου και βεράντας, ηλεκτρικές συσκευές, αγαθά οικιακού εξοπλισμού κ.λπ.) με συμμετοχή στον τζίρο των σούπερ μάρκετ στο 5,9%.
Latest News
Δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πολεοδομίες για διαφθορά, προανήγγειλε ο Σκυλακάκης
Αναφερόμενος στα αυθαίρετα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε πως δημιουργείται ο μηχανισμός και πώς πρώτα θα κατεδαφίζονται τα νέα αυθαίρετα
Έλεγχοι και μέτρα μειώνουν την παραβατικότητα στην αγορά καυσίμων - Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ προχώρησε σε ελέγχους που οδήγησαν σε συμμόρφωσή των πρατηρίων σε ποσοστό από 71% έως και 99% ανάλογα με την κατηγορία υποχρέωσης
Περισσότερη διαφάνεια για το ΡΕΡΡ υποσχέθηκε η ΕΚΤ - Τι αλλάζει από τη νέα χρονιά
Οι επανεπενδύσεις των ομολόγων θα σταματήσουν την επόμενη εβδομάδα καθώς οι εργασίες της ΕΚΤ κλείνουν ενόψει των Χριστουγέννων
Δεσμεύεται η περιουσία του Πηλαδάκη - Κατηγορίες για φοροδιαφυγή και απάτη από την «Αρχή για το Ξέπλυμα» - Τι απαντά ο επιχειρηματίας
Περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι αποκόμισε ο επιχειρηματίας Κ. Πηλαδάκης από παράνομες δραστηριότητες - Τι απαντά στις κατηγορίες ο επιχειρηματίας με ανακοίνωσή του
Στα 20 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα έχει δεκαετή χρονικό ορίζοντα και θα περιλαμβάνει περισσότερες από 100 δράσεις, ενώ η κυβέρνηση το έχει προϋπολογίσει σε 20 δισ. ευρώ.
Σήμερα αποπληρώνονται 7,9 δισ. για μνημονιακό χρέος
H Ελλάδα έχει ήδη προπληρώσει 5,29 δισ. ευρώ το 2023 από την Δανειακή Διευκόλυνση (Greek Loan Facility – GLF), ενώ εξόφλησε πλήρως το ΔΝΤ το 2022
Την Κυριακή οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες - Ερχεται δέσμη μέτρων
Eίναι μια συνολική δέσμη παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει πρωθυπουργός που έχει να κάνει και με τις προμήθειες, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΟΙΚ σχετικά με τις αναμενόμενες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις
Τι ζητά η Κομισιόν για τους πλειστηριασμούς – Πώς προχωράει ο Φορέας Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024 οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατά 7%
Βενζινάδικα: Πρόστιμα – φωτιά και διετές «λουκέτο» για πειραγμένες αντλίες
Τι προβλέπει το νέο ποινολόγιο της ΑΑΔΕ για όσα βενζινάδικα κλέβουν καταναλωτές και κράτος
Γερμανικά ΜΜΕ εξαίρουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας
Την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερων από ό,τι στη Γερμανία επισημαίνουν Zeit και δίκτυο RND με δημοσιεύματά τους