Οι ουκρανικές δυνάμεις πιστεύουν ότι έχουν διασπάσει την πιο δύσκολη γραμμή της ρωσικής άμυνας στα νότια και θα είναι πλέον σε θέση να προχωρήσουν πιο γρήγορα, δήλωσε στο Reuters ένας διοικητής των μονάδων που μάχονται στο νότιο μέτωπο.

Ουκρανία: Και όμως, η σιδηρόφρακτη ταξιαρχία του Ζελένσκι έχει μια αχίλλειο πτέρνα

Η Ουκρανία εξαπέλυσε αντεπίθεση τον Ιούνιο, αλλά οι καλά προετοιμασμένες ρωσικές γραμμές άμυνας, ενισχυμένες με ναρκοπέδια, επιβράδυναν την προέλασή τους προς τα νότια, προς την Αζοφική Θάλασσα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν την Τετάρτη ότι ύψωσαν την εθνική σημαία στον οικισμό Ρομπότινε στη νότια περιοχή Ζαπορίζια, περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ορίχιβ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

«Δεν σταματάμε εδώ»

«Δεν σταματάμε εδώ», δήλωσε ένας διοικητής που οδήγησε ορισμένα από τα στρατεύματα στο Ρομπότινε και ο οποίος χρησιμοποιεί το διακριτικό «Σκάλα», το ίδιο όνομα με το τάγμα του οποίου ηγείται.

«Στη συνέχεια έχουμε (την πόλη) Μπερντιάνσκ, και στη συνέχεια περισσότερα. Ξεκαθάρισα αμέσως στους μαχητές μου: ο στόχος μας δεν είναι η Ρομπότινε, ο στόχος μας είναι (η θάλασσα του) Αζόφ».

Το Robotyne απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Berdiansk, ένα λιμάνι στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, και 85 χιλιόμετρα από τη στρατηγικής σημασίας Μελιτόπολη. Και οι δύο βρίσκονται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει ότι η Ουκρανία έχει προελάσει στο Ρομπότινε.

Τι λένε οι Αμερικανοί, τι απαντά ο Ζελένσκι

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν φαίνεται πιθανό να είναι σε θέση να φτάσουν και να ανακαταλάβουν τη Μελιτόπολη στην αντεπίθεσή τους, που αποσκοπεί στη διάσπαση των ρωσικών δυνάμεων στο νότο.

Υπερασπιζόμενος τη στρατηγική της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τις υποδείξεις ότι τα στρατεύματα της χώρας του είναι πολύ αραιά διασκορπισμένα και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το Κίεβο θα ανακτήσει όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταληφθεί από τη Μόσχα.

«Έχουμε περάσει τους κύριους δρόμους που έχουν ναρκοθετηθεί. Φτάνουμε σε εκείνες τις γραμμές όπου μπορούμε να προχωρήσουμε (προς τα εμπρός). Είμαι βέβαιος ότι από εδώ και πέρα θα προχωρήσουμε πιο γρήγορα», δήλωσε ο Σκάλα.

Είπε ότι δύο σπίτια βρίσκονται ακόμη υπό ρωσικό έλεγχο στο Ρομπότινε: «Πολεμάμε γι’ αυτά και μετά θα έχουμε τον πλήρη έλεγχο (του Ρομπότινε)».

Ο Σκάλα δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πλέον εισέλθει σε περιοχές όπου υπήρχαν μόνο «ρωσικές ομάδες εφοδιασμού». Ξεκαθάρισε ότι δεν αναμένει ότι οι ρωσικές άμυνες θα είναι τόσο δύσκολο να διασπαστούν.

«Προχωράμε για να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα