Το όνειρο μιας μαλαισιανής εκδοχής του Shenzhen, στο Johor – που χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από Κινέζους κατασκευαστές και αγοραστές – με ξενοδοχεία, γραφεία, γήπεδα γκολφ, τεχνολογικά πάρκα και χιλιάδες σύγχρονα διαμερίσματα, πρέπει να προσαρμοστεί αφού η κυβέρνηση της Κίνας απαγόρευσε την έξοδο χρημάτων για επενδύσεις σε ακίνητα στο εξωτερικό.

Τα γραφεία πωλήσεων των κατασκευαστών στην Κίνα που κάποτε προσέλκυαν αγοραστές κατά εκατοντάδες, τώρα τους κατευθύνουν στην αγορά κατοικιών σε κινεζικές πόλεις. Ο πτήσεις charter που ναύλωναν για να μεταφέρουν τους υποψήφιους αγοραστές στο νότιο κρατίδιο Johor της Μαλαισίας όπου κατασκευάζεται η νέα πόλη έχουν μειωθεί.

Η απαγόρευση των εκροών χρημάτων από την Κίνα έχει φοβίσει μερίδα αγοραστών. Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι αγοραστές που πλήρωσαν ήδη προκαταβολές σκέφτονται να ακυρώσουν τις αγορές τους.

Ενώ οι Κινέζοι δικαιούνται ετήσια ποσόστωση συναλλάγματος 50.000 δολαρίων, η κυβέρνηση είπε τον Δεκέμβριο ότι όλοι οι αγοραστές συναλλάγματος πρέπει να δεσμευθούν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τις ποσοστώσεις τους για υπεράκτιες επενδύσεις σε ακίνητα. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα τεθούν σε λίστα παρακολούθησης, θα τους απαγορευθεί η πρόσβαση σε ξένο νόμισμα για τρία χρόνια και θα υποβληθούν σε έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σε ξέρα οι πωλήσεις

Τα capital controls απειλεί να εξαφανίσει τις πωλήσεις κατοικιών σε όλο τον κόσμο, όπου οι τιμές έχουν ανέβει σημαντικά τα τελευταία χρόνια από τους Κινέζους επενδυτές. Λίγα έργα είναι πιθανό να επηρεαστούν τόσο πολύ όσο οι οικοδομικές εργασίες που χρηματοδοτήθηκαν από την Κίνα στο Johor, που βασίζονταν σε Κινέζους πελάτες έως και το 90% των πωλήσεων.

Έξι Κινέζοι αγοραστές μιλώντας Bloomberg είπαν ότι πλήρωσαν προκαταβολή 10% στην Country Garden με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή χρησιμοποιώντας υπηρεσίες πληρωμών όπως η Alipay. Κτηματομεσίτες τους λένε τώρα ότι πρέπει να πάνε στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία ή το Μακάο για να περάσουν τις κάρτες τους για να πληρώσουν το υπόλοιπο των δόσεων ή να στείλουν χρήματα στους λογαριασμούς της Country Garden στο εξωτερικό.

Πολλοί ανησυχούν ότι θα εξακολουθήσουν να τους καθιστούν υπεύθυνους σύμφωνα με τους κανόνες συναλλάγματος της Κίνας. Αυτόν τον μήνα, η κινεζική κυβέρνηση είπε ότι οι εγχώριες τράπεζες θα πρέπει να παρέχουν καθημερινές αναφορές για συναλλαγές πελατών στο εξωτερικό άνω των 1.000 γιουάν.

Αυτό κάνει τους αγοραστές να φοβούνται. Η Country Garden είπε ότι οι έλεγχοι δεν είχαν ουσιαστική επίδραση στις πωλήσεις και η κατασκευή στο Forest City συνεχίζεται. Ολοκλήρωσε ένα πολυτελές ξενοδοχείο και παρέδωσε την πρώτη παρτίδα 132 διαμερισμάτων την 1η Μαΐου.

Νέα μητρόπολη

Το έργο στο Johor προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας μητρόπολης κοντά στο δρόμο που συνδέει το νησιωτικό κράτος με την πόλη Johor Bahru της Μαλαισίας. Όταν ανακοινώθηκε το 20ετές έργο το 2006, προέβλεπε συνολική επένδυση 383 δισεκατομμυρίων ringgit (124,1 δισεκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης) και μεγάλο μέρος της αρχικής επένδυσης προήλθε από τη Σιγκαπούρη.

Στη συνέχεια, όμως, Κινέζοι κατασκευαστές όπως η Country Garden και η Greenland Holdings Group Co προχώρησαν σε έργα που επισκίασαν εκείνα των αντιπάλων τους από τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη. Μόνο η «Forest City» της Country Garden σχεδίαζε μια πόλη ουρανοξυστών 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τεχνητά νησιά σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τη Σιγκαπούρη.

Τα διαμερίσματα διατέθηκαν τέθηκαν προς πώληση και χιλιάδες κατέβαλαν προκαταβολές για ακίνητα που κοστίζουν έως και διπλάσια ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικιών σε σχέση με όσα πληρώνουν Μαλαισιανοί αγοραστές στο Johor Bahru.

Η Country Garden ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου ότι θα προχωρήσει στο στάδιο 2 της ανάπτυξης της Forest City, ένα σχέδιο 280 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει γήπεδα γκολφ, ένα διεθνές σχολείο και ένα ακόμη ξενοδοχείο. Η κατασκευαστική είπε τον Απρίλιο ότι ήταν σε συζητήσεις με λιγότερους από 60 Κινέζους αγοραστές που δήλωσαν την πρόθεσή τους να ακυρώσουν τις προκρατήσεις. Η εταιρεία είπε ότι πούλησε 16.000 οικιστικές μονάδες στο Forest City πέρυσι.

Η Country Garden σταμάτησε να εμπορεύεται το Forest City στην Κίνα και σταμάτησε επίσης να διοργανώνει περιοδείες στα έργα στο Johor για επίδοξους αγοραστές. Οι συνεργάτες της στην Κίνα προωθούν εγχώρια έργα στο τροπικό νότιο θέρετρο της χώρας Sanya και στην παραθαλάσσια πόλη Beihai.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή