Σημαντικά χαμηλότερη ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, σε άλλο ένα σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «κατεβάζει ταχύτητα». Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Τραμπ: Δεν θα επαναδιορίσει τον Πάουελ της Fed αν επανεκλεγεί

Τον Αύγουστο η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 187.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς εκτός της γεωργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας την Παρασκευή, στον τρίτο μήνα που οι νέες θέσεις εργασίας δεν ξεπερνούν τις 200.000. Για τους δύο προηγούμενους μήνες, άλλωστε, η αναθεώρηση των στοιχείων «έκοψε» 110.000 θέσεις εργασίας.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρακολουθούν στενά τους δείκτες για ενδείξεις χαλάρωσης στην αμερικανική αγορά εργασίας, καθώς οι θέσεις εργασίας και η αύξηση των μισθών συμβάλλουν καθοριστικά στον πληθωρισμό.

Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε επίσης στο 3,8%, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων ότι θα παρέμενε σταθερό κοντά στο χαμηλό πολλών δεκαετιών του 3,5%.

Χαλαρώνει η ζήτηση εργασίας

Οι μέσες ωριαίες αμοιβές αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και κατά 4,3% σε ετήσια βάση, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά πολύ πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται συμβατά με την επίτευξη του στόχου της Fed για πληθωρισμό 2%.

Ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η ζήτηση εργασίας χαλαρώνει, με τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας να μειώνεται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους είναι λιγότερο σίγουρες. Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων αποτιμούσαν λίγο κάτω του 50% την πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Στην ετήσια ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χόλε του Γουαϊόμινγκ την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι «έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, εάν κριθεί σκόπιμο», αλλά δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα είναι προσεκτικοί καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τον έλεγχο του πληθωρισμού με την ελαχιστοποίηση των ζημιών στην ευρύτερη οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή