Μια θετική έκπληξη περιμένει η Jefferies από τη μετοχή της Εθνικής, για την οποία μάλιστα διατηρεί σύσταση αγορά (buy), σε αντίθεση με τη σύσταση για διακράτηση (hold) σε Eurobank και Πειραιώς και underperform (αποδόσεις χαμηλότερες της αγοράς) σε Alpha bank.

Αισθητές διαφορές εμφανίζουν και οι τιμές στόχοι, αφού η Jefferies δίνει τα 1,70 ευρώ για την Eurobank (περιθώριο ανόδου 6%), τα 7,40 ευρώ για την Εθνική (περιθώριο ανόδου 18%), στα 3,10 ευρώ για την Πειραιώς (περιθώριο πτώσης 3%) και στα 1,10 ευρώ για την Alpha Bank (περιθώριο πτώσης 29%).

Οίκοι αξιολόγησης: Νέα «ψήφος εμπιστοσύνης» σε ελληνικό χρηματιστήριο και τράπεζες

Σύμφωνα όμως με την Jefferies, οι επιτοκιακές αλλαγές σε καταθέσεις και δάνεια, αλλά και ο πολύ σημαντικός τουριστικός τομέας παραμένουν υποστηρικτικοί καταλύτες τόσο για το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών (NIM), όσο και για το κόστος ρίσκου (CoR), με την ΕΤΕ να βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να εκπλήξει θετικά.

Η πορεία των καταθέσεων

Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι η επιβάρυνση των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει συγκρατημένη δεδομένου του τρέχοντα κύκλου σύσφιξης. Η μετατόπιση του μείγματος καταθέσεων προς τις προθεσμιακές παραμένει σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο κύκλο σύσφιξης του 2005-2008.

Η μετατόπιση του μείγματος προς τις προθεσμιακές καταθέσεις έχει επιβραδυνθεί πιο πρόσφατα, με τις μέχρι τώρα διαφορές να δείχνουν ότι η Εθνική και η Πειραιώς έχουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τις καταθέσεις λιανικής και τις συναλλαγές. Τα επιτόκια που καταβάλλονται στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις έχουν αυξηθεί, αλλά υστερούν σε σχέση με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων της αγοράς.

Όσο διατηρείται το ευνοϊκό περιβάλλον της άφθονης ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και της έλλειψης εναλλακτικών προθεσμιακών καταθέσεων στη χώρα, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν θωρακισμένες από ουσιαστικές πιέσεις για να είναι πιο αποφασιστικές στη μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στους πελάτες, αναφέρει η Jefferies.

Αυξάνεται η πιστωτική επέκταση

Η αύξηση των δανείων αναμένεται να επιταχυνθεί, σύμφωνα με την Jefferies, μετά και την επιβράδυνση που παρατηρήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2023 λόγω των εκλογών. Μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το κλίμα βελτιώθηκε και οι ελληνικές τράπεζες προσανατολίζονται στην αύξηση των δανείων το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Από την πλευρά των αποπληρωμών, οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν επιβράδυνση των προπληρωμών και της αποπληρωμής των πιστωτικών ορίων που επιβάρυναν τα πιστωτικά υπόλοιπα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Και οι δύο δυναμικές δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η αύξηση των ελληνικών δανείων να ξεπεράσει τις αντίστοιχες της Νότιας Ευρώπης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, εκτιμά η Jefferies.

Θετικά μηνύματα από τον τουρισμό

Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα βαίνει πολύ ικανοποιητικά, με τα μέχρι τώρα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι η ζήτηση για ελληνικές διακοπές είναι πάνω από τα πολύ ισχυρά επίπεδα του 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία του Covid. Με τον τουρισμό να έχει υπερμεγέθη αντίκτυπο στη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Jefferies θεωρεί ότι αυτές οι τάσεις στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα.

Ούτε η “κρίση του κόστους ζωής” στον ευρωπαϊκό πυρήνα ούτε η άνοδος των τιμών για τις ελληνικές διακοπές φαίνεται να ασκούν ουσιαστική καθοδική πίεση στη ζήτηση, αναφέρει. Η ισχυρή δραστηριότητα στον τόσο σημαντικό τουριστικό τομέα στην Ελλάδα διασφαλίζει ότι η οικονομική δυναμική συνεχίζει να ξεχωρίζει στην Ευρωζώνη, καταλήγει η Jefferies.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις