Η υπόθεση της μακροχρόνιας δικαστικής διένεξης της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) είναι το τελευταίο εμπόδιο για τη λήψη των τελικών αποφάσεων που αφορούν στην αποκρατικοποίηση της εταιρείας φυσικού αερίου.

Πηγές του ΟΤ, αναφέρουν ότι κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ αναμένουν το κλείσιμο της συγκεκριμένης εκκρεμότητας προκειμένου να εκκινήσουν οι διαδικασίες της αξιοποίησης του περιουσιακού asset του Ταμείου.

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Σενάρια ιδιωτικοποίησης μέσω Χρηματιστηρίου

Απόφαση του Αρείου Πάγου

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, σύντομα αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου, όπου η ELFEπροσέφυγε κατά της απόφασης του Εφετείου Αθηνών η οποία τον Φεβρουάριο του 2022 δικαίωνε τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ως προς της απαιτήσεις της έναντι της πρώην ΒΦΛ. Είχε προηγηθεί μία πολυετή δικαστική διαμάχη η οποία ξεκίνησε από τη βιομηχανία της Καβάλας. Αμφισβητούσε τον τρόπο τιμολόγησης της παροχής αερίου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας κατά την περίοδο 2010 – 2015.

Το 2019 πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου δικαίωνε ως ένα βαθμό την ELFE, η οποία αξίωνε αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσέφυγε στο Εφετείο Αθηνών κάτι το οποίο έκανε και η βιομηχανία με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2022 το Εφετείο συνεκδικάζοντας τις δύο εφέσεις να δικαιώσει τη δημόσια εταιρεία. Άνοιγε μάλιστα το δρόμο, σύμφωνα με νομικές ερμηνείες, για την αξίωση ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 120 – 130 εκ. ευρώ.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να κλείσει οριστικά τη δικαστική διαμάχη και να ανοίξει, εφόσον δεν αναιρεί την απόφαση του Εφετείου, την υπόθεση της αποκρατικοποίησης.

Το σενάριο για ΧΑ

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας επαναλαμβάνουν στον ΟΤ πως ο περιορισμός της θέσης του ελληνικού δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα έλθει μέσα από την εισαγωγή μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με δεδομένο ότι και η Helleniq Energy κάτοχος του 35% θέλει να απεμπλακεί από την επιχείρηση, το επικρατέστερο σενάριο, λένε πληροφορίες του ΟΤ, είναι και οι δύο μέτοχοι να εισάγουν τις μετοχές τους στο ΧΑ. Ως προς την Helleniq Energy οι πληροφορίες θέλουν να γίνεται σταδιακά η είσοδος μετοχών της στο ΧΑ. Σε πρώτη φάση ίσως ποσοστό της τάξης του 20%. Με τον ίδιο τρόπο δεν αποκλείεται να κινηθεί και το ΤΑΙΠΕΔ δίνοντας μικρό πακέτο μετοχών.

Όπως και να χει οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και σε συνδυασμό και με την περαιτέρω μετοχοποίηση της Helleniq Energy.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις