Αδύναμες να ακολουθήσουν την ανάκαμψη του βρετανικού FTSE 100 εμφανίστηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες συνέχισαν την προσαρμογή τους στην προοπτική υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μετά από μια σειρά αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως.
Wall Street: «Μαζεύει» τις απώλειες της εβδομάδας
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,3%, με τον κλάδο των κατασκευών να χάνει 0,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 7.692 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,09% στις 15.557 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,40% στις 7.184 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο FTSE 100 κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες τους στο 0,25%, σε αντίθεση με το -2,1% του DAX και το -2,6% του CAC 40.
Μετά τον καταιγισμό αποφάσεων από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αυτήν την εβδομάδα, οι αγορές προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους. Κατά τους αναλυτές της Citigroup, οι ευρωπαϊκές μετοχές αξίας τα πηγαίνουν καλύτερα από τις μετοχές ανάπτυξης αυτή τη στιγμή. «Πιστεύουμε ότι οι κλάδοι αξίας έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων και της ανάκαμψης στην Κίνα, αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί και να εξετάσουν την Αξία Ποιότητας. Για εκείνους τους επενδυτές που αποστρέφονται λιγότερο τον κίνδυνο, πρέπει να εξετάσουν περισσότερο τίτλους Risky Value», έγραψαν οι αναλυτές.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα
Πάντως, οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη συντηρήθηκαν σήμερα, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής παρέμεινε σε εδάφη συρρίκνωσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσαν η S&P Global και η Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB). Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI της Ευρωζώνης HCOB Flash, ο οποίος μετρά τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα, διαμορφώθηκε στο 47,1 τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ελάχιστη άνοδο από 46,7 τον προηγούμενο μήνα και φτάνοντας σε υψηλό 2 μηνών.
Ο μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά μία μονάδα από τον Αύγουστο, στο 43,4. Από την άλλη πλευρά, ο Δείκτης Δραστηριότητας PMI για τις Υπηρεσίες της Ευρωζώνης έφτασε στο 48,4, σημειώνοντας άνοδο από το 47,9 τον Αύγουστο και φτάνοντας σε υψηλό 2 μηνών.
«Το κύριο πρόβλημα συνεχίζει να προέρχεται από τη μεταποίηση, όπου η κατάσταση των παραγγελιών επιδεινώθηκε περαιτέρω. Οι εταιρείες συνεχίζουν να μειώνουν το απόθεμα των αγορασθέντων αγαθών. Ωστόσο, ο ρυθμός πτώσης στην αγοραστική δραστηριότητα έχει χάσει κάποια δυναμική», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του HCOB Cyrus de la Rubia.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία
Στα μάκρο της ημέρας, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ισπανίας αυξήθηκε 2,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε ετήσια βάση μετά από αύξηση 4,2% το πρώτο τρίμηνο. Σε τριμηνιαία βάση, η ισπανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5%, από 0,6% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023.
Την ίδια ώρα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.
Η μεγαλύτερη θετική συμβολή προήλθε από τα καταστήματα τροφίμων, όπου οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση. Οι πωλήσεις σε καταστήματα εκτός τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,6%, ενώ η ανάπτυξη αντισταθμίστηκε κάπως από τις μειώσεις κατά 1,3% στο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων και 1,2% στις πωλήσεις καυσίμων αυτοκινήτων.
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έσπασε το 4ήμερο πτωτικό σερί
Αντίδραση μεν… με ερωτηματικά δε, ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κατάφερε να ανακτήσει το ψυχολογικό όριο των 1.200 μονάδων, δεν κατάφερε να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς ώστε να δώσει το μήνυμα μιας ισχυρής κίνησης μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχτηκε αυτήν την εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,48% στις 1.217,75 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.200,58 μονάδων (+0,04%) και 1.219,69 μονάδων (+1,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 83,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 7,4 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,91% στις 2.973,19 μονάδες, ενώ στο +0,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.960,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,30% στις 946,29 μονάδες.
Latest News
Η στερλίνα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του ευρώ από το Brexit
Η άνοδος που καταγράφει η στερλίνα δείχνει ότι βρίσκεται σε τροχιά μακροπρόθεσμης ανάκαμψης η βρετανική οικονομία
Προβληματίζουν τη Wall Street τα μάκρο, βουτιά για την Adobe
Tο καμπανάκι έναρξης της σημερινής συνεδρίασης το σήμανε ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος και αναδείχθηκε από το Time ως το πρόσωπο της χρονιάς
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές, εν αναμονή της ΕΚΤ
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Φρανκφούρτη
Ανοδικά οι ασιατικές αγορές, πιέστηκαν οι Nissan και Honda
Οι επενδυτές αξιολόγησαν τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας από την Αυστραλία
Προς διατήρηση των επιτοκίων οδεύει η BOJ
«Η Ιαπωνία δεν βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου απαιτούνται άμεσες αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε μία πηγή στο Reuters
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Με ράλι διαπέρασε και τις 20.000 μονάδες ο Nasdaq, ικανοποίηση από τον πληθωρισμό
Ο ευρύτερος χώρος τεχνολογίας οδήγησε σήμερα την Wall Street ψηλότερα - O Dow Jones βρέθηκε υπό μικρή πίεση
Στέρεψαν οι δημόσιες εγγραφές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου - Πού το ξεπέρασε το ΧΑ [γραφήματα]
Από την πεντάδα των μεγαλύτερων εισαγωγών εταιρειών στο ταμπλό στην 20ή θέση στην κατάταξη των παγκόσμιων τόπων διεξαγωγής IPO