Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.

Δημοσκόπηση – Περιφέρεια Αττικής: Υψηλό ποσοστό για Χαρδαλιά – «Βλέπει» εκλογή από τον πρώτο γύρο

Μέσω της πλατφόρμας οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται, μέσα από μία απλοποιημένη διαδικασία, για τον τόπο που ψηφίζουν.

Για τον ίδιο σκοπό, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Πιθανή η αλλαγή του καταστήματος ψηφοφορίας

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν τη διενέργεια των Εκλογών. Παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών και αποδήμων που ισχύουν για τις βουλευτικές εκλογές, τις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα δημοψηφίσματα. Αυτό σημαίνει ότι οι εκλογείς μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στους δήμους, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Τα ανώτατα όρια εκλογικών δαπανών

Σημειώνεται ότι προ ημερών δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου, με τον οποία γίνεται ο καθορισμός του ανώτατου ορίου εκλογικών δαπανών ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και ανά συνδυασμό για τις δημοτικές εκλογές.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ « Τα ανώτατα όρια εκλογικών δαπανών όπως αυτά προκύπτουν με βάση τους συντελεστές της παρ. 2β του άρθρου 7 του ν. 3870/2010 «Εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων και έλεγχος αυτών, κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές» (Α’ 138) καθορίζονται ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο και ανάλογα με τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας στην οποία ανακηρύσσεται υποψήφιος ως εξής»:

Τα όρια

α. Σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους σε 1.500 €,

β. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 30.001 έως 60.000 κατοίκους σε 2.000 €,

γ. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 60.001 έως 100.000 κατοίκους σε 2.500€

δ. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 100.001 έως 150.000 κατοίκους σε 3.000€

ε. σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό 150.001 έως 200.000 κατοίκους σε 3.500€,

στ. σε εκλογικές ενότητες με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και για κάθε 100.000 κατοίκους πάνω από τις 200.000, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο αυξάνεται κατά 1.000€.

Ο χρόνος μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές κυλά αντίστροφα. Οι εκλογές για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 8 Οκτωβρίου, ενώ οι επαναληπτικές κάλπες -όπου χρειαστούν- θα στηθούν μια εβδομάδα αργότερα, στις 15 δηλαδή του ίδιου μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.