Πέντε πλοία κατευθύνονται προς τα θαλάσσια λιμάνια της Ουκρανίας χρησιμοποιώντας την καινούργια διαδρομή που άνοιξε προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι εξαγωγές κυρίως γεωργικών προϊόντων, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων MarineTraffic. Η εναλλακτική αυτή διαδρομή χαράχθηκε μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Πρόσω ολοταχώς ο νέος διάδρομος της Ουκρανίας

Τα στοιχεία της MarineTraffic, δείχνουν ότι χθες Κυριακή τρία φορτηγά πλοία απέπλευσαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα αφού φόρτωσαν, τα τελευταία πλοία που χρησιμοποιούν τον προσωρινό «ανθρωπιστικό διάδρομο» που δημιούργησε το Κίεβο.

Η βάση δεδομένων αναγνώρισε τα πέντε πλοία που κατευθύνονται προς τα λιμάνια ως Olga, Ida, Forza Doria, New Legacy και Danny Boy.

Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοβ δήλωσε ότι τρία φορτηγά πλοία κατευθύνονται προς τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα για περαιτέρω εξαγωγές τροφίμων και χάλυβα.

Τα πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου Azara, Ying Hao 01 και Eneida επρόκειτο να φορτώσουν 127.000 μετρικούς τόνους γεωργικών προϊόντων και σιδηρομεταλλεύματος για την Κίνα, την Αίγυπτο και την Ισπανία.

Αφού εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι, η Μόσχα απέκλεισε τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μιας χώρας που είναι από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες σιτηρών στον κόσμο, μια κίνηση που το Κίεβο και η Δύση χαρακτήρισαν ως προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τις παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων ως εκβιασμό.

Από τη μεριά της η Ρωσία ισχυρίζεται ότι τα λιμάνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διακίνηση όπλων.

Τα λιμάνια επαναλειτούργησαν τον Ιούλιο του 2022 στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας που επέτρεπε στη Ρωσία να επιθεωρεί τα φορτία των πλοίων.

Ένα χρόνο αργότερα, η Μόσχα εγκατέλειψε τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου αποκλεισμό, λέγοντας ότι τα αιτήματά της για καλύτερους όρους για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων δεν ελήφθησαν υπόψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή