Η επιστροφή του μεταποιητικού τομέα της Κίνας σε τροχιά ανάπτυξης και η εκρηκτική άνοδος των ταξιδιών κατά τη διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών της «Χρυσής Εβδομάδας» φαντάζουν σαν αχτίδα φωτός για μια καλύτερη πορεία της κινεζικής οικονομίας. Κι αυτό γιατί η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο ταλανίζεται τους τελευταίους μήνες από χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης και μεγάλη ανεργία νέων, ενώ βιώνει μια πρωτοφανή κρίση στην αγορά του real estate.

Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, περισσότεροι από 21 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να πραγματοποιήσουν ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας κατά τη διάρκεια των διακοπών της «Χρυσής Εβδομάδας» και να ενισχύσουν με τον τρόπο αυτό τις τοπικές οικονομίες. Μάλιστα, οι προβλέψεις μιλούν για 14.000 πτήσεις εσωτερικού την ημέρα, καθώς οι νεότεροι Κινέζοι έχουν μικρό προϋπολογισμό – κάτι που τους οδηγεί να αναζητούν πιο κοντινούς προορισμούς.

Κίνα: Αύξηση κατά 4,8% στον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων που διακινήθηκαν στα λιμάνια της

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

Τη φετινή χρονιά, η φθινοπωρινή «Χρυσή Εβδομάδα» συνέπεσε με τους εορτασμούς της Εθνικής Ημέρας της Κίνας, δημιουργώντας την ιδανική συνθήκη για ολιγοήμερες διακοπές από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Είναι η δεύτερη τέτοια εβδομάδα διακοπών φέτος, μετά από ένα μικρότερο διάλειμμα τον Μάιο, που δεν αποδείχθηκε ωστόσο τόσο προσοδοφόρο για τις επιχειρήσεις. Με την οικονομία της Κίνας να μην δείχνει εντυπωσιακά σημαντικά σημάδια ανάκαμψης, παρά την έστω και μικρή άνοδο της μεταποίησης, οι retailers και οι ξενοδόχοι είναι αισιόδοξοι και επιφυλακτικοί ταυτόχρονα.

Το οικονομικό κλίμα οδηγεί τους ταξιδιώτες να σφίγγουν το ζωνάρι τους και να περιορίζουν τις δαπάνες τους. Οι νέοι Κινέζοι, μάλιστα, οι οποίοι ανυπομονούν να ξεκινήσουν περισσότερα “ταξίδια εκδίκησης” μετά τα παρατεταμένα lockdown λόγω Covid-19, ανταλλάσσουν ήδη απόψεις και συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πώς μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις διακοπές αυτές.

Ο ρόλος του τουρισμού

Τα υψηλά νούμερα ταξιδιών δημιούργησαν και στους αναλυτές της κινεζικής οικονομίας συγκρατημένη αισιοδοξία. Ήδη κατά την πρώτη ημέρα των διακοπών, ο εθνικός σιδηρόδρομος της χώρας διεκπεραίωσε 20,1 εκατομμύρια ταξίδια επιβατών, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία σιδηροδρόμων της χώρας. Το Υπουργείο Μεταφορών εκτιμά ότι η κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους σημείωσε επίσης ρεκόρ, με περίπου 66 εκατομμύρια οχήματα στους δρόμους.

Για το σύνολο των διακοπών, 896 εκατομμύρια εγχώρια ταξίδια αναμένεται να πραγματοποιηθούν σιδηροδρομικώς, αεροπορικώς, οδικώς και πλωτά, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με το 2019, όταν η αργία της Εθνικής Ημέρας ήταν επταήμερη, σύμφωνα με το εθνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι οι συνολικές εγχώριες τουριστικές δαπάνες θα φθάσουν τα 782,5 δισεκατομμύρια γιουάν (109 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το 2019, προτού οι αποκλεισμοί λόγω πανδημίας εμποδίσουν τους περισσότερους ανθρώπους να ταξιδέψουν.

Μπορεί να τονωθεί η οικονομία;

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το ρεκόρ των εγχώριων οδικών και σιδηροδρομικών ταξιδιών θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας που αγωνίζεται με τη χλιαρή εγχώρια ζήτηση. Πρόσφατα στοιχεία εξάλλου έδειξαν σημάδια σταθεροποίησης μετά την εντατικοποίηση των προσπαθειών της κυβέρνησης για την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών και την επιτάχυνση των έργων υποδομής. Τα κέρδη στις βιομηχανικές επιχειρήσεις σημείωσαν άλμα 17,2% τον Αύγουστο, αντιστρέφοντας την πτώση 6,7% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η NBS την περασμένη εβδομάδα.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε επίσης κατά 4,5% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, επιταχύνοντας από την αύξηση 3,7% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,6% τον Αύγουστο, η ταχύτερη αύξηση από τον Μάιο.

Ενώ λίγες ημέρες μόλις πριν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισήμανε ότι η Κίνα θα μπορούσε ακόμη να επιτύχει ανάπτυξη περίπου 5% φέτος, ικανοποιώντας τον αναπτυξιακό στόχο της κυβέρνησής της. Ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας το 2024 στο 4,4% από 4,8%, επικαλούμενη επίμονες δυσκολίες όπως το αυξημένο χρέος, η κρίση στην αγορά ακινήτων και η γήρανση του πληθυσμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή