Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς, ο οποίος είναι ο τίτλος αναφοράς, να κυμαίνεται λίγο κάτω από το τελευταίο υψηλό 15ετίας που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές των επιτοκίων και αναμένουν νέα οικονομικά στοιχεία.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου ενισχύθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,681%. Είχε φθάσει στο 4,688% την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδό της από τις 15 Οκτωβρίου 2007. Η απόδοση του διετούς διαπραγματευόταν στο 5,11% μετά από άνοδο άνω των 6 μονάδων βάσης.

Χρυσός: Υποχώρησε στα χαμηλά εφταμήνου

Οι αποδόσεις αυξήθηκαν αφού οι ΗΠΑ κατάφεραν να αποφύγουν την αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης το βράδυ του Σαββάτου, λιγότερο από τρεις ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Οι νομοθέτες έχουν πλέον πάνω από 40 ημέρες για να οριστικοποιήσουν και να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τη νομοθεσία τους για τη χρηματοδότηση. Ως εκ τούτου οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις ομολογιακών τίτλων, ενισχύοντας τις αποδόσεις.  Οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις στην αγορά ομολόγων.

Η Wall Street στάθμισε επίσης τις προοπτικές για την οικονομία και τη νομισματική πολιτική μετά την ανακοίνωση την Παρασκευή του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος ήταν χαμηλότερος από ό,τι αναμενόταν. Οι επενδυτές εστιάζουν στις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής και κυρίως τη διάρκεια που θα παραμείνουν υψηλά τα αμερικανικά επιτόκια. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επισημάνει ότι μια περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μπορεί να είναι απαραίτητη φέτος και τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι επενδυτές αναμένουν οικονομικές εκθέσεις και σχόλια από αξιωματούχους της Fed αυτή την εβδομάδα αναζητώντας νέες ενδείξεις σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας. Τη Δευτέρα αναμένονται στοιχεία από τον τομέα της μεταποίησης, ενώ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αναμένονται αρκετές βασικές εκθέσεις για την αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες του Σεπτεμβρίου και τα στοιχεία για την ανεργία την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές