O Φρίντριχ Μερτς είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία.
Εξελέγη στην «κεφαλή» των πάλαι ποτέ κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στις αρχές του 2022, παίρνοντας τη «σκυτάλη» από την Άνγκελα Μέρκελ.
Για τον ίδιο αποδεικνύεται όλο και πιο… βαριά, παρά τη συνεχή φθορά του τρικομματικού κυβερνητικού «συνασπισμού του φαναριού» στο Βερολίνο μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, των Πράσινων και των Φιλελευθέρων, αλλά και τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD).
Για πολλοστή φορά, το απέδειξε μόλις προ ημερών.
Αφορμή στάθηκαν οι αντιμεταναστευτικές «κορώνες» του, με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα.
«Ο κόσμος τρελαίνεται όταν βλέπει 300.000 αιτούντες άσυλο, των οποίων η αίτηση έχει απορριφθεί, όχι μόνο να μην εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά να λαμβάνουν πλήρη επιδόματα, πλήρη ιατρική περίθαλψη», δήλωσε τις προάλλες στο δίκτυο Welt Tv.
«Πηγαίνουν στον γιατρό για να φτιάξουν τα δόντια τους, ενώ οι Γερμανοί πολίτες της διπλανής πόρτας», υποστήριξε, «δεν μπορούν καν να κλείσουν ραντεβού».
Επέλεξε αυτό τον τρόπο για να επικρίνει αυτό που πολλοί στην εσχάτως οικονομικά ασθμαίνουσα «ατμομηχανή της Ευρώπης» χαρακτηρίζουν γενναιόδωρες παροχές κοινωνικής πρόνοιας, ανάγοντάς το σε βασικό κίνητρο για τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές στη χώρα.
Όμως «το πρόβλημα είναι ότι οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν πρόσβαση σε γενναιόδωρες οδοντιατρικές παροχές, όπως ισχυρίστηκε ο Μέρτς», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung.
Για την ακρίβεια, προσθέτει, «λαμβάνουν το είδος της περίθαλψης που περιέγραψε μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης»…
Ως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση του αρχηγού της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων.
«Όσα είπε ο κ. Μερτς δεν ανταποκρίνονται στο νομικό πλαίσιο που ισχύει στη Γερμανία», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο δίκτυο SWR. «Θεωρώ ότι θα πρέπει να προσέχει περισσότερο όσα λέει».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η Ντάφνε Βέμπερ, στέλεχος του αριστερικού κόμματος Die Linke, κατέθεσε μήνυση για υποκίνηση φυλετικού μίσους.
Υπό τη βαριά «σκιά» της Ακροδεξιάς
Υπό την εκκωφαντική ωστόσο σιωπή των Χριστιανοδημοκρατών και του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο Μερτς αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχει «απολύτως κανένας λόγος» να απολογηθεί…
Το δήλωσε τη Δευτέρα στην εφημερίδα Handelsblatt.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι «η περαιτέρω εξάπλωση της ξενοφοβίας στη Γερμανία θα ήταν σε κάθε περίπτωση “δηλητήριο” για την αναγκαία μετανάστευση εξειδικευμένων εργαζομένων».
Θεωρεί, είπε, ορατό αυτόν τον κίνδυνο αν δεν σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση.
Σε αυτό το πλαίσιο, επέκρινε τον καγκελάριο Σολτς ότι δεν αποδέχθηκε την προσφορά της «Χριστιανικής Ένωσης», ήτοι Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για συνεργασία στο θέμα της μετανάστευσης.
Εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της οικονομικής στήριξης γερμανικών ΜΚΟ και των πλοίων διάσωσης προσφύγων στο «υγρό νεκροταφείο» της Μεσογείου, «για να τους αποβιβάσουν στη Λαμπεντούζα».
Το θέμα είχε αποτελέσει αντικείμενο πρόθετης διαμάχης μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρώμης και του Βερολίνου για το μεταναστευτικό, ενόσω η Ευρώπη διχάζεται στην πολιτική ασύλου.
Προκαλεί επίσης περαιτέρω τριγμούς στον κλυδωνιζόμενης συνοχής κυβερνητικό συνασπισμό, με τον οποίο δηλώνει πλέον δυσαρεστημένο πάνω από το ήμισυ του εκλογικού σώματος σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Πάνω από 7 στους 10 (74%) απορρίπτουν την κυβερνητική μεταναστευτική πολιτική.
Σε αυτό το φόντο, παραμονή της 33η επετείου της γερμανικής ενοποίησης, ο μετριοπαθής Σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε τη Δευτέρα στο δίκτυο ARD ότι θα πρέπει να τεθεί «όριο στον αριθμό αφίξεων» μεταναστών.
Τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής αυστηρότερων συνοριακών ελέγχων στη Γερμανία και συνολικά στην ΕΕ, καθώς και ταχύτερων διαδικασιών απέλασης αιτούντων άσυλο, που οι αιτήσεις τους είτε έχουν ήδη απορριφθεί, είτε δεν έχουν πιθανότητα έγκρισης.
Υπό την ορατή πλέον απειλή του ακροδεξιού AfD, δε, ο Στάινμαϊερ εξέφρασε την ελπίδα να «δημιουργηθεί εκ νέου ένα κλίμα συνεννόησης μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων»….
Προεκλογικές… διολισθήσεις;
Μόλις στα τέλη Αυγούστου, ο αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμα AfD.
«Δεν συνεργαζόμαστε μαζί του», τόνισε.
Ήταν μια αναδίπλωση, εν μέσω έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων από προηγούμενες δηλώσεις του, που άφηναν εμμέσως πλην σαφώς μισάνοιχτη την «πόρτα» για ενδεχόμενη σύμπραξη, σε τοπικό επίπεδο, με την γερμανική ακροδεξιά.
Τώρα ξαναθολώνει τα «νερά».
Η τελευταία δήλωσή του, επισημαίνουν αναλυτές, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τη μισαλλόδοξη ρητορική του AfD.
Η συγκυρία προβληματίζει ως προς τις πραγματικές στοχεύσεις του.
Αυτή την Κυριακή διεξάγονται κρίσιμες τοπικές εκλογές σε δύο κομβικά κρατίδια της ομόσπονδης Γερμανίας: τη Βαυαρία και την Έσση.
Είναι από τα πλουσιότερα στη χώρα και οι κάλπες τους θεωρούνται πρόκριμα για τις πολιτικές εξελίξεις.
Η προεκλογική εκστρατεία έχει επικεντρωθεί σε εθνικά ζητήματα, όπως η μετανάστευση και η φθίνουσα υποστήριξη προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο.
Στη μεν Έσση η ομοσπονδιακή υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ -αρμόδια για το μεταναστευτικό- κατεβαίνει ως υποψήφια πρωθυπουργός του κρατιδίου με το κόμμα της, τους Σοσιαλδημοκράτες.
Μάλλον δύσκολη, τυχόν εκλογή της θα σηματοδοτήσει αλλαγή στο υπουργείο της και πιθανόν και στην τοπική κυβέρνηση της Έσσης, όπου σήμερα συγκυβερνούν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι.
Στη δε Βαυαρία αναμένεται να ενδιαφέρον το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο υπερφιλόδοξος τοπικός πρωθυπουργός και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Μάρκους Ζέντερ.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα χάσει μεν την πρωτιά, αλλά με το ιστορικά χειρότερο ποσοστό για το μικρό του κόμμα.
Σε αυτή την περίπτωση, το καίριο ερώτημα είναι με ποιον θα συγκυβερνήσει. Έως τώρα, το κάνει με τους Freie Wähler (FW), που έρχεται δεύτερο στις δημοσκοπήσεις.
Πρόκειται για μια ετερόκλητη δεξιά ομάδα, ο αρχηγός της οποίας -αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βαυαρίας και υπουργός Οικονομίας του κρατιδίου- Χούμπερτ Αϊβάνγκερ βρέθηκε μόλις πρόσφατα στο επίκεντρο σκανδάλου, με την όψιμη αποκάλυψη του φιλοναζιστικού παρελθόντος του.
Φοβού το AfD
Το AfD -που σε εθνικό επίπεδο βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τη Χριστιανή Ένωση (CDU/CSU)- σαρώνει στα ανατολικά και κερδίζει πόντους στα δυτικά γερμανικά εδάφη.
Στη Βαυαρία είναι τέταρτο στις δημοσκοπήσεις με περίπου 14%, πίσω από τους Χριστιανοκοινωνιστές του Ζέντερ, το FW -που πολλοί χαρακτηρίζουν light ακροδεξιά- και τους Πράσινους.
Στην Έσση -όπου η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος καταγράφει έξαρση της εξτρεμιστικής βίας- είναι επίσης τέταρτο, (14%) μετά τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες.
Προσδοκά, δε, ισχυρά κέρδη στις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου, στις οποίες αναμένεται ανησυχητική άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων.
Η δε τακτική του Μερτς και σημαντικού τμήματος της «Χριστιανής Ένωσης» να παίζουν με το «αυγό του φιδιού» καταδεικνύεται όλο και πιο αυτοκαταστροφική και επικίνδυνη.
Η δημοτικότητα του ίδιου είναι μόλις στο 27%, όσο και του αντιδημοφιλούς καγκελάριου Σολτς.
Τα δε ποσοστά της «Χριστιανής Ένωσης» έχουν βυθιστεί κάτω από το 30%, καθώς αδυνατεί «κεφαλαιοποιήσει» τη φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού.
Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, διατηρεί προβάδισμα το πολύ οκτώ μονάδων έναντι του AfD.
Τα βλέμματα όλων έχουν αρχίσει πλέον να στρέφονται ανήσυχα στις επόμενες γενικές εκλογές, που αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο τον Οκτώβριο του 2025.
Ήδη στους Χριστιανοδημοκράτες ο προβληματισμός δείχνει να περισσεύει για το αν έχει το κατάλληλο πρόσωπο στο «τιμόνι».
Προσώρας παραμένει ωστόσο ασαφής ακόμη και η κατεύθυνσή τους…
Πηγή: in.gr
Latest News
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή