Με την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα να θεωρείται ζήτημα… ωρών,  μετά και τη διαταγή του ισραηλινού στρατού στους περίπου 1,1 εκατ. κατοίκους της βόρειας Λωρίδας να φύγουν εντός 24ωρών αναλυτές και ειδικοί αναφέρονται στην τροπή που θα μπορούσε να πάρει η σύγκρουση και στις πιθανές απώλειες στα δυο στρατόπεδα.

Με 300.000 στρατιώτες στα σύνορα της Γάζας και την αεροπορία του Ισραήλ να σφυροκοπάει στόχους της Χαμάς, η χερσαία εισβολή εκτιμάτι πως δεν θα μοιάζει με καμία προηγούμενη αλλά ούτε και με εκείνη στον Λίβανο το 1982, όταν και επιχείρησε να ξεριζώσει τους παλαιστίνιους μαχητές και να εγκαταστήσει φιλική κυβέρνηση στη Βηρυτό. Τουλάχιστον 66 ισραηλινοί στρατιώτες και έξι πολίτες σκοτώθηκαν στη σύγκρουση του 2014. Μεταξύ των Παλαιστινίων, 2.133 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 1.489 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Άλλοι 500.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, καθώς περιοχές της Γάζας μετατράπηκαν σε ερείπια.

«Αυτό που περιμένει τους ισραηλινούς στρατιώτες είναι χειρότερο από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε», ανέφερε ο Εχούντ Ολμέρτ στους Financial Times, ο οποίος ως πρωθυπουργός το 2008 έστειλε χερσαία στρατεύματα στην περιοχή μήκους 40 χιλιομέτρων για την επιχείρηση Cast Lead, διάρκειας τριών εβδομάδων.

«Δεν θα είναι απλό και δεν θα είναι ευχάριστο – για εμάς ή για αυτούς», είπε. «Δεδομένης της ξεκάθαρης αποτυχίας των υπηρεσιών πληροφοριών που προηγήθηκαν της επίθεσης του Σαββάτου, τα ισραηλινά στρατεύματα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νέους πυραύλους ή νέους τύπους ρουκετών που είναι ισχυρότεροι [και] μεγαλύτεροι ή νέους αντιαρματικούς πυραύλους που δεν γνωρίζουμε».

Ο Νετανιάχου

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ στάλθηκαν για να επιτύχουν περιορισμένους στόχους, ο Νετανιάχου υπόσχεται πλήρη νίκη επί της Χαμάς. Είναι μια αποστολή τόσο περίπλοκη και γεμάτη κινδύνους που δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα πάρει ή πόσες ζωές Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα κοστίσει.

Στον νέο πόλεμο, ο στρατός του Ισραήλ, ο πιο ισχυρός στη Μέση Ανατολή, θα πολεμήσει έναν εχθρό που θέλει να εκμεταλλευτεί όλα τα πλεονεκτήματα της αστικής άμυνας, από ελεύθερους σκοπευτές έως ενισχυμένα οχυρά, καθώς και μια σειρά από τακτικές χαμηλής τεχνολογίας για να κάμψει την τεχνολογική υπεροχή του Ισραήλ.

Το οπλοστάσιο της Χαμάς

Σύμφωνα με τους FT, η Χαμάς έχει συγκεντρώσει ένα τρομερό οπλοστάσιο πυραύλων από την τελευταία φορά που ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στη Γάζα το 2014. Έχει επίσης κατασκευάσει εκατοντάδες χιλιόμετρα τούνελ, που αποκαλούνται «Μετρό της Γάζας», για να μετακινεί μαχητές και όπλα περνώντας απαρατήρητα και να εκπαιδεύεται για μάχες στην πόλη.

Το τεράστιο δίκτυο από σύρραγες είχε αποτρέψει το Ισραήλ από εκτεταμένες χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Γάζας, σύμφωνα με τον Σιμόν Αράντ, συνταγματάρχη του Ισραηλινού Στρατού.

Πολλοί ισραηλινοί επίστρατοι που είχαν εισβάλει στην Γάζα στις επιχειρήσεις του 2014 για να καταστρέψουν τις σήραγγες που είχε σκάψει η Χαμάς για να κρύψει τους μαχητές της, θυμούνται τον τρόμο που ένιωθαν μπαίνοντας στις εγκαταστάσεις. Τα πάντα μπορούσαν να είναι παγιδευμένα από εκκρηκτικά και ο καθένας που βρίσκονταν εκεί να είναι τρομοκράτης.

Το δόγμα της νίκης

Σύμφωνα με τους FT, o στρατός του Ισραήλ θα αναπτύξει το λεγόμενο «δόγμα νίκης», το οποίο απαιτεί από την αεροπορία να έχει μια εκτεταμένη λίστα προεπιλεγμένων στόχων που καταστρέφονται με ταχεία αλληλουχία. Είναι ήδη στο παιχνίδι, με μαχητικά αεροσκάφη να βομβαρδίζουν μεγάλες περιοχές της Γάζας, σταματώντας μόνο για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα, συχνά εν πτήσει.

Η επιχείρηση έχει σκοπό να πλήξει την ικανότητα της Χαμάς να ανασυνταχθεί και, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τα γεγονότα και μίλησε στους FT «να επιτύχει τους μέγιστους στόχους προτού η διεθνής κοινότητα ασκήσει πολιτική πίεση για αποκλιμάκωση».

«Θα είναι πολύ αιματηρό», έγραψε σε πρόσφατο άρθρο ο αμερικανός ταγματάρχης ε.α. Τζον Σπένσερ, που προεδρεύει των σπουδών αστικού πολέμου στο Ινστιτούτο Μοντέρνου Πολέμου στη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών, πιο γνωστό ως Γουέστ Πόιντ. «Δεν μπορείτε να αλλάξετε τη φύση του αστικού πολέμου. Θα υπάρξουν πολλές παράπλευρες ζημιές».

Οι ασκήσεις ετοιμότητας

Το Ισραήλ βέβαια έχει αναπτύξει μερικές από τις πιο προηγμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για πόλεμο σε αστικό περιβάλλον για να προετοιμαστεί για τέτοιες συγκρούσεις. Οι ασκήσεις γίνονται στην Baladia σε μια έκταση 20.000 στρεμμάτων στο νότιο Ισραήλ, που χτίστηκε το 2005 για να μοιάζει με μια τυπική πόλη της Μέσης Ανατολής, με 600 κτίρια, συμπεριλαμβανομένων τζαμιών και παζαριού, γύρω από στενούς δρόμους.

Μια στρατιωτική τεχνική είναι η είσοδος σε κτίρια διαπερνώντας πλευρικούς τοίχους για να αποφεύγονται παγιδευμένες πόρτες. Μόλις μπουν μέσα, οι στρατιώτες «αγκαλιάζουν» εσωτερικούς τοίχους για να αποφύγουν τυχόν πυρά ελεύθερων σκοπευτών σε κλιμακοστάσια ή ανοιχτούς χώρους στον δρόμο.

Μια άλλη τακτική είναι η χρήση τεράστιων θωρακισμένων εκσκαφέων (μπουλντόζες) για να ανοίξουν μονοπάτι για μονάδες πεζικού.

IDF Caterpillar D9 armored bulldozer

Ο Άντονι Κινγκ, καθηγητής πολεμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και συγγραφέας του Urban War in the 21st Century, είπε στους FT ότι το πιθανό πρώτο βήμα του Ισραήλ θα περιλαμβάνει την κατασκευή αυτού που περιέγραψε ως «έναν πολυεπίπεδο κύλινδρο αεροπορικής ισχύος που υψώνεται έως και 60.000 πόδια πάνω από τις μάχες».

«Μικρο-drone και επιθετικά ελικόπτερα θα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο, τα drone επιτήρησης και drone καμικάζι από πάνω τους, μετά τα μαχητικά αεροσκάφη και — στην κορυφή — τα στρατηγικά αεροσκάφη αναγνώρισης. Επιπλέον, όλα θα συνδέονται», είπε ο Κινγκ.

«Το επόμενο βήμα θα είναι άρματα να οδηγούν στους δρόμους και πυροβολικό να εκτελεί πυρά. Θα είναι πολύ καταστροφικό».

Προτού ωστόσο οι δυνάμεις του Ισραήλ προλάβουν να φτάσουν στα αστικά οχυρά της Χαμάς, πρέπει να παραβιάσουν μια σειρά αμυντικών γραμμών που θα περιλαμβάνουν νάρκες, ενέδρες και πυρά όλμων.

Βαρείς όλμοι, πολυβόλα, αντιαρματικά όπλα, ελεύθεροι σκοπευτές και πιθανώς βομβιστές αυτοκτονίας περιμένουν στα περίχωρα των πόλεων της Γάζας. Η διείσδυση στις σήραγγες θα απαιτήσει σκληρές μάχες και τη χρήση «βομβών σφουγγαριών», μιας χημικής ένωσης που κλείνει μικρές εισόδους.

«Δεν καταστρέφει τις σήραγγες, αλλά επιτρέπει στα στρατεύματα να προχωρήσουν και να μην χρειάζεται να ξεκαθαρίσουν τα εχθρικά στρατεύματα από κάθε σήραγγα», είπε ο Σπένσερ.

Ο πόλεμος σε αστική περιοχή, από τη φύση του, είναι καταστροφικός. Οι μάχες για την πόλη της Φαλούτζα μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 ήταν από τις πιο σκληρές μάχες που αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, με επιθέσεις πυραύλων και πυροβολικού στην πρώιμη φάση της εισβολής της το 2022.

Η εξάρθρωση της Χαμάς κατά τη διάσωση των ισραηλινών ομήρων και η ελαχιστοποίηση των απωλειών αμάχων θα είναι εξαιρετικά περίπλοκη, κάποιοι θα έλεγαν αδύνατη, αποστολή για τον Ισραηλινό Στρατό.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς το 2021, οι άμαχοι προειδοποιήθηκαν με φυλλάδια, μεγάφωνα και τηλέφωνο να εκκενώσουν τις εμπόλεμες ζώνες πριν χτυπηθούν. Αλλά δεν λειτουργούσε πάντα όπως είχε προγραμματιστεί. Ακόμη και όταν τα πυρά ακριβείας έπλητταν εχθρικές θέσεις σε ένα κτίριο, οι μαχητές μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλο, μέχρι να καταστραφεί.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ολμέρτ προειδοποίησε μέσω των FT, ότι ο Νετανιάχου και ο Ισραηλινός Στρατός αντιμετώπισαν ηθικό δίλημμα – η χρήση αεροπορικής δύναμης για επίθεση στη Χαμάς αυξάνει τον κίνδυνο απωλειών αμάχων, ενώ η χρήση χερσαίων στρατευμάτων είναι πιο ακριβής, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο για τους Ισραηλινούς στρατιώτες. «Από όσα γνωρίζω για την ισραηλινή κοινή γνώμη αυτήν τη στιγμή, η τάση θα είναι να αναλάβουμε λιγότερους κινδύνους», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου
Επικαιρότητα |

Βόρεια Μακεδονία: Γενικευμένες αντιδράσεις για το «Μακεδονία» της νέας προέδρου

Σε περίπτωση που κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίσουν να αποκαλούν τη χώρα τους «Μακεδονία», θα χαθεί χρόνος και πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο στην προσπάθεια εξομάλυνσης των όποιων εντάσεων.