Εγκλωβισμένη στα γρανάζια της γαλλογερμανικής διαμάχης βρίσκεται η προσπάθεια για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, με την προεδρεύουσα Ισπανία να έχει θέσει ως στοίχημα την άρση του αδιεξόδου και την επίτευξη συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του μπλοκ τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων εμποδίζεται από μια διαφωνία που επικεντρώνεται στο περιεχόμενο ενός μόνο άρθρου, του 19β.

Από καταλύτης, βαρίδι: Πώς ο γαλλογερμανικός άξονας καθηλώνει την Ευρώπη

Το άρθρο εξηγεί πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κρατική βοήθεια για τη χρηματοδότηση έργων ενέργειας. Το Βερολίνο φοβάται ότι η Γαλλία, με τον τεράστιο πυρηνικό στόλο της, θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες συμβάσεις στην πυρηνική της βιοηχανία, στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τα πλεονάζοντα έσοδα που δημιουργούνται από αυτές τις συμβάσεις για επιδοτήσεις βιομηχανιών.

Η Γερμανία, η οικονομική μηχανή της Ευρώπης, βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης αφού έχασε την πρόσβαση στην άφθονη προσφορά φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου που απολάμβανε για χρόνια. Το Βερολίνο αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% φέτος καθώς η βιομηχανική του παραγωγή συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Διχασμένη η Ευρώπη

Όπως επίσημαίνει το Reuters, τα υπόλοιπα κράτη μέλη είναι διχασμένα. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν δικές τους φιλοδοξίες πυρηνικής επέκτασης υποστηρίζουν τη Γαλλία. Πίσω από τη Γερμανία βρίσκονται το Βέλγιο, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία και άλλοι.

Και οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει πολλές επιλογές από τον Ιούνιο. Η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, προσπάθησε να βρει έναν συμβιβασμό και κάποια στιγμή πρότεινε την πλήρη κατάργηση του άρθρου 19β.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν το σχέδιο της Ισπανίας , η οποία τροποποίησε την πρόταση «να επικεντρωθεί το πεδίο εφαρμογής της σε προγράμματα άμεσης στήριξης των τιμών για επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής» καθιστώντας τον υπάρχοντα πυρηνικό στόλο της Γαλλίας μη επιλέξιμο.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι βλέπουν μια λύση μόνο σε προεδρικό επίπεδο, αλλά οι συνομιλίες μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς δεν απέδωσαν απτά αποτελέσματα την περασμένη εβδομάδα.

Τα άλλα θέματα

Παράλληλα, η επίτροπος ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, πρόκειται να ενημερώσει τους υπουργούς για την πορεία της αξιολόγησης των αναθεωρημένων ΕΣΕΚ.

Τέλος, η Φινλανδία και η Εσθονία πρόκειται να παρέχουν ενημέρωση για την πορεία της έρευνας που θα αποκαλύψει αν η ζημιά στον αγωγό Balticconnector την περασμένη εβδομάδα ήταν όντως δολιοφθορά.

Η έλλειψη συναίνεσης στον γαλλογερμανικό άξονα, ο οποίος ήταν στον πυρήνα της λήψης των αποφάσεων της ΕΕ, προκαλεί καθυστερήσεις σε πολλά ζητήματα, από τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας έως τους κανόνες επίβλεψης των εθνικών προϋπολογισμών, αλλά και την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το διαπραγματευτικό αδιέξοδο σε πολλά θέματα υψηλής προτεραιότητας έχει τρομάξει τις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ, τόνισαν χαρακτηριστικά στους Financial Times ευρωπαίοι αξιωματούχοι  και αποκάλυψαν τη δυσκολία λήψης αποφάσεων χωρίς ευθυγράμμιση μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου.

Έλλειψη χημείας…

Η έλλειψη προσωπικής χημείας μεταξύ του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δεν βοηθά. «Απλώς δεν φαίνεται να τα καταφέρνουν», είπε ένα άτομο που ήταν παρόν στις πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών.

Ισπανική προτεραιότητα

Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης η Ισπανία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έχει θέσει ως στόχο της να υπερκεράσει τις διαφωνίες και να πετύχει μία συμφωνία, τουλάχιστον σε ότι αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Τερέζα Ριμπέρα διεμήνυσε ότι επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας στη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.

«Ειλικρινά, σκοπεύω να τελειώσω αυτή τη συνάντηση με μια συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τρεις επιλογές

Την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία κατέθεσε ένα προσχέδιο συμβιβασμού, το οποίο αποκάλυψε το Reuters, ζητώντας από τις χώρες να εξετάσουν τρεις επιλογές.

Κατά συνέπεια οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταργήσουν ένα κεντρικό μέρος των μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, εν μέσω αδιεξόδου μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με την κρατική ενίσχυση για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Οι 27 χώρες της ΕΕ αναζητούν κοινή θέση σχετικά με τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, αλλά Βερολίνο και Παρίσι ερίζουν εδώ και μήνες για το εάν οι κανόνες θα μπορούσαν να δώσουν σε ορισμένες χώρες ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων.

Το ζήτημα είναι αν οι κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να προσφέρουν κρατικά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής σε υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής – στη συνέχεια να συλλέγουν τα πλεονάζοντα έσοδα που δημιουργούνται από αυτά τα συμβόλαια και να τα ξοδεύουν στην επιδότηση βιομηχανιών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια